fbpx Υεμένη: Απαραίτητες ιατρικές προμήθειες και ιατρικό προσωπικό αδυνατούν να φθάσουν στις περιοχές που πλήττονται από τις συγκρούσεις | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Υεμένη: Απαραίτητες ιατρικές προμήθειες και ιατρικό προσωπικό αδυνατούν να φθάσουν στις περιοχές που πλήττονται από τις συγκρούσεις

Sana’a/Paris, 31 Μαρτίου 2015 – Περισσότερες ιατρικές προμήθειες και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό απαιτούνται επειγόντως στην Υεμένη, καθώς η βία κλιμακώνεται και η εισαγωγή βοήθειας στη χώρα είναι προς το παρόν αδύνατη, επισημαίνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα/Médecins Sans Frontières (MSF).

Υεμένη: Απαραίτητες ιατρικές προμήθειες και ιατρικό προσωπικό αδυνατούν να φτάσουν στις περιοχές που πλήττονται από τις συγκρούσεις

Οι συγκρούσεις σε όλη τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, σε συνδυασμό με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που άρχισαν στις 26 Μαρτίου, αύξησαν κατά πολύ τις ανάγκες για παροχή ιατρικής βοήθειας σε τραυματίες και εκτοπισμένους σε πολλά μέρη της χώρας. Το κλείσιμο όλων των διεθνών αεροδρομίων στη Sana’a, στο Aden και στη Hodeida και οι αυστηροί περιορισμοί στα λιμάνια, παρεμποδίζουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αδυνατούν προς το παρόν να έχουν επιπλέον ιατρικό προσωπικό έκτακτης ανάγκης στην Υεμένη, όπου είναι απολύτως αναγκαίο» δήλωσε ο Δρ.Greg Elder, Διευθυντής Προγραμμάτων των MSF. «Πρέπει επειγόντως να βρούμε τρόπους να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια και το προσωπικό μέσα στη χώρα».

ΟΙ MSF έχουν ήδη περιθάλψει εκατοντάδες τραυματίες κατά τις πρόσφατες βιαιοπραγίες, όμως η αδυναμία που υπάρχει τώρα στην αποστολή ιατρικών προμηθειών και εκπαιδευμένου προσωπικού, σημαίνει ότι η κατάσταση οδηγείται σε κρίσιμο σημείο.

«Πρέπει να παρέχουμε υποστήριξη στις ομάδες της αποστολή μας, οι οποίες είναι ήδη εξαντλημένες και ιδιαίτερα επιφορτισμένες. Ήδη το να φθάσεις στις περιοχές με τις μεγαλύτερες ανάγκες εντός της Υεμένης είναι δύσκολο, εφόσον οι εσωτερικές πτήσεις έχουν ακυρωθεί και οι μετακινήσεις στην ενδοχώρα είναι ριψοκίνδυνες» λέει ο Elder.

Οι επίγειες συγκρούσεις έχουν πολλαπλασιαστεί, ιδιαίτερα στα νότια της χώρας, όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν δεχθεί μεγάλο αριθμό τραυματιών. Στην Χειρουργική Μονάδα Επειγόντων στο Aden, οι MSF έχουν δεχθεί από τις 19 Μαρτίου περισσότερους από 550 τραυματίες, συνέπεια των αιματηρών συγκρούσεων στο Aden, το Lahj, και σε άλλες περιοχές του νότου. Μόνο στις 26 Μαρτίου, 111 τραυματίες κατέφθασαν στο νοσοκομείο.

«Έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε τους χώρους των γραφείων μας, εξοπλίζοντάς τους με στρώματα για να δεχθούμε τους τραυματίες» είπε ο Δρ Hani Isleem, Γιατρός των MSF στο Aden.

Όχι μόνο υπάρχει έλλειψη σε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό για να περιθάλψει το μεγάλο αριθμό τραυματιών, αλλά και αυτοί που είναι διαθέσιμοι συναντούν δυσκολίες. «Παραμένει επικίνδυνο για 'μας» είπε ο Δρ. Isleem. «Ακόμα και να πάμε στο νοσοκομείο, είναι πολύ ριψοκίνδυνο».

Εν τω μεταξύ, στην επαρχία του Ad-Dhale, όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν τις πτέρυγες επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία του Al-Nasser και της Qataba, 67 τραυματίες έχουν εισαχθεί από τις 24 Μαρτίου.

Στη βορειοδυτική Υεμένη, μία ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα υποστηρίζει την πτέρυγα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Haradh. Το νοσοκομείο δέχτηκε 34 τραυματίες, αποτέλεσμα των επιθέσεων στην περιοχή του προσφυγικού καταυλισμού Al Mazraq, ενώ 29 άτομα ήταν ήδη νεκροί κατά την άφιξη τους στο νοσοκομείο. Εκτιμάται ότι 500 νέες οικογένειες κατέφθασαν στον καταυλισμό τις τελευταίες ημέρες, για να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς στη δυτική περιοχή της Saada.

«Πολύ λίγοι ανθρωπιστικοί φορείς έχουν παραμείνει στη χώρα, ενώ οι ανάγκες ουσιαστικά αυξάνονται έχοντας ως συνέπεια να απαιτούνται περισσότερες προμήθειες και ανθρώπινοι πόροι στην περιοχή» λέει ο Dounia Dekhili, Διευθυντής Προγράμματος στην Υεμένη. «Με τις συγκρούσεις να συνεχίζονται, ο κίνδυνος να ξεμείνουμε από φάρμακα και ιατρικές προμήθειες είναι άμεσος. Πρέπει να μας επιτραπεί να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα δια μέσου αέρα, θαλάσσης ή εδάφους».

Οι MSF καλούν όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να σεβαστούν την ουδετερότητα των ιατρικών μονάδων και του προσωπικού τους και να επιτρέψουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των τραυματισμένων σε ιατρική περίθαλψη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάστηκαν για πρώτη φορά στην Υεμένη το 1986 κι από τότε είχαν συνεχή παρουσία στη χώρα μέχρι το 2007. Προς το παρόν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν ιατρικά προγράμματα στις περιοχές Sana’a, Amran, Aden και στην επαρχία του  Ad-Dhale’ στην Υεμένη και παρέχουν ιατρική βοήθεια σε διάφορα μέρη της χώρας κατά τη διάρκεια επειγουσών παρεμβάσεων.