fbpx Λιβύη:  Αιματηρή απόδραση προσφύγων και μεταναστών από φρικτές συνθήκες αιχμαλωσίας | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Λιβύη:  Αιματηρή απόδραση προσφύγων και μεταναστών από φρικτές συνθήκες αιχμαλωσίας

Κατά την προσπάθειά τους να ξεφύγουν δέχθηκαν πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα αρκετούς νεκρούς και 25 τραυματίες που παραπέμφθηκαν στο γενικό νοσοκομείο του Μπάνι Γουαλίντ.

Φωτογραφία αρχείου © Guillaume Binet/Myop

Με αίμα βάφτηκε η απόδραση πάνω από 100 προσφύγων και μεταναστών που δραπέτευσαν από την αιχμαλωσία τους στη Λιβύη το απόγευμα της 23ης Μαΐου. Κατά την προσπάθειά τους να ξεφύγουν δέχθηκαν πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα αρκετούς νεκρούς και 25 τραυματίες που παραπέμφθηκαν στο γενικό νοσοκομείο του Μπάνι Γουαλίντ.

Όσοι επέζησαν, κυρίως έφηβοι από την Ερυθραία, την Αιθιοπία και τη Σομαλία που επιχειρούσαν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη, ανέφεραν ότι βρίσκονταν στα χέρια διακινητών, οι οποίοι τους είχαν πουλήσει περισσότερες από μία φορές μεταξύ του Μπάνι Γουαλίντ και του Νέσμα.

Στο γενικό νοσοκομείο της πόλης, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα υποστήριξε το προσωπικό του νοσοκομείου για την περίθαλψη των 25 τραυματιών. Από αυτούς, οι 18 είχαν ελαφρά τραύματα. Σε αυτούς προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επιδέθηκαν τα τραύματά τους, ενώ οι υπόλοιποι 7 χρειάστηκε να νοσηλευτούν, καθώς είχαν σοβαρά τραύματα από σφαίρες και πολλαπλά κατάγματα. Ακόμη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν δωρεά ιατρικού υλικού στο νοσοκομείο.

Οι διασωθέντες ανέφεραν στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ότι τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 40 άνθρωποι (γυναίκες στην πλειοψηφία τους) έμειναν πίσω. Ορισμένοι από τους διασωθέντες είπαν ότι ήταν αιχμάλωτοι έως και τρία χρόνια. Οι ουλές, τα εμφανή σημάδια από ηλεκτρικά εγκαύματα και τα παλιά μολυσμένα τραύματα δίνουν μια ζοφερή εικόνα από το μαρτύριο που έχουν βιώσει. Έχουν υποστεί έντονα ψυχικά τραύματα και οι περισσότεροι είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Μια ομάδα ατόμων (εργαζόμενοι στο δημόσιο νοσοκομείο και στον δήμο, μέλη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, ηλικιωμένοι και μέλη των δυνάμεων ασφάλειας) αντέδρασαν γρήγορα και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προστασία των προσφύγων και μεταναστών από τους ένοπλους διώκτες τους.

Υπό την επίβλεψη των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας, οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε μια φυλακή της πόλης. Το επόμενο πρωί (24 Μαΐου), μεταφέρθηκαν σε κέντρα κράτησης στην Τρίπολη. Οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Τρίπολη πραγματοποιούν ιατρικές συνεδρίες, ενώ έχουν παραπεμφθεί στο νοσοκομείο 14 σοβαρά τραυματίες με τραύματα από σφαίρες και πολλαπλά κατάγματα.

«Πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών στην απαιτούμενη περίθαλψη και να προστατευτούν αυτοί οι εξαιρετικά ευάλωτοι άνθρωποι, ώστε να μην υποστούν περισσότερες βλάβες έπειτα από τις κτηνωδίες αυτές. Η αυθαίρετη κράτηση δεν μπορεί να αποτελέσει λύση. Χρειάζονται επειγόντως προστασία και βοήθεια» λέει ο Κριστόφ Μπιτό επικεφαλής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα της φρίκης που συνεχίζουν να βιώνουν πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες όταν περνούν από τη Λιβύη. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν έχουν πρόσβαση στις μυστικές φυλακές σε περιοχές του Μπάνι Γουαλίντ και δεν γνωρίζουν πόσοι άνθρωποι εξακολουθούν να κρατούνται σε αυτές. Ωστόσο οι απαγωγές με σκοπό τα λύτρα αυξάνονται, εν μέρει χάρη στις πολιτικές που εφαρμόζονται με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οποίες ποινικοποιούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και τους εμποδίζουν να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης με κάθε κόστος. Στο Μπάνι Γουαλίντ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν να πραγματοποιούν, σε συνεργασία με μια τοπική οργάνωση, περίπου 100 συνεδρίες τον μήνα κατά μέσο όρο.

 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται εδώ και έναν χρόνο στο Μπάνι Γουαλίντ, μια περιοχή όπου είναι συχνές οι απαγωγές μεταναστών και προσφύγων με σκοπό τα λύτρα και τα βασανιστήρια. Υποστηρίζουν λιβυκούς φορείς οι οποίοι, όπως και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, θεωρούν αποτροπιαστική την κατάσταση αυτή και παρέχουν βοήθεια στους ανθρώπους που κατορθώνουν να δραπετεύσουν από αυτές τις εφιαλτικές φυλακές. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποιούν ιατρικές συνεδρίες σε συνεργασία με μια τοπική οργάνωση (Assalam) για αυτούς τους εξαιρετικά ευάλωτους ανθρώπους, που συχνά είναι διαλυμένοι ψυχικά και σωματικά και οργανώνουν ιατρικές παραπομπές για τα πιο σοβαρά περιστατικά. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάστηκαν σε κέντρα κράτησης τα οποία θεωρητικά διοικούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών και την υπηρεσία του Υπουργείου για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης (DCIM) στην περιοχή της Τρίπολης, της Χομς και της Μιζράτα.

 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ