fbpx Κυκλώνας Mocha: Η ανθρωπιστική βοήθεια παρεμποδίζεται από νέους περιορισμούς στη Μιανμάρ | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Κυκλώνας Mocha: Η ανθρωπιστική βοήθεια παρεμποδίζεται από νέους περιορισμούς στη Μιανμάρ

«Όλα τα σπίτια που είναι φτιαγμένα από φυσικά υλικά έχουν καταστραφεί. Οι άνθρωποι που ζουν σε τέτοια σπίτια έχουν απόλυτη ανάγκη από επείγουσα βοήθεια, αφού δεν έχουν πού να μείνουν».

MSF

«Περίπου το 85 τοις εκατό του καταυλισμού μου έχει μετατραπεί σε ερείπια μετά την καταστροφή που προκάλεσε εδώ ο κυκλώνας Mocha»,  λέει ο Daw Nu, υγειονομικός υπάλληλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που ζει στο Sittwe και εργάζεται στην κοινότητα.

«Όλα τα σπίτια που είναι φτιαγμένα από φυσικά υλικά έχουν καταστραφεί. Οι άνθρωποι που ζουν σε τέτοια σπίτια έχουν απόλυτη ανάγκη από επείγουσα βοήθεια, αφού δεν έχουν πού να μείνουν».

Το σπίτι του Daw Nu καταστράφηκε από τις ισχυρές βροχές και τους ανέμους των 280 χιλιομέτρων κατά την επέλαση του Mocha, ενός κυκλώνα κατηγορίας πέντε που έφτασε στη Μιανμάρ στα μέσα του Μαΐου. Ο κυκλώνας αποτελεί τον μεγαλύτερο στο είδος του, ενώ πλήττει την πολιτεία Rakhine και τα βορειοδυτικά της χώρας εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

©MSF

Καθυστερημένη αντίδραση λόγω περιορισμών

Δύο μήνες αργότερα και παρά το μέγεθος της καταστροφής, η οργάνωση μιας επείγουσας παρέμβασης και η ανταπόκριση στις τεράστιες ανάγκες των ανθρώπων που επλήγησαν, δεν έχει επέλθει ακόμη.

Η ανθρωπιστική βοήθεια έχει σταματήσει λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από τις στρατιωτικές αρχές, οι οποίες επιτρέπουν μόνο την εκτέλεση των τακτικών δραστηριοτήτων που συνέβαιναν πριν τον κυκλώνα και απαγορεύουν οποιαδήποτε κλιμάκωση της ανταπόκρισης, για τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν μετά τον κυκλώνα.

Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν την παρεμπόδιση μεγάλης κλίμακας διανομής ειδών ανακούφισης, όπως προμήθειες τροφίμων, κιτ υγιεινής,  πολυπόθητα μπαμπού και μουσαμάδες για την κατασκευή καταφυγίων.

Οι στρατιωτικές αρχές θα πρέπει να άρουν αυτούς τους περιορισμούς για να διευκολύνουν την επείγουσα ανθρωπιστική παρέμβαση ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω βλάβη, έξαρση ασθενειών και απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Κλιμακούμενες ανάγκες για κοινότητες που αντιμετωπίζουν ήδη δυσκολίες

Αυτοί που επλήγησαν περισσότερο από τον κυκλώνα είναι οι κοινότητες που έχουν ήδη εκτοπιστεί λόγω συγκρούσεων και συχνά ζουν σε καταυλισμούς, οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, καθώς και όσοι ζουν σε περιοχές μακριά από εκεί που παρέχεται η ανθρωπιστική βοήθεια.

Η στέγαση, η ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, το ασφαλές πόσιμο νερό, τα τρόφιμα και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη παραμένουν οι πιο επείγουσες και ανεκπλήρωτες ανάγκες.

Η καταστροφή αυτή έρχεται να προστεθεί στις υφιστάμενες δυσκολίες, ιδίως για τις κοινότητες των Ροχίνγκια και των πληθυσμών Ρακίν που εκτοπίστηκαν λόγω των συγκρούσεων και βασίζονται ήδη σε μεγάλο βαθμό στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι Ροχίνγκια αντιμετωπίζουν σοβαρούς περιορισμούς σε όλες τις πτυχές της ζωής τους, όπως στην ελευθερία μετακίνησης, στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, και στην εκπαίδευση.

Η πρώτη ανταπόκριση δίνει ελπίδες για μία θετική έκβαση

Στις 14 Μαΐου ο κυκλώνας Mocha έπληξε την περιοχή και λειτούργησε ως θανατηφόρος συνδυασμός σπειροειδών ανέμων γύρω από ένα κέντρο χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης, προκαλώντας μία μεγάλης κλίμακας καταστροφή. Αυτό βίωσε ο Daw Saw Nuw και περίπου 670.000 ακόμη άνθρωποι.  

Οι αρχικές προσπάθειες αντιμετώπισης είχαν θετικό πρόσημο. Οι στρατιωτικές αρχές και ένοπλες ομάδες, όπως ο στρατός του Αρακάν, βοήθησαν σημαντικά στον καθαρισμό των συντριμμιών από τους δρόμους. Οι τηλεπικοινωνίες και η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκαν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Καθώς η κλίμακα της καταστροφής γινόταν σαφέστερη, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προετοιμάστηκαν για να κλιμακώσουν την δράση τους, με στόχο να αποτρέψουν περαιτέρω απώλειες ζωών και πόνους.

Οι ομάδες μας έθεσαν ως προτεραιότητα την πρόληψη των υδατογενών ασθενειών, μέσω της διανομής πόσιμου νερού σε 9.000 άτομα την εβδομάδα και την επισκευή των κατεστραμμένων αποχωρητηρίων και συστημάτων ύδρευσης. Επίσης, παρείχαμε ιατρική φροντίδα σε ασθενείς που χρειάζονταν εξειδικευμένη θεραπεία, μέσω των κινητών μονάδων και με επείγουσες ιατρικές παραπομπές. 

Διακοπή των δραστηριοτήτων

Οι ενέργειες αυτές σταμάτησαν στις 8 Ιουνίου, όταν τρεις εβδομάδες μετά το χτύπημα του κυκλώνα, οι άδειες ταξιδιού για την πολιτεία Ρακίν ανεστάλησαν προσωρινά. Η ανάκληση των ταξιδιωτικών αδειών των ομάδων μας σήμαινε ότι δεν μπορούσαμε να ανοίξουμε καμία από τις 25 κλινικές μας.

Η παροχή σωτήριας ιατρικής ανθρωπιστικής βοήθειας που καλύπτει περίπου 214.000 άτομα στο κεντρικό Rakhine και 250.000 άτομα στο βόρειο Rakhine, διακόπηκε. 

Μετά από τριήμερη διακοπή, οι δραστηριότητες επετράπηκε επίσημα να συνεχιστούν στις 11 Ιουνίου, αλλά μόνο εκείνες που είχαν ήδη συμφωνηθεί πριν από τον κυκλώνα. Δεν δόθηκε άδεια για την κλιμάκωση των δράσεων με βάση τις πρόσθετες ανάγκες που δημιούργησε ο κυκλώνας.

©MSF

Οι προσωρινές δυσκολίες μετατρέπονται σε μακροπρόθεσμα εμπόδια

Σήμερα, οι δράσεις μας απέχουν πολύ από αυτό που απαιτούν οι συνθήκες, μετά από έναν κυκλώνα. Μεταξύ των περιορισμών που έχουν επιβληθεί είναι η απαίτηση να παραδοθούν τα είδη αρωγής στις στρατιωτικές αρχές που θα διαχειριστούν τη διανομή.

Η απαίτηση αυτή θέτει σε κίνδυνο την ουδετερότητα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και, σε ένα κράτος που πλήττεται από συγκρούσεις, θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη των κοινοτήτων προς τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Αντιβαίνει, επίσης, στις ανθρωπιστικές αρχές της αμεροληψίας, της ουδετερότητας και της ανεξαρτησίας, τις οποίες τηρούν πιστά οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, αλλά και άλλες οργανώσεις.

Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να γίνει η νέα κανονικότητα

Μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης που προκάλεσε ο κυκλώνας, οι περιττοί περιορισμοί που συντηρούν ενεργά αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες και η έλλειψη δημόσιας προσοχής σε αυτή την κατάσταση, γίνονται σταδιακά η νέα κανονικότητα στη περιοχή Rakhine.

Αυτοί οι περιορισμοί συμβάλλουν επίσης στη συνεχιζόμενη έλλειψη οικονομικής υποστήριξης από τους δωρητές προς τους ανθρώπους στη Μιανμάρ.

Οι στρατιωτικές αρχές και οι άλλοι παράγοντες που εμπλέκονται στην σύγκρουση είναι υπαίτιοι για τις δυσκολίες που αντιιμετωπίζουν οι άνθρωποι που επλήγησαν από τον κυκλώνα Mocha.

Ως εκ τούτου, οι στρατιωτικές αρχές θα πρέπει να άρουν τους ισχύοντες περιορισμούς και να διευκολύνουν την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη,  με τρόπο που να μην τίθεται σε κίνδυνο η αμεροληψία και η ουδετερότητά τους.


Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι παρόντες σε επτά δήμους της πολιτείας Rakhine, εκ των οποίων και ορισμένες από τις πιο βαριά πληγείσες περιοχές, όπως οι Sittwe, Maungdaw, Rathedaung, Buthidaung και Pauktaw. Περισσότερα από 550 μέλη του προσωπικού μας παρέχουν  τακτικές ιατρικές  ανθρωπιστικές δραστηριότητες.

Περισσότεροι από 1.200 άτομα εργάζονται στη Μιανμάρ, παρέχοντας υγειονομική περίθαλψη και θεραπεία, μέσω ενός δικτύου υγειονομικών εγκαταστάσεων και κινητών μονάδων. Οι ομάδες μας δραστηριοποιούντα στις πολιτείες Rakhine, Shan και Kachin, καθώς και στις περιοχές Yangon και Tanintharyi.