fbpx Τι είναι η χολέρα; | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Τι είναι η χολέρα;

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις.

MSF/Mohamad Cheblak

Η χολέρα είναι μια ασθένεια, που προκαλείται από βακτήρια που μολύνουν τα έντερα αφού κάποιος έχει καταναλώσει μολυσμένο νερό (ή τρόφιμα). Τα βακτήρια προκαλούν πολύ σοβαρή διάρροια και μερικές φορές έμετο. Η διάρροια είναι τόσο σοβαρή που ένα άρρωστο άτομο αφυδατώνεται γρήγορα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο μέσα σε λίγες ώρες.

Η διάρροια των ασθενών με χολέρα περιέχει πολλά βακτήρια χολέρας. Εάν τα λύματα με βακτήρια χολέρας μολύνουν με κάποιο τρόπο το πόσιμο νερό, κάτι που μπορεί να συμβεί πολύ εύκολα, οι εστίες χολέρας μπορούν να εξαπλωθούν εξαιρετικά γρήγορα.

Γιατί υπάρχουν τόσες πολλές επιδημίες χολέρας σήμερα;

Το 2022 τουλάχιστον 30 χώρες έχουν καταγράψει επιδημίες χολέρας ή ασθένειες που μοιάζουν με χολέρα. Αλλά αυτό δεν είναι μία μεγάλη επιδημία. Για τις περισσότερες χώρες, το τρέχον κύμα χολέρας οφείλεται σε συγκεκριμένες, τοπικές συνθήκες. Οι παράγοντες κινδύνου για επιδημίες χολέρας είναι γνωστοί και συνδέονται πάντα με την πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και τη σωστή διαχείριση των λυμάτων.

Παρατεταμένες πολιτικές και/ή στρατιωτικές κρίσεις: αυτού του είδους οι κρίσεις μπορούν να οδηγήσουν σε έλλειψη συντήρησης του συστήματος πόσιμου νερού και/ή των υποδομών αποχέτευσης. Αυτό συμβαίνει σήμερα σε χώρες όπως η Αϊτή, η Σομαλία και η Συρία. 

Φυσικές καταστροφές: Η ζέστη και η ξηρασία μπορούν να μειώσουν την ποσότητα ασφαλούς πόσιμου νερού, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν μη ασφαλείς πηγές. Οι πλημμύρες από την άλλη πλευρά, μπορούν να διευκολύνουν την εξάπλωση των βακτηρίων σε προηγουμένως ασφαλείς πηγές νερού. Το 2022, χώρες όπως η Σομαλία, η Κένυα και η Αιθιοπία υπέφεραν από σοβαρές ξηρασίες. Άλλες, όπως το Νότιο Σουδάν και η Νιγηρία, αντιμετώπισαν πλημμύρες.

Άνθρωποι σε κίνηση: Οι πρόσφυγες συχνά πρέπει να μένουν σε μέρη όπου δεν υπάρχει αρκετή πρόσβαση σε καθαρό νερό και οι αρχές συχνά δεν επενδύουν σε κατάλληλες υποδομές ύδρευσης και αποβλήτων σε καταυλισμούς προσφύγων. Φέτος, σημειώθηκαν κρούσματα χολέρας σε προσφυγικούς καταυλισμούς στον Λίβανο, τη Σομαλία και τη Νιγηρία.

Ποιες είναι οι προκλήσεις σήμερα;

 Η χολέρα είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί, με ενυδάτωση από το στόμα για τους περισσότερους ασθενείς και ενδοφλέβια ενυδάτωση για πιο σοβαρές περιπτώσεις. Εάν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, περισσότερο από το 99% των ασθενών θα επιβιώσουν από τη νόσο. Η παροχή καθαρού πόσιμου νερού και η σωστή επεξεργασία των λυμάτων προστατεύει τους ανθρώπους από το να μολυνθούν. Υπάρχει επίσης ένα καλό εμβόλιο κατά της χολέρας. 

Αλλά η θεραπεία και η πρόληψη της χολέρας συνοδεύονται από σημαντικές υλικοτεχνικές προκλήσεις. Η δημιουργία κέντρων θεραπείας της χολέρας απαιτεί πολλές προμήθειες, όπως και τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης. Σε μέρη που δεν είναι ασφαλή ή είναι δύσκολα προσβάσιμα, αυτός είναι ένας τεράστιος περιορισμός. Και μόνο ο αριθμός των επιδημιών φέτος το καθιστά πολύ δύσκολο. Υπάρχει ήδη έλλειψη εμβολίων κατά της χολέρας και η προμήθεια άλλων βασικών υλικών, όπως το υγρό για ενδοφλέβια ενυδάτωση, βρίσκεται επίσης υπό πίεση.

Επιπλέον, μερικές φορές οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να κηρύξουν επίσημα επιδημίες χολέρας, συχνά για πολιτικούς λόγους. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολη την επαρκή ενημέρωση του πληθυσμού για το πώς μπορεί να προστατευθεί και αδύνατο το να γίνει εμβολιασμός κατά της χολέρας.

Τι κάνουν σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα;

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν σήμερα προγράμματα χολέρας σε 10 χώρες (Κένυα, Αιθιοπία, Σομαλία, Καμερούν, Νιγηρία, Αϊτή, Λίβανος, Συρία, Μαλάουι). Οι ομάδες μας ασχολούνται με την πρόληψη της χολέρας: κάνουν έργα προαγωγής  της υγείας, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης και εμβολιασμό κατά της χολέρας. Λειτουργούμε επίσης μονάδες χολέρας για τη θεραπεία ασθενών σε ιατρικές δομές και έχουμε δημιουργήσει μεγαλύτερα, ξεχωριστά κέντρα χολέρας όπου μπορούν να εισαχθούν ταυτόχρονα εκατοντάδες ασθενείς με χολέρα.