fbpx Λιβύη: Η αυθαίρετη κράτηση προσφύγων πρέπει να σταματήσει | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Λιβύη: Η αυθαίρετη κράτηση προσφύγων πρέπει να σταματήσει

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν να δοθεί τέλος στην αυθαίρετη κράτηση των προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών στη Λιβύη.

Guillaume Binet/Myop

Για περισσότερο από έναν χρόνο, η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση παρέχει ιατρική φροντίδα στους ανθρώπους που βρίσκονται σε κέντρα κράτησης στην Τρίπολη σε απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες.

«Οι κρατούμενοι χάνουν κάθε ανθρώπινη αξιοπρέπεια, υφίστανται κακομεταχείριση και δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα» λέει η Δρ Σιμπίλ Σάνγκ (Sibylle Sang) από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. «Καθημερινά βλέπουμε πόσο κακό κάνει η αδικαιολόγητη κράτηση των ανθρώπων σε τέτοιες συνθήκες, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να απαλύνουμε τον πόνο τους.»

Οι ιατρικές ομάδες περιθάλπουν περισσότερους από χίλιους κρατούμενους κάθε μήνα για λοιμώξεις του αναπνευστικού, οξεία διάρροια, ψώρα, ψείρες και ουρολοιμώξεις. Οι ασθένειες αυτές προκαλούνται ή επιδεινώνονται από τις συνθήκες κράτησης. Πολλά κέντρα κράτησης είναι υπερπλήρη σε επικίνδυνο βαθμό και ο διαθέσιμος χώρος ανά κρατούμενο είναι τόσο περιορισμένος που οι άνθρωποι δεν μπορούν ούτε να ξαπλώσουν τη νύχτα, ενώ το φυσικό φως είναι λιγοστό και ο εξαερισμός ανεπαρκής. Η ελλιπής διατροφή προκαλεί οξύ υποσιτισμό σε ενηλίκους, με κάποιους ασθενείς να χρειάζονται επειγόντως νοσηλεία.

Καθώς κράτος δικαίου δεν υφίσταται στη Λιβύη, το σύστημα κράτησης οδηγεί σε επιβλαβείς επιπτώσεις και η εκμετάλλευση είναι στην καθημερινή ρουτίνα. Η απουσία εποπτείας και ρύθμισης είναι βαθιά ανησυχητική. Οι βασικές νομικές και διαδικαστικές εγγυήσεις για την αποτροπή βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης δεν γίνονται σεβαστές. Επίσης καθώς δεν εφαρμόζονται επίσημες διαδικασίες καταγραφής ή τήρησης αρχείων, από τη στιγμή που θα βρεθεί κάποιος σε ένα κέντρο κράτησης δεν υπάρχει τρόπος να διαπιστωθεί τι θα του συμβεί στη συνέχεια. Αυτό δυσχεραίνει εξαιρετικά τη στενή ιατρική παρακολούθηση και τον επανέλεγχο των ασθενών. Από τη μία μέρα στην άλλη, οι άνθρωποι μπορεί να μεταφερθούν σε άλλο κέντρο κράτησης ή να μετακινηθούν σε άγνωστο μέρος. Κάποιοι ασθενείς απλώς εξαφανίζονται. Κάτω από τέτοιες συνθήκες, η ιατρική φροντίδα που μπορούν να προσφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Ένα ακόμα εμπόδιο είναι ότι η πρόσβαση στα κέντρα κράτησης εμποδίζεται όταν γίνονται συγκρούσεις μεταξύ βαριά οπλισμένων στρατιωτικών ομάδων στην Τρίπολη. Επιπλέον, η διοίκηση ενός κέντρου κράτησης μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη, με συνέπεια η πρόσβαση στους ασθενείς που κρατούνται σε αυτό να πρέπει να γίνει αντικείμενο νέας διαπραγμάτευσης. Την ίδια στιγμή υπάρχουν και άλλα κέντρα κράτησης σε διάφορες πόλεις, τα οποία δεν είναι προσβάσιμα για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα λόγω της συνεχιζόμενης βίας και έλλειψης ασφάλειας.

Η αυξημένη χρηματοδότηση από μόνη της δεν είναι λύση για να μετριαστεί ο πόνος των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται σε κέντρα κράτησης. Η μονομερής εστίαση στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης αγνοεί την πολυπλοκότητα της τρέχουσας κατάστασης στη Λιβύη και ενέχει τον κίνδυνο νομιμοποίησης και διαιώνισης ενός συστήματος όπου οι άνθρωποι κρατούνται αυθαίρετα, δεν μπορούν να καταφύγουν στον νόμο και υφίστανται κακομεταχείριση και εκμετάλλευση.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν να δοθεί τέλος στην αυθαίρετη κράτηση των προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών στη Λιβύη.

 

Δειτε περισσοτερα στο φωτορεπορταζ των Γιατρων Χωρις Συνορα

 


HUMAN SUFFERING by MSF on Exposure

 

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Τον τελευταίο χρόνο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν επείγουσα και βασική ιατρική φροντίδα σε πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες που κρατούνται στην Τρίπολη. Όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες ασφαλείας και δεν θεωρείται επικίνδυνο, οι ιατρικές ομάδες επισκέπτονται σε εβδομαδιαία βάση 7 κέντρα κράτησης που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Εσωτερικών. Αφότου ξεκίνησαν οι δραστηριότητες της οργάνωσης τον Ιούνιο του 2016, οι ομάδες έχουν επισκεφθεί συνολικά 16 κέντρα κράτησης. Υπάρχουν και άλλα κέντρα κράτησης, τα οποία δεν είναι προσβάσιμα για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα λόγω της συνεχιζόμενης βίας και έλλειψης ασφάλειας.

Στη Μισράτα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν φροντίδα υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνται σε 4 κέντρα κράτησης. Κάθε μήνα οι ιατρικές ομάδες πραγματοποιούν περίπου 100 ιατρικές συνεδρίες, καθώς και περίπου 10 παραπομπές κρατουμένων που χρειάζονται περαιτέρω ιατρική βοήθεια σε δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Πρόσφατα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν κινητές μονάδες στη Μισράτα και νοτιότερα για την παροχή ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας σε μετανάστες και πρόσφυγες εκτός των επίσημων κέντρων κράτησης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στη Λιβύη από το 2011 υποστηρίζοντας το σύστημα υγείας, το οποίο έχει πληγεί από τον νέο πόλεμο και την επακόλουθη οικονομική ύφεση. Η οργάνωση συνεχίζει να βοηθά με δωρεές και άλλες μορφές υποστήριξης τις δημόσιες δομές υγείας, που μαστίζονται από ελλείψεις φαρμάκων και προσωπικού. Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των κοινοτήτων που πλήττονται από τις συγκρούσεις, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν επίσης παιδιατρική, γυναικολογική και μαιευτική φροντίδα, καθώς και υπηρεσίες ψυχικής υγείας στη Βεγγάζη.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ