Είστε εδώ

Ιράκ: Επείγουσα ιατρική φροντίδα στην πρώτη γραμμή του μετώπου

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν να παρεμβαίνουν πολύ κοντά στη γραμμή των εχθροπραξιών στη Μοσούλη όπου ο άμαχος πληθυσμός κινδυνεύει. Αυτή την περίοδο διευρύνουν τη δράση τους προκειμένου να καλύψουν ελλείψεις του τοπικού συστήματος υγείας.

Diego Ibarra Sánchez/MEMO

Ο πληθυσμός της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ πληρώνει βαρύ φόρο αίματος στη μάχη της Μοσούλης, ιδίως όσοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη δυτική πλευρά της πόλης. Εκεί, οι συνεχιζόμενες μάχες ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος από τη μια πλευρά και τον ιρακινό στρατό μαζί με τον συνασπισμό με επικεφαλής τις ΗΠΑ από την άλλη, έχουν προκαλέσει μεγάλο αριθμό απωλειών στον άμαχο πληθυσμό.

Στη δυτική Μοσούλη, οι ιατρικές υπηρεσίες είναι αποδιοργανωμένες και οι συνεχιζόμενες μάχες έχουν ως αποτέλεσμα πολλούς τραυματισμούς και θανάτους. Στην ανατολική Μοσούλη, οι ιατρικές δομές σταδιακά αποκαθίστανται, ωστόσο υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικές υπηρεσίες (μετεγχειρητική φροντίδα, φροντίδα για μητέρες και παιδιά και περίθαλψη εσωτερικών ασθενών).

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν να παρέχουν επείγουσα και χειρουργική φροντίδα που σώζει ζωές σε όλους εκείνους που τραυματίζονται στη γραμμή του μετώπου εξαιτίας των εχθροπραξιών, ανάμεσά τους πολλά παιδιά και γυναίκες. Αυτή την περίοδο διευρύνουν μάλιστα τη δράση τους προκειμένου να καλύψουν τις ελλείψεις στη νοσοκομειακή περίθαλψη που οφείλονται στην κατάρρευση του τοπικού συστήματος υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται σε έξι ιατρικές δομές στη Μοσούλη και γύρω από αυτή. Σε σχετικά ασφαλείς περιοχές δίπλα στη γραμμή του μετώπου, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχουν σταθεροποίηση τραυματιών και επείγουσα φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας υγείας για μητέρες και παιδιά. Οι ομάδες της ιατρικής οργάνωσης εργάζονται σε νοσοκομεία και αναβαθμισμένους σταθμούς υγείας στην ανατολική και δυτική Μοσούλη, καθώς σε οικισμούς έξω από την πόλη. Παρέχουν μακροπρόθεσμη μετεγχειρητική φροντίδα σε όσους χρειάζονται παρακολούθηση και αποκατάσταση μετά από σημαντικές επεμβάσεις. Ακόμη, παρέχουν φροντίδα υγείας και ψυχικής υγείας σε νέους καταυλισμούς εκτοπισμένων από την πόλη.

 

Δείτε το παρακάτω βίντεο (ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρές εικόνες) 

 

ΔΥΤΙΚΗ ΜΟΣΟΥΛΗ

Υπολογίζεται ότι 160.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη δυτική Μοσούλη. Οι τραυματίες και ασθενείς που καταφέρνουν να φτάσουν στις δομές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αναφέρουν έλλειψη νερού και τροφίμων καθώς επίσης ότι οι λιγοστές διαθέσιμες προμήθειες είναι εξαιρετικά ακριβές, ενώ η πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα είναι σχεδόν αδύνατη.

Χάρη στη δημιουργία των λεγόμενων «αναβαθμισμένων σταθμών υγείας», που μπορούν να ανοίξουν και να μετακινηθούν γρήγορα ανάλογα με τις ιατρικές ανάγκες που μεταβάλλονται διαρκώς, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έως τώρα παρέχουν σταθεροποίηση τραυματιών και επείγουσα φροντίδα στους τραυματίες των μαχών στη δυτική Μοσούλη. Τον τελευταίο μήνα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δέχτηκαν 175 ασθενείς στους δύο σταθμούς υγείας στη δυτική Μοσούλη και τους παρέπεμψαν σε άλλες ιατρικές δομές που διαθέτουν χειρουργείο, όπως το νοσοκομείο τραυμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Hammam al-Alil, νότια της Μοσούλης.

 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΟΣΟΥΛΗ

Στην ανατολική Μοσούλη, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εργάζονται σε ένα νοσοκομείο όπου υποστηρίζουν το τμήμα επειγόντων περιστατικών, το χειρουργείο, το μαιευτικό τμήμα και το τμήμα εσωτερικών ασθενών. Αφότου άνοιξε το νοσοκομείο στις αρχές Μαρτίου, έχει δεχτεί 4.376 ασθενείς, με περισσότερους από τους μισούς να είναι επείγοντα περιστατικά, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 93 καισαρικές.

Επίσης στην ανατολική Μοσούλη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν ένα μαιευτήριο 15 κλινών στις 19 Μαρτίου το οποίο παρέχει βασικές επείγουσες υπηρεσίες για ασφαλείς τοκετούς. Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί με ασφάλεια 130 τοκετοί.

Σε μια τρίτη δομή, σε νοσοκομείο της ανατολικής Μοσούλης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν αίθουσα για επείγοντα περιστατικά που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, η οποία έχει δεχτεί έως τώρα 336 ασθενείς και τραυματίες πολέμου. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η αποκατάσταση δύο χειρουργείων και μιας πτέρυγας 32 κλινών, τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία στα μέσα Μαΐου.

 

 

Χάρη στην εδραιωμένη και αδιάλειπτη παρουσία στο Ιράκ από το 2006 και την ανεξάρτητη χρηματοδότησή των δράσεών τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μπόρεσαν να ανταποκριθούν στα διαδοχικά κύματα εκτοπισμού μεγάλης κλίμακας. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαρκώς προσαρμόζουν και αυξάνουν τις ιατρικές και ανθρωπιστικές δράσεις τους για την αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία δεν δείχνει να τελειώνει. Αυτή τη στιγμή, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται σε 10 επαρχίες σε όλο το Ιράκ παρέχοντας αμερόληπτη και δωρεάν ιατρική φροντίδα στους ανθρώπους που πλήττονται από τις συγκρούσεις.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν ουδέτερη και αμερόληπτη βοήθεια ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο ή τις πολιτικές πεποιθήσεις. Προκειμένου να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν δέχονται χρηματοδότηση από κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς για τα προγράμματά τους στο Ιράκ και βασίζονται αποκλειστικά σε δωρεές από ιδιώτες σε όλο τον κόσμο για να πραγματοποιήσουν το έργο τους.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ