Είστε εδώ

ΛΔ Κονγκό: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναστέλλουν τις ιατρικές δραστηριότητες μετά από επίθεση σε θεραπευτικό κέντρο Έμπολα

Εξαιτίας επίθεσης που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 27 Φεβρουαρίου σε θεραπευτικό κέντρο Έμπολα το οποίο διαχειρίζονταν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Φώτο: Alexis Huguet

Επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 27 Φεβρουαρίου σε θεραπευτικό κέντρο Έμπολα το οποίο διαχειρίζονταν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας στην πόλη Μπουτέμπο στην επαρχία Βόρειο Κιβού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Μετά την επίθεση αυτή, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους στο επίκεντρο της επιδημίας Έμπολα.

Πιο συγκεκριμένα, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε εγκαταστάσεις του συγκροτήματος και σε οχήματα. Η πυρκαγιά σβήστηκε, ωστόσο οι ομάδες υποχρεώθηκαν να διακόψουν αμέσως την περίθαλψη των ασθενών. Τη στιγμή της επίθεσης, στο θεραπευτικό κέντρο Έμπολα υπήρχαν 57 ασθενείς, από τους οποίους οι 15 ήταν επιβεβαιωμένα κρούσματα Έμπολα.

Λίγες μέρες πριν, στις 24 Φεβρουαρίου, είχε δεχθεί επίθεση μια άλλη θεραπευτική δομή Έμπολα, που επίσης υποστηριζόταν από τις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στο γειτονικό διαμέρισμα Κάτουα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία και αυτής της δομής. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απομάκρυναν το προσωπικό από την περιοχή για την ασφάλειά του μέχρι να αναλυθούν διεξοδικά οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη συνέχιση της παροχής ιατρικής φροντίδας εκεί.

«Οι επιθέσεις αυτές στις ιατρικές δομές μας μάς θλίβουν αφάνταστα. Έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές όχι μόνο του προσωπικού μας, αλλά και των πιο ευάλωτων ανθρώπων στον πυρήνα της παρέμβασής μας, των ασθενών» λέει ο υπεύθυνος επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ιγκ Ρομπέρ. «Έπειτα από αυτά τα δύο περιστατικά βίας, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αναστείλουμε τις δραστηριότητές μας μέχρι νεωτέρας. Ως πάροχοι ιατρικής βοήθειας, είναι πολύ επώδυνο να αναγκαζόμαστε να εγκαταλείπουμε ασθενείς, τις οικογένειές τους και άλλα μέλη της κοινότητας σε αυτή την κρίσιμη φάση της παρέμβασης κατά του Έμπολα».

Κανένας εργαζόμενος ή ασθενής δεν έπαθε κάτι, ωστόσο και οι δύο επιθέσεις ήταν τραυματικές για τους ασθενείς, τους συγγενείς τους και τους εργαζόμενους που βρίσκονταν στα κέντρα εκείνη τη στιγμή. Ο φροντιστής ενός ασθενούς πέθανε κατά την επίθεση στο κέντρο στο Κάτουα, σύμφωνα με πληροφορίες όταν προσπάθησε να διαφύγει.

Σχεδόν επτά μήνες μετά την έναρξη της τρέχουσας επιδημίας Έμπολα στις επαρχίες Βόρειο Κίβου και Ιτούρι, έχουν καταγραφεί 879 επιβεβαιωμένα κρούσματα Έμπολα και 553 θάνατοι. Στην επαρχία Βόρειο Κίβου, εκτός από τα θεραπευτικά κέντρα στο Μπουτέμπο και το Κάτουα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαχειρίζονται επίσης δραστηριότητες σχετικές με τον Έμπολα στις πόλεις Κάνια και Λουμπέρου. Ακόμη, λειτουργούν δύο δομές απομόνωσης ύποπτων κρουσμάτων Έμπολα στην επαρχία Ιτούρι, στις πόλεις Μπουανασούρα και Μπούνια. Στην πόλη Γκόμα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκονται σε ετοιμότητα επείγουσας παρέμβασης, ενισχύοντας το σύστημα επιτήρησης και εξασφαλίζοντας επαρκή δυναμικότητα για την απομόνωση των ύποπτων κρουσμάτων.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 
29/06/2018

Η Αθήνα γίνεται τόπος ανακούφισης για ανθρώπους που πόνεσαν και υπέφεραν σε δύο ηπείρους. Στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θύματα βασανιστηρίων γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι άνθρωποι να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους.

26/06/2018

Τα βασανιστήρια συχνά δεν αφήνουν σημάδια. Μπορούν όμως να διαλύσουν την προσωπικότητα του ατόμου. Ένα βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

18/07/2017

Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ποσοστά θυμάτων βασανιστηρίων μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη ζωτική ανάγκη τους για αποκατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν μια κλινική για θύματα βασανιστηρίων στην Αθήνα το 2014, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, η κλινική έχει προσφέρει φροντίδα σε περισσότερους από 430 ανθρώπους.

26/06/2017

Ο Γιουτζίν και ο Καλίλ είναι δύο από τους 430 ανθρώπους από 40 χώρες που έλαβαν φροντίδα από το πρόγραμμα αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων που υλοποιούν στην Αθήνα από το 2014 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

22/06/2016

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποστεί διωγμό και βασανιστήρια λόγω των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, της φυλής, του φύλου ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας.