Είστε εδώ

Στη δίνη της βίας το Νότιο Σουδάν

Μέσα σε 10 μέρες 125 γυναίκες και κορίτσια έπεσαν θύματα σεξουαλικής βίας.

Peter Bauza

Επείγουσα ιατρική και ψυχοκοινωνική βοήθεια σε 125 γυναίκες και κορίτσια που έπεσαν θύματα βιασμού και βάναυσου ξυλοδαρμού στην επαρχία Ρουμπκόνα, στο βόρειο τμήμα του Νότιου Σουδάν, το διάστημα 19-29 Νοεμβρίου παρείχαν οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans Frontières (MSF).

«Γυναίκες και μικρά κορίτσια που είχαν υποστεί φρικτές σεξουαλικές επιθέσεις έρχονταν μαζικά στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Μπεντίου την περασμένη εβδομάδα» λέει η Ρουθ Οκέλο, μαία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Νότιο Σουδάν. «Υπήρχαν κορίτσια κάτω από 10 ετών, όπως και γυναίκες πάνω από 65. Ούτε έγκυες δεν γλίτωσαν από αυτές τις κτηνωδίες.»

Τα θύματα επίσης, μαστιγώθηκαν και ξυλοκοπήθηκαν με ραβδιά και υποκόπανους. Τους πήραν χρήματα, ρούχα, παπούτσια και κάθε άλλο αντικείμενο αξίας που είχαν στην κατοχή τους και που μπορεί να χρειάζονταν για να συντηρήσουν την οικογένειά τους. Οι δράστες τούς πήραν ακόμη και τα δελτία για τις διανομές τροφίμων και τα κατέστρεψαν.

Αυτά τα περιστατικά σεξουαλικής και έμφυλης βίας συμπίπτουν με μια αύξηση στις μετακινήσεις των κατοίκων, καθώς προσπαθούν να φτάσουν στις διανομές τροφίμων που γίνονται στην περιοχή. Οι γυναίκες λένε ότι περπατούν σε μεγαλύτερες ομάδες για ασφάλεια, αντίστοιχα όμως έχουν μεγαλώσει οι ομάδες των επιτιθέμενων αντρών.

«Στα πάνω από τρία χρόνια που εργάζομαι στο Νότιο Σουδάν, δεν έχω ξαναδεί τέτοια δραματική αύξηση των θυμάτων σεξουαλικής βίας που έρχονται στα προγράμματά μας αναζητώντας ιατρική φροντίδα» λέει η Οκέλο. «Τους πρώτους 10 μήνες περιθάλψαμε 104 θύματα σεξουαλικής και έμφυλης βίας, ενώ μόνο την περασμένη εβδομάδα βοηθήσαμε 125 θύματα.»

«Τα παιδιά, οι γυναίκες και οι άντρες στην κατεστραμμένη επαρχία Ρουμπκόνα χρειάζονται επειγόντως ασφάλεια και προστασία ώστε να έχουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, όπως διανομές τροφίμων» λέει η Άκε Μπούρε, υπεύθυνη προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Νότιο Σουδάν. «Αυτές οι φρικτές επιθέσεις δείχνουν ότι συνεχίζουν να ζουν σε ένα εξαιρετικά βίαιο και επικίνδυνο περιβάλλον.»

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ