fbpx Καλά-Αζάρ | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

1
© Donal Gorman/MSF
25/01/2016
Χωρίς την απαραίτητη επένδυση στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των ξεσπασμάτων χολέρας, ελονοσίας, ιλαράς, μηνιγγίτιδας και μιας ομάδας ασθενειών που μεταδίδονται από ιούς και παράσιτα, είναι...
copyright Aurelie Baumel/MSF
04/02/2014
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins Sans Frontieres/ MSF) πρωτοπορούν για μια ακόμη φορά και γίνονται η πρώτη ανθρωπιστική οργάνωση που δεσμεύεται  να παρέχει πρόσβαση στα ιατρικά της δεδομένα για...
10/04/2012
Τον Οκτώβριο του 2010, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανταποκριθήκαμε σε ένα ξέσπασμα Καλά -Αζάρ στην πόλη Μαλακάλ και τα περίχωρά της. Το νοσοκομείο και τα αγροτικά κέντρα υγείας της περιοχής...
13/07/2005
Αρχίζατε ένα νέο πρόγραμμα στην περιοχή Φογκέρα, όταν, εντελώςαπροσδόκητα, βρεθήκατε αντιμέτωποι με ένα ξέσπασμα της ασθένειαςΚάλα-Αζάρ. Πώς οργανώσατε την ανταπόκριση σε αυτήν την επείγουσα...
13/07/2005
Πως έμαθες αρχικά για τους ΓΧΣ;Πρώτα τους γνώρισα από το λογότυπό τους. Ρώτησα τους φίλους μου τι οργάνωση ήταν, όμως κανείς δεν ήξερε. Αργότερα είδα ότι ζητούσαν έναν υπεύθυνο κατασκευών. Έκανα...

 

Σήμερα, οι λεϊσμανιάσεις είναι ενδημικές σε 88 χώρες και υπολογίζεται ότι 350 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο. Εκτιμάται ότι 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από αυτή την ομάδα ασθενειών ενώ κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 1,5 με 2 εκατομμύρια νέα περιστατικά. Και αυτός ο αριθμός συνεχώς μεγαλώνει. 
Το πεντασθενές αντιμόνιο, το πιο διαδεδομένο φάρμακο που συνίσταται για τη θεραπεία της Λεϊσμανίασης, ανακαλύφθηκε πριν από έναν αιώνα, έχει σοβαρές παρενέργειες, απαιτεί μακρόχρονη θεραπεία και δεν είναι αποτελεσματικό σε μερικές περιοχές εξαιτίας της αυξανόμενης ανθεκτικότητας στα παράσιτα. Παρόλο που υπάρχουν καινούριες θεραπείες, δεν είναι κατάλληλες λόγω προβλημάτων τοξικότητας, υψηλής τιμής και δυσκολίας στη διαχείρισή τους. Η επιμόλυνση με τον ιό HIV δημιουργεί μία επιπλέον πρόκληση.
 
Η ομάδα των ασθενειών που προκαλούνται από τα παράσιτα Leishmania μεταδίδονται από το τσίμπημα του εντόμου φλεβοτόμος. Στους ανθρώπους η ασθένεια εμφανίζεται σε τέσσερις μορφές: απειλητική για τη ζωή σπλαχνική λεϊσμανίαση, γνωστή και ως Κάλα-Αζάρ, η λεϊσμανίαση βλεννογόνου, αυτο-ιάσιμη δερματική λεϊσμανίαση και μετά-Καλά Αζάρ δερματική λεϊσμανίαση.
 
Παρά τη σημαντική τοξικότητα και την ανάγκη παραμονής σε νοσοκομείο για 4 εβδομάδες, το sodium stibogluconate (SSG) αποτελεί τη θεραπεία «πρώτης γραμμής» για το Κάλα-Αζάρ στις περισσότερες ενδημικές περιοχές. Το φάρμακο για αυτή τη θεραπεία, το Pentostam, κοστίζει 150 δολάρια ανά θεραπεία. Στις αφρικανικές χώρες όπου τα αντίγραφα φάρμακα SSG δεν έχουν άδεια, η πλειοψηφία των ασθενών με Κάλα-Αζάρ δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία. Εκτός αυτού, η εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα φάρμακα απειλεί να καταστήσει τη θεραπεία με αντιμόνιο αναποτελεσματική.   
Η κυριότερη εναλλακτική θεραπεία που υπάρχει είναι η αμφοτερικίνη B (AmB). Παρόλο που είναι αρκετά αποτελεσματική, η θεραπεία αυτή παρουσιάζει σοβαρές παρενέργειες και μπορεί να χορηγηθεί μόνο σε νοσοκομείο. 
 
Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του Καλά Αζάρ, όμως αυτές δεν μπορούν να δοθούν στην πλειοψηφία των ασθενών, καθώς είναι πολύ ακριβές (Ambisome®, miltefosine) ή δεν είναι καταγεγραμμένες (paromomycin). Δεδομένων των προβλημάτων τοξικότητας, της ανάγκης για νοσοκομειακή περίθαλψη, της αυξανόμενης αντίστασης και του υψηλού κόστους των υπαρχόντων φαρμάκων για τη λεϊσμανίαση, είναι αναμφισβήτητο ότι οι ασθενείς χρειάζονται επειγόντως νέες και βελτιωμένες θεραπείες για να αντικαταστήσουν ή να συμπληρώσουν αυτά τα φάρμακα.
 
Αριθμοί & Πραγματικότητα για τη Λεϊσμανίαση:
  • Η Λεϊσμανίαση είναι ενδημική σε 88 χώρες και υπολογίζεται ότι 350 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο.
  • Περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν από λεϊσμανίαση κάθε χρόνο. Μόνο το 30% των περιστατικών αυτών καταγράφεται επίσημα. 
  • Υπολογίζεται ότι 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από λεϊσμανίαση σε όλες τις μορφές της.
  • Η πιο σοβαρή μορφή της, η σπλαχνική λεϊσμανίαση, γνωστή και ως Κάλα-Αζάρ, είναι μια θανάσιμη ασθένεια. Χωρίς θεραπεία, όλοι οι 500.000 άνθρωποι που σύμφωνα με υπολογισμούς προσβάλλονται κάθε χρόνο από λεϊσμανίαση, πρόκειται να πεθάνουν.  
  • Το 1999, αναφέρθηκαν 57.000 θάνατοι από σπλαχνική λεϊσμανίαση όμως ο πραγματικός αριθμός λέγεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος. 
  • Το 90% των περιστατικών Κάλα-Αζάρ εμφανίζονται σε πέντε αναπτυσσόμενες χώρες: Μπανγκλαντές, Βραζιλία, Ινδία, Νεπάλ και Σουδάν. 
  • Το Κάλα-Αζάρ επίσης εμφανίζεται στην Ευρώπη. Μέχρι τις αρχές του 1999, στη Ν. Ευρώπη, είχε αναφερθεί ότι περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι έπασχαν από Κάλα-Αζάρ και HIV συγχρόνως.  Οι χρήστες ενδοφλέβιων φαρμάκων αποτελούσαν το 71% αυτών των ασθενών.