fbpx Πέντε αλήθειες για τον πόλεμο στη Γάζα | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Πέντε αλήθειες για τον πόλεμο στη Γάζα

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με την αλήθεια αυτού του πολέμου και το φρικτό τίμημα που πληρώνουν οι άνθρωποι σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να σκοτώνουν αμάχους και να εμποδίζουν την παροχή σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας. Άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί ξανά και ξανά, συμπεριλαμβανομένων πολλών από το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ενώ παλεύουν καθημερινά μόνο για να μείνουν ζωντανοί και να καλύψουν ακόμη και τις πιο βασικές τους ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων αυτών της τροφής, της στέγασης και της ιατρικής περίθαλψης.

Κάτω από τους συνεχιζόμενους έντονους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης καταστρέφεται, ενώ η απειλή για ασθένειές και πείνα αυξάνεται. Έξι μήνες αφότου το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να λάβει «άμεσα και αποτελεσματικά» μέτρα για να προστατεύσει τις ζωές των Παλαιστινίων και να αποτρέψει τον κίνδυνο γενοκτονίας, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπουν ακόμα περισσότερο θάνατο και καταστροφή.

Για να βοηθήσουν στην κάλυψη ορισμένων ιατρικών αναγκών, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανταποκρίνονται καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, παρέχοντας χειρουργική υποστήριξη, φροντίδα τραυμάτων, φυσιοθεραπεία, μητρική και παιδιατρική φροντίδα, πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, εμβολιασμό και υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διεξάγουν σήμερα ιατρικές δραστηριότητες σε δύο νοσοκομεία, το νοσοκομείο Al-Aqsa και το νοσοκομείο Nasser, και σε οκτώ δομές υγειονομικής περίθαλψης.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με την αλήθεια αυτού του πολέμου και το φρικτό τίμημα που πληρώνουν οι άνθρωποι σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

1. Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα

Οι άνθρωποι στη Γάζα είναι παγιδευμένοι κάτω από συνεχείς βομβαρδισμούς, πυρά όπλων και βομβαρδισμούς από τανκς. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα βομβαρδίσει μέρη που έχουν χαρακτηριστεί ως «ανθρωπιστικές ζώνες», συμπεριλαμβανομένων καταυλισμών και άτυπων οικισμών όπου ζουν εκτοπισμένοι άνθρωποι και αποθήκες ανθρωπιστικής βοήθειας. Μόλις πριν από μία εβδομάδα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο νοσοκομείο Nasser δέχθηκαν μια τεράστια εισροή θυμάτων μετά από ισραηλινά πλήγματα/χτυπήματα που έπληξαν μια πολυσύχναστη περιοχή στην κοντινή Al-Mawasi - μια περιοχή που οι ισραηλινές δυνάμεις συμβούλευαν τους ανθρώπους να πάνε. Οι συχνές επιθέσεις και η χρήση εκρηκτικών όπλων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές έχουν σκοτώσει και ακρωτηριάσει χιλιάδες ανθρώπους.

Περίπου 1,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί βίαια από τον πόλεμο - 90% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Πολλοί άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί πολλές φορές. Ζουν στους δρόμους σε άθλιες, ανθυγιεινές συνθήκες σε αυτοσχέδιες σκηνές που μετά βίας αντέχουν στα στοιχεία της φύσης, πόσω μάλλον στις βόμβες και τις αεροπορικές επιδρομές. Είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε μολυσματικές ασθένειες που μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα σε συνθήκες συνωστισμού.

2. Άνθρωποι πεθαίνουν επειδή εμποδίζεται η ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια

Από τα τραύματα πολέμου μέχρι τον υποσιτισμό και τις χρόνιες ασθένειες, οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη που χρειάζονται.

Στη Γάζα δεν έχει απομείνει κανένα σύστημα υγείας για να μιλάμε γι' αυτό. Ο στρατός του Ισραήλ έχει διαλύσει συστηματικά το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο. Λιγότερα από τα μισά νοσοκομεία στη Γάζα λειτουργούν, ενώ οι ιατρικές ανάγκες των ανθρώπων είναι μεγαλύτερες από ποτέ.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπουν ασθενείς με καταστροφικούς τραυματισμούς, όπως ακρωτηριασμούς, συνθλιμμένα άκρα και σοβαρά εγκαύματα. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι παιδιά. Στην πραγματικότητα, περίπου το 32% των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί είναι παιδιά. Χιλιάδες άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί είναι πλέον ακρωτηριασμένοι και χρειάζονται μια σειρά από εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις και μακρά και εντατική φυσιοθεραπεία. Εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις του πολέμου, βλέπουμε επίσης έναν μεγάλο αριθμό «σιωπηλών δολοφονιών» - θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν από ασθένειες όπως ο καρκίνος ή προβλήματα με τα νεφρά που προκαλούνται από διακοπές σε κρίσιμες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, όπως η χημειοθεραπεία και η αιμοκάθαρση. Οι έγκυες γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.

Στη Γάζα δεν έχει απομείνει κανένα σύστημα υγείας για να μιλήσουμε γι' αυτό. Ο στρατός του Ισραήλ έχει διαλύσει συστηματικά το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο. Λιγότερα από τα μισά νοσοκομεία στη Γάζα λειτουργούν, ενώ οι ιατρικές ανάγκες των ανθρώπων είναι μεγαλύτερες από ποτέ.

Το σύστημα υγείας συνθλίβεται περαιτέρω από το γεγονός ότι οι προμήθειες δεν φτάνουν στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέρει λόγω του παρατεταμένου κλεισίματος του περάσματος της Ράφα. Η συνεχιζόμενη πολιορκία του Ισραήλ και η παρεμπόδιση των προσπαθειών παροχής βοήθειας έχουν στερήσει βασικές προμήθειες στους αμάχους, όπως καύσιμα, τρόφιμα, νερό και φάρμακα. Αυτό δεν είναι πρόβλημα εφοδιασμού, είναι πολιτικό πρόβλημα.

Από τα τέλη Απριλίου έως τα μέσα Ιουλίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν μπόρεσαν να μεταφέρουν καμία βοήθεια στη Γάζα, οδηγώντας σε κρίσιμες ελλείψεις προμηθειών σε μέρη όπως το Νοσοκομείο Nasser. Μεταξύ 10-15 Ιουλίου, σε έξι φορτηγά που μετέφεραν βασικά ιατρικά είδη επετράπη η είσοδος μέσω του συνοριακού περάσματος Kerem Shalom, αν και αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με τις τεράστιες ανάγκες ενός κατεστραμμένου πληθυσμού. Οι καθυστερήσεις οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου του Ισραήλ στα σημεία εισόδου και εξόδου στη Γάζα.

3. Τα νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και στην ανθρωπιστική δράση δέχονται επιθέσεις

Τα νοσοκομεία και άλλες ιατρικές δομές έχουν ειδική προστασία βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, σχεδιασμένη για να διασφαλίζει τη ζωή των αμάχων. Ωστόσο, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα βομβαρδίσει και εισβάλει σε νοσοκομεία και κέντρα υγειονομικής περίθαλψης, έχουν επιτεθεί σε αυτοκινητοπομπές, έχουν συλλάβει προσωπικό και έχουν καταστρέψει οχήματα με μπουλντόζες.

Οι γιατροί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τους τύπους τραυματισμών που βλέπουν όταν τα νοσοκομεία γίνονται πεδία μάχης.

Περίπου 500 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, μεταξύ των οποίων και έξι εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, από τις 7 Οκτωβρίου. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα χρειάστηκε να εγκαταλείψουν 14 διαφορετικές δομές υγείας και να υπομείνουν 26 βίαια επεισόδια από την έναρξη του πολέμου.

Ακόμη και σε συνθήκες πολέμου, τα νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό πρέπει να προστατεύονται.

4. Όλα τα κράτη που υποστηρίζουν τις επιθέσεις από το Ισραήλ είναι ηθικά και πολιτικά συνυπεύθυνα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν επανειλημμένα καλέσει τους συμμάχους του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να επηρεάσουν το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις κατά αμάχων και πολιτικών υποδομών στη Γάζα.

Τον Μάιο, μια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενώ είναι «λογικό να εκτιμηθεί» ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στη Γάζα, δεν υπήρχαν αρκετές διαθέσιμες πληροφορίες για να εξακριβωθεί αν χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικά όπλα σε συγκεκριμένα περιστατικά που παραβίαζαν το δίκαιο ή την αμερικανική πολιτική όπλων. Ως ο κύριος πάροχος στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης προς το Ισραήλ, οι ΗΠΑ έχουν την υποχρέωση να αξιολογήσουν εάν η διεξαγωγή του πολέμου είναι σύμφωνη με τους διεθνείς και αμερικανικούς νόμους που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία των αμάχων και να εφαρμόσουν τις κατάλληλες νομικές διαδικασίες.

Αναγνωρίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες που προκαλούν τα εκρηκτικά όπλα όταν χρησιμοποιούνται σε κατοικημένες περιοχές, οι Ηνωμένες Πολιτείες και 82 άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων συμμάχων στο ΝΑΤΟ, έχουν προσυπογράψει την Πολιτική Διακήρυξη για την Ενίσχυση της Προστασίας των Αμάχων από τις Ανθρωπιστικές Συνέπειες που προκύπτουν από τη χρήση εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές (EWIPA). Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει συστηματικά εκρηκτικά όπλα στην πυκνοκατοικημένη Γάζα, με αποτέλεσμα εκτεταμένες -και προβλέψιμες- βλάβες στους πολίτες και εκτεταμένες καταστροφές.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μαζί με άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσαν την κυβέρνηση να αποφύγει τη μεταφορά εκρηκτικών όπλων για χρήση στη Γάζα, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη.

Όλα τα κράτη που υποστηρίζουν το Ισραήλ σε αυτές τις συνθήκες είναι ηθικά και πολιτικά συνυπεύθυνα.

5. Χρειαζόμαστε άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός

Μια άμεση και διαρκής κατάπαυση του πυρός από όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι και τραυματισμοί και να διασφαλιστεί ότι θα εισέλθει αρκετή βοήθεια στη Γάζα.

Η κατάπαυση του πυρός δεν είναι απαραίτητη μόνο για να αποφευχθούν επιπλέον θάνατοι και περαιτέρω πόνος, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα να λειτουργήσουν στην κλίμακα που απαιτείται στη Γάζα και να παραδώσουν αποτελεσματικά βοήθεια σε όλη τη Λωρίδα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ειδικεύονται στην παροχή βοήθειας σε πολύπλοκα περιβάλλοντα, αλλά το επίπεδο των ανθρωπιστικών αναγκών ξεπερνά τις δυνατότητες των ανθρωπιστικών φορέων, δεδομένης της αδυσώπητης σύγκρουσης και της συνεχούς πολιορκίας.

Σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και νόμους, οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται από τη βία και να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια, ιδίως στην ιατρική περίθαλψη.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει την ευθύνη, ως εταίρος και σύμμαχος της ισραηλινής κυβέρνησης, να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να τερματιστεί αυτό το μαρτύριο και να επέλθει άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός.