Είστε εδώ

Στη δίνη της βίας το Νότιο Σουδάν

Μέσα σε 10 μέρες 125 γυναίκες και κορίτσια έπεσαν θύματα σεξουαλικής βίας.

Peter Bauza

Επείγουσα ιατρική και ψυχοκοινωνική βοήθεια σε 125 γυναίκες και κορίτσια που έπεσαν θύματα βιασμού και βάναυσου ξυλοδαρμού στην επαρχία Ρουμπκόνα, στο βόρειο τμήμα του Νότιου Σουδάν, το διάστημα 19-29 Νοεμβρίου παρείχαν οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans Frontières (MSF).

«Γυναίκες και μικρά κορίτσια που είχαν υποστεί φρικτές σεξουαλικές επιθέσεις έρχονταν μαζικά στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Μπεντίου την περασμένη εβδομάδα» λέει η Ρουθ Οκέλο, μαία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Νότιο Σουδάν. «Υπήρχαν κορίτσια κάτω από 10 ετών, όπως και γυναίκες πάνω από 65. Ούτε έγκυες δεν γλίτωσαν από αυτές τις κτηνωδίες.»

Τα θύματα επίσης, μαστιγώθηκαν και ξυλοκοπήθηκαν με ραβδιά και υποκόπανους. Τους πήραν χρήματα, ρούχα, παπούτσια και κάθε άλλο αντικείμενο αξίας που είχαν στην κατοχή τους και που μπορεί να χρειάζονταν για να συντηρήσουν την οικογένειά τους. Οι δράστες τούς πήραν ακόμη και τα δελτία για τις διανομές τροφίμων και τα κατέστρεψαν.

Αυτά τα περιστατικά σεξουαλικής και έμφυλης βίας συμπίπτουν με μια αύξηση στις μετακινήσεις των κατοίκων, καθώς προσπαθούν να φτάσουν στις διανομές τροφίμων που γίνονται στην περιοχή. Οι γυναίκες λένε ότι περπατούν σε μεγαλύτερες ομάδες για ασφάλεια, αντίστοιχα όμως έχουν μεγαλώσει οι ομάδες των επιτιθέμενων αντρών.

«Στα πάνω από τρία χρόνια που εργάζομαι στο Νότιο Σουδάν, δεν έχω ξαναδεί τέτοια δραματική αύξηση των θυμάτων σεξουαλικής βίας που έρχονται στα προγράμματά μας αναζητώντας ιατρική φροντίδα» λέει η Οκέλο. «Τους πρώτους 10 μήνες περιθάλψαμε 104 θύματα σεξουαλικής και έμφυλης βίας, ενώ μόνο την περασμένη εβδομάδα βοηθήσαμε 125 θύματα.»

«Τα παιδιά, οι γυναίκες και οι άντρες στην κατεστραμμένη επαρχία Ρουμπκόνα χρειάζονται επειγόντως ασφάλεια και προστασία ώστε να έχουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, όπως διανομές τροφίμων» λέει η Άκε Μπούρε, υπεύθυνη προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Νότιο Σουδάν. «Αυτές οι φρικτές επιθέσεις δείχνουν ότι συνεχίζουν να ζουν σε ένα εξαιρετικά βίαιο και επικίνδυνο περιβάλλον.»

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

 
29/06/2018

Η Αθήνα γίνεται τόπος ανακούφισης για ανθρώπους που πόνεσαν και υπέφεραν σε δύο ηπείρους. Στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θύματα βασανιστηρίων γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι άνθρωποι να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους.

26/06/2018

Τα βασανιστήρια συχνά δεν αφήνουν σημάδια. Μπορούν όμως να διαλύσουν την προσωπικότητα του ατόμου. Ένα βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

18/07/2017

Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ποσοστά θυμάτων βασανιστηρίων μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη ζωτική ανάγκη τους για αποκατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν μια κλινική για θύματα βασανιστηρίων στην Αθήνα το 2014, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, η κλινική έχει προσφέρει φροντίδα σε περισσότερους από 430 ανθρώπους.

26/06/2017

Ο Γιουτζίν και ο Καλίλ είναι δύο από τους 430 ανθρώπους από 40 χώρες που έλαβαν φροντίδα από το πρόγραμμα αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων που υλοποιούν στην Αθήνα από το 2014 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

22/06/2016

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποστεί διωγμό και βασανιστήρια λόγω των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, της φυλής, του φύλου ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας.