Είστε εδώ

Μουσική εκστρατεία στο Κονγκό κατά του στίγματος και της άγνοιας γύρω από τον HIV

Η εκστρατεία περνάει το μήνυμα ότι ο HIV δεν είναι θανατική καταδίκη, επειδή οι άνθρωποι που ζουν με τον HIV μπορούν να έχουν μια φυσιολογική ζωή χάρη στην αντιρετροϊκή θεραπεία.

-

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans Frontières (MSF), σε συνεργασία με το Εθνικό Διατομεακό Πρόγραμμα κατά του AIDS (PNMLS), την οργάνωση Jeuness'Espoir (Ελπίδα των Νέων), την Κονγκολέζικη Ένωση Οργανώσεων Ανθρώπων που Ζουν με τον HIV (UCOP+), το Κονγκολέζικο Δίκτυο Οργανώσεων «Μαζί κατά του HIV/AIDS» (RACOJ) και το Εθνικό Δίκτυο Οργανώσεων Κοινότητας Ασίζης Ομάδων Υποστήριξης για Ανθρώπους που Ζουν με τον HIV (RNOAC_GS / PLWHA), ξεκινούν την εκστρατεία #ZWANGABIEN (Κοίταξέ με καλά), μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε διάφορα μέσα για την καταπολέμηση του στίγματος και την προτροπή σε προληπτικό έλεγχο.

Δύο δημοφιλείς καλλιτέχνες της κονγκολέζικης μουσικής σκηνής, ο Lexxus Legal και η Sista Becky, μαζί με νέους ανθρώπους που ζουν με τον HIV από την οργάνωση Jeuness'Espoir (Ελπίδα των Νέων) και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, παίρνουν μέρος στον αγώνα για την καταπολέμηση του στίγματος σε βάρος των ανθρώπων που ζουν με τον HIV στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Το ZWA NGA BIEN (Κοίταξέ με καλά) δεν είναι απλώς ο τίτλος του τραγουδιού που έγραψε ο Lexxus Legal αφού άκουσε μαρτυρίες ανθρώπων που ζουν με τον HIV.

Είναι επίσης ένα ηχηρό και ξεκάθαρο κάλεσμα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης γύρω από τον HIV και των προκαταλήψεων, της απομόνωσης και της κοινωνικής αδιαφορίας που υφίστανται οι άνθρωποι που ζουν με τη νόσο αυτή. Η εκστρατεία περνάει το μήνυμα ότι ο HIV δεν είναι θανατική καταδίκη, επειδή οι άνθρωποι που ζουν με τον HIV μπορούν να έχουν μια φυσιολογική ζωή χάρη στην αντιρετροϊκή θεραπεία. Χρησιμοποιώντας τη μουσική, η εκστρατεία #ZWANGABIEN απευθύνεται ιδιαίτερα στους νέους – που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό HIV εξαιτίας της άγνοιας – για να τους προτρέψει να καταπολεμήσουν το στίγμα και να κάνουν τεστ.

 

 

«Το έντονο στίγμα που συνοδεύει τον HIV έχει ως αποτέλεσμα να αρνούνται οι άνθρωποι να κάνουν τεστ και να μάθουν ποια είναι η κατάσταση HIV τους. Αρνούνται την ιδέα ότι μπορεί να έχουν HIV, επειδή φοβούνται ότι η κοινότητά τους θα τους αποφεύγει και θα τους απομονώσει, οπότε καταλήγουν να νοσούν σοβαρά. Είναι πολύ σημαντικό να αγωνιστούμε ενάντια στον στιγματισμό των ανθρώπων που ζουν με τον HIV, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους. Αυτό είναι εφικτό χάρη στην αντιρετροϊκή θεραπεία, που καταστέλλει τον ιό στον οργανισμό και επιτρέπει στους ανθρώπους με τον HIV να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή» λέει η Pamela Van Zuylen, συντονίστρια του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τον HIV.

Πηγή έμπνευσης για το τραγούδι #ZWA NGA BIEN, που έχει κεντρική θέση στην εκστρατεία, ήταν οι μαρτυρίες ακτιβιστών του HIV από τη Jeuness'Espoir. Μέσα από τη φωνή του Lexxus Legal, της Sista Becky και ορισμένων από τους ακτιβιστές, που εμφανίζονται και στο βίντεο κλιπ, το τραγούδι καλεί τους νέους να δουν διαφορετικά τους ανθρώπους που ζουν με τον HIV.

«Η πλειοψηφία των μελών της Jeuness'Espoir που ζουν με τον HIV λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και είναι υγιείς. Όταν τους βλέπει κανείς, δεν έχουν καμία διαφορά από τους ανθρώπους που είναι αρνητικοί στον HIV. Οι περισσότεροι που στιγματίζουν τους ανθρώπους που ζουν με τον HIV δεν γνωρίζουν τη δική τους κατάσταση HIV! Γι' αυτό θελήσαμε να μοιραστούμε τις μαρτυρίες μέσα από αυτό το τραγούδι, για να εξαλείψουμε σιγά-σιγά αυτό το στίγμα» λέει ο Toussaint Ngundoli, συντονιστής της οργάνωσης Jeuness'Espoir.

«Όταν γνωρίζει κάποιος την κατάσταση HIV του, έχει τη δυνατότητα, αν είναι αρνητικός, να υιοθετήσει ασφαλή συμπεριφορά και, αν είναι θετικός, να λάβει ιατρική φροντίδα εγκαίρως. Όταν η θεραπεία τηρείται σωστά, μπορεί κανείς να είναι υγιής και να έχει μια φυσιολογική ζωή. Γι' αυτό η εκστρατεία αυτή είναι τόσο σημαντική για εμάς» καταλήγει η Pamela Van Zuylen, συντονίστρια του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για το AIDS.

 

Στην Κινσάσα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν δωρεάν ιατρική και ψυχολογική φροντίδα σε ανθρώπους που ζουν με HIV και AIDS από το 2002. Συγκεκριμένα, το νοσοκομειακό κέντρο στην Καμπίντα παρέχει υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων και λειτουργεί ως κέντρο θεραπείας στο οποίο παραπέμπονται ασθενείς με AIDS που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Στην Γκόμα της επαρχίας του Βόρειου Κίβου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν το εθνικό πρόγραμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό κατά του HIV/AIDS παρέχοντας προληπτικό έλεγχο και θεραπεία και υποστηρίζοντας την τήρηση της θεραπείας για ασθενείς σε πέντε κέντρα υγείας από το 2015.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ