fbpx Συρία: Άμεση ανάγκη αποναρκοθέτησης για την προστασία των αμάχων | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Συρία: Άμεση ανάγκη αποναρκοθέτησης για την προστασία των αμάχων

Οι μαχητές που οπισθοχωρούν παγιδεύουν με εκρηκτικά τα πάντα, από τηλεοράσεις μέχρι λούτρινα αρκουδάκια.

Jamal Bali/MSF

Καθώς οι συγκρούσεις κλιμακώνονται στη βόρεια Συρία, οι εκρηκτικοί μηχανισμοί και οι νάρκες έχουν καταστροφικές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό, προειδοποιεί η διεθνής ιατρική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans Frontières (MSF) σε σχετική έκθεση. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν έκκληση για αύξηση των δραστηριοτήτων αποναρκοθέτησης επειγόντως, ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι άμαχοι όταν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους ή επιχειρούν να επιστρέψουν σε αυτά.

Καθώς μετατοπίζονται οι γραμμές των μετώπων στη βόρεια Συρία, οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους ή επιστρέφουν στα χωριά που εκκενώνουν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκουν ένα θανάσιμο τοπίο γεμάτο νάρκες, πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί και παγίδες με εκρηκτικά. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή ακρωτηριαστεί από μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί σε δρόμους, χωράφια και σπίτια, αναφέρει η νέα έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα «Set to Explode», η οποία βασίζεται στις μαρτυρίες των ιατρικών ομάδων της οργάνωσης, των ασθενών και των οικογενειών τους στη βόρεια Συρία.

«Η επιστροφή των ανθρώπων στα σπίτια τους είναι εξαιρετικά επικίνδυνη» λέει η Karline Kleijer, υπεύθυνη επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη Συρία. «Παντού έχουν τοποθετηθεί παγίδες με εκρηκτικά: κάτω από το χαλί, στο ψυγείο, ακόμη και στα αρκουδάκια των παιδιών».

Το καλοκαίρι του 2016, σε διάστημα τεσσάρων μόλις εβδομάδων, μόνο το νοσοκομείο του Manbij δέχτηκε περισσότερους από 190 τραυματίες από εκρηκτικούς μηχανισμούς.

«Άρχισαν να φτάνουν δεκάδες τραυματίες στο νοσοκομείο» λέει ένας γιατρός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο νοσοκομείο του Arin. «Για να αποφύγουν τις ένοπλες συγκρούσεις, οι άμαχοι πήραν τους δρόμους που θεωρούσαν ασφαλείς, όμως βρέθηκαν στα ναρκοπέδια».

Ο Jasem, κάτοικος του χωριού Jirn κοντά στο Tal Abyad, ζει με δύο νάρκες τοποθετημένες λίγα μέτρα μακριά από το κατώφλι του σπιτιού του. «Δεν μπορώ να κοιμηθώ γιατί φοβάμαι διαρκώς ότι κάποιο από τα τέσσερα παιδιά μου ή ένας σκύλος ή ένα πρόβατο θα πατήσει μία από τις νάρκες έξω από το σπίτι» λέει. «Όταν κάποιο ζώο πλησιάζει στο σπίτι, τρέχουμε όλοι μακριά.»

Αυτή τη στιγμή, δεν πραγματοποιείται σχεδόν καμία δραστηριότητα αποναρκοθέτησης από ανθρωπιστικές ή από στρατιωτικές οργανώσεις, αναγκάζοντας τους ντόπιους να το κάνουν μόνοι τους, συχνά με μοιραίες συνέπειες.

«Οι άνθρωποι διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να κάνουν τα χωριά τους ασφαλή» λέει η Kleijer. «Μάθαμε για πέντε ντόπιους στο Ayn Al Arab/Kobane οι οποίοι ανέλαβαν να απομακρύνουν τις νάρκες από τα σπίτια για να κερδίσουν λίγα χρήματα. Κανείς από αυτούς δεν ζει σήμερα.»

Όσο οι περιοχές αυτές παραμένουν γεμάτες νάρκες και πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί, οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στις εμπόλεμες ζώνες δεν θα μπορούν να φύγουν, αλλά και θα εμποδίζεται η επιστροφή όσων έχουν ήδη φύγει. Μέχρι να εκκαθαριστούν οι περιοχές αυτές, οι διάφοροι εκρηκτικοί μηχανισμοί και οι παγίδες με εκρηκτικά θα συνεχίσουν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για την ασφάλεια και την καθημερινότητα των ανθρώπων. Επιπλέον, οι οργανώσεις βοήθειας δεν θα μπορούν να εργαστούν εκεί, επιδεινώνοντας την κατάσταση του πληθυσμού της περιοχής, όπου το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει εξαιτίας του πολυετούς πολέμου.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν όλες τις εμπόλεμες πλευρές και τους συμμάχους τους να εξασφαλίσουν την προστασία του άμαχου πληθυσμού και να επιτρέψουν την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων αποναρκοθέτησης από ανθρωπιστικές οργανώσεις στη βόρεια Συρία. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν επίσης τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις διεθνείς οργανώσεις αποναρκοθέτησης ώστε να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους στη βόρεια Συρία, με στόχο την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

 

Μπορείτε να κατεβάσετε την έκθεση εδώ