Είστε εδώ

Ετήσια Αναφορά Δράσης 2013

Μέσα στο 2013 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέραμε ιατρικές υπηρεσίες σε 9.029.100 ασθενείς, σε περισσότερες από 65 χώρες. Πραγματοποιήσαμε συνολικά περισσότερα από 200 προγράμματα: με ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με υπηρεσίες υγείας μητέρας-παιδιού, HIV/AIDS και Φυματίωσης, χειρουργικής, ψυχικής υγείας, για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού, για τις ξεχασμένες ασθένειες, για εξυγίανση νερού. Υποστηρίξαμε καταυλισμούς προσφύγων, θύματα σεξουαλικής βίας και πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις σε φυλακές και κέντρα κράτησης μεταναστών, σε αστικά περιβάλλοντα.

Για να πετύχουμε όλα αυτά 32.539 άνθρωποι (διεθνείς και ντόπιοι) εργάστηκαν σκληρά, πολλές φορές θέτοντας σε κίνδυνο και την ίδια τους τη ζωή. Η σκέψη μας είναι πάντοτε κοντά τους. Και κυρίως είναι κοντά στους Chantal, Philippe, Richard και Romy που απήχθησαν στη Λ. Δ. Κονγκό και στο συνάδελφό μας που κρατείται φυλακισμένος στη Μιανμάρ. Όλα αυτά μόλις λίγους μήνες μετά την απελευθέρωση των δύο συναδέλφων μας από τον καταυλισμό του Νταντάαμπ, στην Κένυα, αλλά και των πέντε μελών μας στη Συρία.

Φαίνεται πως τα περιβάλλοντα στα οποία δρούμε γίνονται όλο και πιο περίπλοκα. Αναδεικνύουν μάλιστα ένα μείζον πρόβλημα συρρίκνωσης του ανθρωπιστικού χώρου, τουλάχιστον όπως τον ορίζαμε μέχρι τώρα. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο παραβιάζεται συνεχώς και από κάθε εμπλεκόμενο. Οι επιπτώσεις είναι σημαντικές, τόσο στην πρόσβαση όσο και στην παροχή επαρκούς ιατρικής βοήθειας με τα θύματα να πληθαίνουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Πιο κάτω θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τα προγράμματα του κοινού μας επιχειρησιακού κέντρου με τη Βαρκελώνη. Θα μπορέσετε έτσι να κατανοήσετε καλύτερα τη δράση μας σε ασταθή περιβάλλοντα όπως η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και το Ν. Σουδάν και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε εμπόλεμες ζώνες και επείγουσες καταστάσεις όπως η Συρία, η Παλαιστίνη και το Ιράκ.