Είστε εδώ

Ακόμη μία φριχτή μέρα στη Μεσόγειο: 25 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί και 246 διασώθηκαν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Οι θαλάσσιες επιχειρήσεις διάσωσης γίνονται μια κούρσα απέναντι σε ένα απέραντο θαλάσσιο νεκροταφείο. Οι ομάδες μας είναι καταβεβλημένες από αυτή την κρίση, η οποία οφείλεται αποκλειστικά σε πολιτικές αποφάσεις.

Ακόμη μία φριχτή μέρα στη Μεσόγειο: 25 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί και 246 διασώθηκαν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα
Είναι μια τραγωδία, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτά που αντιμετωπίσαμε σήμερα συνιστούν ιδιάζουσα κατάσταση στη θάλασσα. Οι περασμένες εβδομάδες ήταν φρικτές.

26 Οκτωβρίου 2016 - Αργά χθες το απόγευμα, 25 άνδρες και γυναίκες βρέθηκαν νεκροί στην Κεντρική Μεσόγειο από την ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο διασωστικό πλοίο Bourbon Argos. Οι άτυχοι άνθρωποι επέβαιναν σε μια ασφυκτικά γεμάτη πλαστική βάρκα και εντοπίστηκαν περίπου 26 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Λιβύης. 107 επιζώντες από την ίδια βάρκα διασώθηκαν, όπως και ακόμα 139 από άλλη μία παρακείμενη φουσκωτή βάρκα.«Όταν φτάσαμε στην πρώτη βάρκα φέραμε τους 107 επιζώντες στο πλοίο μας, αλλά δεν μπορέσαμε να περισυλλέξουμε  τους 11 νεκρούς, όπως νομίζαμε τότε, στο εσωτερικό της γιατί δεχτήκαμε αμέσως μια δεύτερη επείγουσα ειδοποίηση για μια κοντινή βάρκα που βρισκόταν σε κίνδυνο» αναφέρει ο Michele Telaro, συντονιστής της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Bourbon Argos. «Αφού διασώσαμε τους 139 ανθρώπους στη διπλανή βάρκα επιστρέψαμε για να ανακαλύψουμε ότι στη βάρκα βρίσκονταν τα πτώματα συνολικά 25 ανθρώπων μέσα σε ένα μίγμα από βενζίνη και θαλασσινό νερό. Μας πήρε τρεις ώρες να ανασύρουμε τα πρώτα 11 νεκρά σώματα γιατί αυτό το μίγμα είναι τόσο δραστικό που δεν μπορούσαμε να μείνουμε για πολλή ώρα στη βάρκα. Ήταν φρικτό».

Καθώς είχε ήδη νυχτώσει και θα έπρεπε να υπάρξει καθυστέρηση μέχρι την ανατολή του ηλίου, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κάλεσε τη βοήθεια της ΜΚΟ Sea Watch για την περισυλλογή των σωμάτων που εξακολουθούσαν να είναι παγιδευμένα στη φουσκωτή βάρκα. Η Sea Watch μετέφερε στον ειδικό θάλαμο του Bourbon Argos κι ένα ακόμη νεκρό σώμα που είχε περισυλλεγεί σε άλλο περιστατικό και στη συνέχεια ανακτήθηκαν και τα 14 επιπλέον πτώματα.

 

Μεταξύ των διασωθέντων, 23 είχαν ανάγκη από άμεση ιατρική περίθαλψη εξαιτίας χημικών εγκαυμάτων, 11 εξ αυτών μάλιστα διαγνώστηκαν με σοβαρά τραύματα. Επτά ασθενείς έχρηζαν άμεσης μεταφοράς, ενώ δύο ήταν τόσο σοβαρά τραυματισμένοι που χρειάστηκε η άμεση διακομιδή τους με ελικόπτερο για επείγουσα φροντίδα στην Ιταλία. Η ζωή μιας νεαρής γυναίκας σώθηκε από την ιατρική ομάδα επί του σκάφους, καθώς διασωληνώθηκε και σταθεροποιήθηκε η κατάστασή της πριν τη μεταφορά της. Άμεση ψυχολογική βοήθεια παρασχέθηκε από την ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στους επιζώντες, μεταξύ των οποίων ο σύζυγος και το μόλις οχτώ μηνών παιδί μιας γυναίκας που είχε αποβιώσει. Περαιτέρω υποστήριξη και φροντίδα θα παρασχεθεί από την ομάδα επείγουσας ψυχολογικής βοήθειας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην ακτή μόλις αποβιβαστούν όλοι οι επιζώντες στην Ιταλία.

«Είναι μια τραγωδία, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτά που αντιμετωπίσαμε σήμερα συνιστούν ιδιάζουσα κατάσταση στη θάλασσα. Οι περασμένες εβδομάδες ήταν φρικτές. Οι ομάδες διάσωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και άλλων  φορέων πραγματοποιούν συνεχείς διασώσεις, ενώ άνδρες, γυναίκες και παιδιά συνεχίζουν να πεθαίνουν. Οι θαλάσσιες επιχειρήσεις διάσωσης γίνονται μια κούρσα απέναντι σε ένα απέραντο θαλάσσιο νεκροταφείο. Οι ομάδες μας είναι καταβεβλημένες από αυτή την κρίση, η οποία οφείλεται αποκλειστικά σε πολιτικές αποφάσεις. Αισθανόμαστε ανήμποροι να σταματήσουμε τις απώλειες ζωών» δηλώνει ο Stefano Argenziano, Διευθυντής των προγραμμάτων Μετανάστευσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.    

 

Μέσα στο 2016, 327.800 άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη με πλωτά μέσα, ενώ 3.740 ζωές έχουν χαθεί στη θάλασσα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με τρία διασωστικά σκάφη έχουν διασώσει περισσότερους από 17.000 ανθρώπους από την έναρξη των επιχειρήσεων διάσωσης τον περασμένο Απρίλιο. Απέναντι σε αυτή την τραγωδία οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επαναλαμβάνουν ότι, ενώ οι ενέργειες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα είναι σωτήριες, υπάρχει μόνο ένας τρόπος να μπει ένα τέλος στους θανάτους: ασφαλείς και νόμιμες δίοδοι.