fbpx Οι δράσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Οι δράσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, έχοντας πάντοτε στο επίκεντρο των παρεμβάσεών τους τη φροντίδα των πλέον ευπαθών ομάδων, επέκτειναν τα προγράμματά τους με μία σειρά στοχευμένων δράσεων στην Ελλάδα, ανταποκρινόμενοι σε  ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημία COVID-19.

MSF/Kyriaki Margariti

Λαμβάνοντάς υπόψιν την τεράστια πίεση που δέχονται τα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων εν μέσω COVID-19, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν ενημερωτικές εκπαιδεύσεις για το προσωπικό των κέντρων αυτών εστιάζοντας στα μέτρα πρόληψης από τον ιό και στη συμβουλευτική ψυχικής υγείας. Παράλληλα, λειτουργούν τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για το προσωπικό των οίκων ευγηρίας.

«Γνωρίζουμε από παρεμβάσεις μας σε άλλες χώρες ότι τα γηροκομεία είναι ένας κλάδος που έχει υποστεί μεγάλη πίεση μέσα στην πανδημία και έτσι αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αυτή την παρέμβαση και στην Ελλάδα. Αυτό που διαπιστώσαμε και εδώ, μιλώντας με το προσωπικό των κέντρων φροντίδας ηλικιωμένων είναι ότι οι εργαζόμενοι βιώνουν τεράστια κούραση και διακατέχονται από ένα αίσθημα ενοχής, ευθύνης και πίεσης» τονίζει η γιατρός, Ιωάννα Μιτράκου, η οποία συμμετέχει στις εκπαιδεύσεις.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει εκπαιδεύσεις σε 13 κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων σε όλη την Ελλάδα, είτε διαδικτυακά, είτε δια ζώσης όπου ήταν εφικτό. Επιπλέον, διενεργήθηκαν διαδικτυακά σεμινάρια ψυχικής υγείας  για το προσωπικό των κέντρων φροντίδας ηλικιωμένων με ειδικές τεχνικές χαλάρωσης.

«Μέσα από τα σεμινάρια, οι εργαζόμενοι των οίκων ευγηρίας ένιωσαν ότι αναγνωρίζεται η δουλειά που κάνουν όλο αυτό το δύσκολο χρονικό διάστημα και ότι υπάρχει κάποιος που τους υποστηρίζει. Αυτό από μόνο του είναι αγχολυτικό» αναφέρει η ψυχολόγος, Βασιλική Γουργιώτη, που βρίσκεται πίσω από την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης.

Από την αρχή της πανδημίας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστήριξαν τους αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες στα υπάρχοντα προγράμματά τους σε Αθήνα,  Σάμο και Λέσβο, με εκστρατείες ενημέρωσης σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από την COVID-19, ενισχύοντας παράλληλα τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης στους καταυλισμούς. Επιπλέον, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο λειτούργησε έναν νέο ειδικό χώρο  περίθαλψης για ασθενείς με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της νόσου COVID-19 και για πιθανά περιστατικά. Παράλληλα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεργάστηκαν με τη  Γ’ Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Προσέφεραν ψυχολογική υποστήριξη σε υγειονομικό προσωπικό, ασθενείς και συγγενείς τους για θέματα που σχετίζονται με τη νόσο COVID-19. Ταυτόχρονα, ανταποκρινόμενοι στις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν  κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα  πραγματοποίησαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούν δωρεές προστατευτικού υλικού και ειδών πρώτης ανάγκης σε νοσοκομεία, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και σε άλλες δομές.