fbpx Κώστας Ρέτζος: «Αισθάνθηκα ευτυχισμένος που έσωσα μία ζωή ακόμα» | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Κώστας Ρέτζος: «Αισθάνθηκα ευτυχισμένος που έσωσα μία ζωή ακόμα»

Ο Έλληνας γυναικολόγος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που στο μαιευτήριο του Yambio (Γιάμπιο),  έλαβε μια επείγουσα κλήση ένα βροχερό απόγευμα Παρασκευής.

Κώστας Ρέτζος: «Αισθάνθηκα ευτυχισμένος που έσωσα μία ζωή ακόμα»
Αν δεν είχε πρόσβαση στο χειρουργείο, θα είχε πεθάνει

Η 26χρονη Στέλλα είχε εισαχθεί με δυνατούς πόνους στην κοιλιά και κολπική αιμόρροια. Συνοδευόμενη από μερικούς συγγενείς της, είχε καταφέρει να ολοκληρώσει μία δύσβατη διαδρομή 30 χιλιομέτρων, σε λασπώδεις δρόμους από τη Nzara (Ντζάρα) προς το Yambio εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Ένας ψηλαφητός όγκος στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς της Στέλλας, της προκαλούσε έντονο πόνο. Κατά την χειρουργική επέμβαση αποκαλύφθηκε πως η κοιλότητα ήταν γεμάτη αίμα εξαιτίας μιας εξωμήτριας κύησης. Ο μαιευτήρας γυναικολόγος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Κώστας Ρέτζος ήταν σε θέση να σταματήσει την αιμορραγία, ωστόσο, δυστυχώς, η αριστερή ωοθήκη και σάλπιγγα είχαν ήδη καταστραφεί. Η Στέλλα είχε χάσει πολύ αίμα, αλλά η κατάστασή της ήταν πλέον σταθερή. «Αν δεν είχε πρόσβαση στο χειρουργείο, θα είχε πεθάνει», επεσήμανε ο Κ. Ρέτζος.

Αφότου ανέκτησε τις αισθήσεις της, η Στέλλα είπε στην ιατρική ομάδα ότι ήταν σε αυτή την κατάσταση για δύο εβδομάδες. Μετά την πρώτη εβδομάδα που υπέφερε από πόνους, ζήτησε τη βοήθεια ενός παραδοσιακού θεραπευτή, αλλά παρά την προθυμία του να βοηθήσει, η κατάστασή της εξακολούθησε να επιδεινώνεται: η αιμορραγία και οι πόνοι συνεχίστηκαν και η Στέλλα είχε σχεδόν παραιτηθεί. Ευτυχώς, ο σύζυγός της είχε ακούσει από τις ομάδες προαγωγής υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τις υπηρεσίες τους στο νοσοκομείο Yambio και αποφάσισε να ζητήσει από τους συγγενείς τους να τους συνοδεύσουν μέχρι εκεί.

Η Στέλλα πήρε εξιτήριο μετά από τέσσερις ημέρες και ύστερα από τρεις μέρες επέστρεψε για να της αφαιρέσουν τα ράμματα. «Αισθάνθηκα ευτυχισμένος που έσωσα μία ζωή ακόμα», υπογράμμισε ο Κ. Ρέτζος. Ύστερα από μια συζήτηση με την ομάδα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, η Στέλλα αποκάλυψε ότι στα 26 της είχε ήδη επτά παιδιά και αυτή ήταν η όγδοη εγκυμοσύνη της. Εξήγησε ότι δεν ήθελε άλλα παιδιά και ήθελε να μάθει αν υπήρχαν μέτρα που θα μπορούσε να λάβει και ποια ήταν αυτά.

Την παρέπεμψαν στην υπηρεσία οικογενειακού προγραμματισμού όπου της εξήγησαν όλες τις επιλογές που είχε. «Αυτό θα με βοηθήσει να ζήσω μια φυσιολογική ζωή με τον σύζυγο και τα παιδιά μου και να μην ξαναζήσω αυτή τη φρικτή εμπειρία», αναφέρει η ίδια.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προσπαθούν μέσω των δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού να διαδώσουν μηνύματα σχετικά με την υγεία σε όσο το δυνατόν περισσότερα χωριά της πολιτείας. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο σύζυγος της Στέλλας είχε ακούσει για την δομή υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται στο Yambio, δηλαδή 30 χιλιόμετρα μακριά. Ο συνδυασμός μιας ομάδας προαγωγής υγείας που λειτουργεί, τόσο εντός όσο και εκτός του νοσοκομείου, είναι αυτό που καθιστά την περίπτωση του Yambio μοναδική.

«Η ομάδα έχει έναν τρόπο με τους ασθενείς που τους κάνει να μιλούν ελεύθερα και δίνει τη δυνατότητα στο ιατρικό προσωπικό να ενεργήσει αναλόγως», παρατηρεί ο Hemmed Lukonge, ιατρικός συντονιστής των MSF στην Juba, την πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν. «Χάρη στην ομάδα η Στέλλα και άλλοι άνθρωποι έμαθαν και απέκτησαν πρόσβαση στις ιατρικές υπηρεσίες μας», προσθέτει.

Στο Κρατικό Νοσοκομείο του Yambio η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προσφέρει ψυχοκοινωνική υποστήριξη για υποσιτισμένα παιδιά και διδάσκει μεταξύ άλλων τη σημασία του μητρικού θηλασμού και την σωστή τοποθέτηση των βρεφών κατά τον θηλασμό.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν επείγουσα μαιευτική φροντίδα σε 30 χώρες αντιμετωπίζοντας τις 5 βασικές αιτίες της μητρικής θνησιμότητας: αιμορραγία, σηψαιμία, μη ασφαλείς αμβλώσεις, υπέρταση, δυστοκία.

ΔΡΑΣΕΙΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Το 2013 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βοήθησαν να γεννηθούν περισσότερα από 164.000 μωρά, παρείχαν προγεννητική φροντίδα σε 340.306 γυναίκες και μεταγεννητική φροντίδα σε 114.356 μητέρες.