fbpx Κάτοικοι Νεπάλ: Δύο φορές θύματα | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Κάτοικοι Νεπάλ: Δύο φορές θύματα

Το Νεπάλ χτυπήθηκε από δύο σεισμούς σε χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών εβδομάδων. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεκάδες χιλιάδες τραυματίστηκαν και εκατομμύρια προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) που βρίσκονταν ήδη στο Νεπάλ αμέσως μετά τον πρώτο σεισμό, συνέχισαν να εργάζονται για να φτάσουν και να βοηθήσουν τους ανθρώπους που επλήγησαν. Προτεραιότητα τους είναι οι κάτοικοι όλων των απομακρυσμένων χωριών που επλήγησαν περισσότερο ενώ παραμένουν απομονωμένοι από βοήθεια.

Κάτοικοι Νεπάλ: Δύο φορές θύματα

Οι ομάδες των MSF κινητοποιήθηκαν άμεσα μετά το χτύπημα του πρώτου σεισμού μεγέθους 7,8 της κλίμακας ρίχτερ. Ξεκίνησαν να παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να διανέμουν σκηνές και τρόφιμα φτάνοντας με ελικόπτερο στα απομονωμένα χωριά. Στις 12 Μαΐου οι ίδιες ομάδες κατάφεραν να ανταποκριθούν σχεδόν αμέσως στο χτύπημα του δεύτερου σεισμού, μεγέθους 7,3 της κλίμακας ρίχτερ. Μετέφεραν τους ασθενείς που ήταν σε κρίσιμη κατάσταση από τα απομακρυσμένα χωριά Singati, Marbu, Yanglakot και Lapilang σε νοσοκομεία του Κατμαντού και συνεχίζουν να εκτιμούν τις ανάγκες που άφησε πίσω του ο δεύτερος σεισμός για να αναπροσαρμόσουν τη βοήθεια που προσφέρουν.

«Σε κάποιες περιοχές, οι καταστροφές αγγίζουν το 90%», αναφέρει ο Dan Sermand, υπεύθυνος της παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Νεπάλ. «Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας έχουν καταστραφεί από τους δύο σεισμούς αφήνοντας πολλούς ανθρώπους χωρίς πρόσβαση ακόμα και στη βασική ιατρική φροντίδα. Μέχρι και χθες, υπήρχαν ακόμα  κατολισθήσεις σε ορισμένες ορεινές περιοχές που αξιολογήσαμε.  Σε κάποιες περιοχές, ολόκληρα χωριά έχουν πλέον καταστραφεί, επιδεινώνοντας την ήδη δύσκολη κατάσταση καθώς πολλοί άνθρωποι είχαν ήδη χάσει τα σπίτια τους από τον πρώτο σεισμό».

Σε πολλές περιοχές, τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας έχουν ισοπεδωθεί και εκείνα που ακόμα στέκονται όρθια έχουν πολλές ρωγμές που τα καθιστούν ετοιμόρροπα. Το νοσοκομείο Bhaktapur δέχθηκε μία μαζική εισροή τραυματιών μετά το δεύτερο σεισμό ωθώντας τους MSF να δωρίσουν κιτ ιατρικής φροντίδας τραυμάτων.

Στις περιοχές Dhading, Gorkha, Rasuwa, Sindhupalchowk και Nuwakot, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρείχαν ιατρικές και ψυχολογικές υπηρεσίες σε όσους είχαν ανάγκη, μερικοί από τους οποίους δεν είχαν λάβει καμία ιατρική βοήθεια όταν χτύπησε ο πρώτος σεισμός.

Στην περιοχή Dolakha,  στο επίκεντρο του δεύτερου σεισμού, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρείχαν φροντίδα σε ανθρώπους σε κρίσιμη κατάσταση και απομάκρυναν τους σοβαρά τραυματισμένους, ακόμα και ανθρώπους με κατάγματα στο κρανίο, σε νοσοκομεία του Κατμαντού για μεγαλύτερη ιατρική φροντίδα.

Στην πόλη Arughat στην περιοχή Gorkha, το φουσκωτό νοσοκομείο είκοσι κλινών των MSF που έχει τεθεί σε λειτουργία από τις 8 Μαΐου, εξετάζει ασθενείς που επλήγησαν από τους δύο σεισμούς καθώς και ανθρώπους από τις κοντινές κοινότητες. Διαθέτει χειρουργείο, πτέρυγα μητρικής φροντίδας, επειγόντων αλλά και γενική πτέρυγα καθώς και ένα πρόγραμμα ψυχικής υγείας. Οι MSF συνεργάζονται με το Υπουργείο Υγείας της χώρας ώστε να προσφέρουν υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων. Επίσης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν την προμήθεια φαρμάκων, την ιατρική εκπαίδευση και το σύστημα παραπομπής ασθενών σε νοσοκομεία. Ένας μέσος όρος 100 ασθενών με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, διάρροια και τραύματα που οφείλονται στο σεισμό δέχονται καθημερινά φροντίδα στα εξωτερικά ιατρεία. Στα επείγοντα, οι MSF περιθάλπουν κατά μέσο όρο 15 ασθενείς καθημερινά που υποφέρουν κυρίως από κατάγματα και τραύματα. Στην πτέρυγα μητρικής φροντίδας, το πρώτο μωρό γεννήθηκε αυτήν την εβδομάδα.

«Οι περισσότερες ιατρικές εγκαταστάσεις στην περιοχή Gorkha κατέρρευσαν και το νοσοκομείο Arughat βοηθάει στην παροχή δευτεροβάθμιας ιατρικής φροντίδας στην περιοχή. Υπάρχουν άνθρωποι που μας λένε πως έχουν περπατήσει πέντε μέρες για να φθάσουν στο νοσοκομείο Arughat. Αυτό μας δείχνει πόσο σοβαρά έχουν καταστρέψει οι σεισμοί το ιατρικό σύστημα», αναφέρει ο γιατρός Manangama Guyguy, ιατρικός συντονιστής του Νεπάλ.

Οι MSF έχουν ξεκινήσει να παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνική φροντίδα στα χωριά των περιοχών Nuwakot, Gorkha, Rusuwa και Sindhupalchowk. Στο νοσοκομείο Arughat οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν επίσης ψυχολογική φροντίδα σε ασθενείς και ντόπιο προσωπικό που έχουν τραυματιστεί από το σεισμό.

Πέρα από την υγειονομική περίθαλψη, η ανάγκη για στέγη ήταν ήδη επιτακτική από τον πρώτο σεισμό. Η κατάσταση τώρα είναι χειρότερη.

Σκηνές και τρόφιμα

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν διανείμει πάνω από 2.300 σκηνές και κιτ με είδη προσωπικής υγιεινής σε 20 από τα χωριά που έχουν πληγεί περισσότερο στις περιοχές Rasuwa, Sindupalchok και Gorkha. Επίσης έχουν αρχίσει να διανέμουν δομικά υλικά για την ανακατασκευή κτιρίων, όπως λαμαρίνες και  καρφιά, σε ορισμένα χωριά των περιοχών Dhading, Sindhupalchowk και Rasuwa.

Τέλος, τρόφιμα, κατά κύριο λόγο ρύζι και μπισκότα υψηλής θερμιδικής αξίας, έχουν διανεμηθεί στις περιοχές Rasuwa Sindupalchok και Dhading.

«Το σπίτι μου είχε υποστεί σοβαρές ζημιές στον πρώτο σεισμό και ο δεύτερος σεισμός το αποτελείωσε. Είμαι απένταρος, έχω χάσει την περιουσία μου και τα ζώα μου, αλλά είμαι χαρούμενος που η οικογένειά μου δεν ήταν στο σπίτι την ώρα του σεισμού. Βρίσκονταν σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων γιατί φοβούνταν ότι μπορεί να καταρρεύσει το σπίτι μας. Και είχαν δίκιο», δήλωσε ο Rajkumar Pakhrin, διοικητικός υπάλληλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο χωριό Mirge στην επαρχία Dolakha.

Νερό και Εξυγίανση

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν φροντίσει για την παροχή νερού και χώρων υγιεινής στον καταυλισμό Chuchibati στο Κατμαντού. Επίσης, σε ορισμένα χωριά της επαρχίας Rasuwa έχουν επίσης δημιουργηθεί δεξαμενές νερού και οι κοινότητες Gumpatang, Tembatang και Nimlung της περιοχής Sindhupalchowk έχουν προμηθευτεί με σωλήνες και δεξαμενές για να επαναφέρουν το σύστημα παροχής νερού.

Η πρόκληση των μεταφορών

Η μεταφορά από αέρος παραμένει ο μόνος τρόπος για να προσεγγίσει κανείς τις ορεινές περιοχές όπου οι δρόμοι έχουν καταστραφεί ή μπλοκαριστεί. Δεδομένου ότι μεγάλα ελικόπτερα δεν μπορούν να προσγειωθούν σε απομακρυσμένα χωριά, όπου διεξάγεται το μεγαλύτερο μέρος του έργου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τα μικρά ελικόπτερα είναι η μόνη επιλογή. Όμως, αυτά έχουν πολύ περιορισμένη χωρητικότητα, η οποία περιορίζει την ποσότητα του φορτίου που μπορεί να μεταφερθεί.

«Σε λίγες εβδομάδες ξεκινά η εποχή των μουσώνων και οι άνθρωποι δεν θα μπορούν πλέον να ζήσουν έξω», δήλωσε ο Peter Paul de Groote, Συντονιστής επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Νεπάλ. «Επίσης, θα είναι πολύ δύσκολο να προσεγγίσουμε τις απομακρυσμένες περιοχές. Η ευκαιρία είναι τώρα. Κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να στείλουμε σκηνές σε αυτά τα χωριά πριν χαθεί η ευκαιρία».

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Στις 25 Απριλίου 2015, ένας σεισμός μεγέθους 7,8 ρίχτερ έπληξε το Νεπάλ με επίκεντρο την περιοχή Gorkha, 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, Κατμαντού. Μέχρι την 11η Μαΐου, η κυβέρνηση του Νεπάλ είχε αναφέρει 8.019 θανάτους και 17.866 τραυματίες. Στις 12 Μαΐου 2015, ο εγκέλαδος ξαναχτύπησε. Το μέγεθος ήταν 7,3 και το επίκεντρο αυτή τη φορά ήταν στα σύνορα των Dolakha και Sindhupalchowk, ανατολικά του Κατμαντού. Τουλάχιστον 76 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αυτό το δεύτερο σεισμό και σχεδόν 2.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν.