fbpx Η παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας θα έχει θανάσιμες συνέπειες στη Μεσόγειο | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Η παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας θα έχει θανάσιμες συνέπειες στη Μεσόγειο

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποφάσισαν να αναστείλουν προσωρινά τη δραστηριότητα του πλοίου της οργάνωσης «Prudence». 

Andrew McConnell/Panos Pictures

Ανακοίνωση: 12 Αυγούστου 2017. Την Παρασκευή 11 Αυγούστου, οι Αρχές της Λιβύης ανακοίνωσαν δημόσια τη δημιουργία ζώνης έρευνας και διάσωσης και περιόρισαν την πρόσβαση των πλοίων ανθρωπιστικής βοήθειας στα διεθνή ύδατα πέρα από τις ακτές της Λιβύης. Αμέσως μετά, το Κέντρο Συντονισμού Θαλάσσιας Διάσωσης (MRCC) στη Ρώμη, προειδοποίησε τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σχετικά με τους κινδύνους ασφάλειας που συνδέονται με τις απειλές που εξαπολύει η Λιβυκή Ακτοφυλακή εναντίον των πλοίων έρευνας και διάσωσης των ανθρωπιστικών οργανώσεων που επιχειρούν σε διεθνή ύδατα.

Μετά από αυτούς τους νέους περιορισμούς στην ανεξάρτητη ανθρωπιστική βοήθεια και τον εντεινόμενο εγκλωβισμό των μεταναστών και των προσφύγων στη Λιβύη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποφάσισαν να αναστείλουν προσωρινά τη δραστηριότητα του πλοίου της οργάνωσης, «Prudence». Παράλληλα, η ομάδα ιατρικής υποστήριξης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα θα συνεχίσει να συνεισφέρει τις υπηρεσίες της στο διασωστικό πλοίο Aquarius της οργάνωσης SOS Mediterranean, το οποίο επιχειρεί αυτή την περίοδο στα διεθνή ύδατα.

«Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι δηλώσεις και τεθούν σε εφαρμογή οι συγκεκριμένες διαταγές, βλέπουμε δύο πολύ άσχημες συνέπειες να προκαλούνται. Από τη μία πλευρά θα αυξηθεί ο αριθμός των θανάτων στη θάλασσα και από την άλλη θα αυξηθεί ο αριθμός των εγκλωβισμένων ανθρώπων εντός της Λιβύης», δήλωσε η Annemarie Loof, υπεύθυνη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Αν τα διασωστικά πλοία των ανθρωπιστικών οργανώσεων απομακρυνθούν από τη Μεσόγειο, θα υπάρχουν λιγότερα πλοία στην περιοχή διαθέσιμα για τη διάσωση των ανθρώπων.. Όσοι δεν πνιγούν, θα συλληφθούν και θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν στη Λιβύη, η οποία όπως γνωρίζουμε είναι ένας τόπος ανομίας, αυθαίρετης κράτησης και ακραίας βίας.»

Οι δηλώσεις των Λιβυικών Αρχών ήρθαν σε λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της ανάπτυξης δυνάμεων του Ιταλικού Ναυτικού στα ύδατα της Λιβύης, με στόχο την ενίσχυση των δυνάμεων ακτοφυλακής της Λιβύης στην ανάσχεση της πορείας των μεταναστών και των προσφύγων και την επιστροφή τους πίσω στη Λιβύη.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις αντιπροσωπεύουν ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο ενός ολοένα και πιο εχθρικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις διάσωσης», δήλωσε ο Brice de le Vingne, Διευθυντής αποστολών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Τα ευρωπαϊκά κράτη και οι Αρχές της Λιβύης εφαρμόζουν από κοινού έναν αποκλεισμό της δυνατότητας των ανθρώπων να αναζητήσουν ασφάλεια. Αυτή είναι μια απαράδεκτη επίθεση κατά της ζωής και της αξιοπρέπειας των ανθρώπων.»

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν από τις αρχές της Λιβύης να επιβεβαιώσουν άμεσα ότι θα σεβαστούν και θα συνεχίσουν να τηρούν τη διεθνώς αναγνωρισμένη νομική υποχρέωση διάσωσης των πλοίων που βρίσκονται σε κίνδυνο και ότι θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή επιχειρήσεων διάσωσης στα διεθνή και λιβυκά ύδατα. Επιπλέον, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν από τις Αρχές της Λιβύης να επιβεβαιώσουν πως όλα τα πλοία που λειτουργούν από ΜΚΟ ή άλλους φορείς, θα έχουν τη δυνατότητα να διεξάγουν  δραστηριότητες διάσωσης ανεμπόδιστα και χωρίς να διατρέχουν οποιοδήποτε κίνδυνο καθώς επίσης ότι οι Αρχές της Λιβύης και της Ιταλίας δεν θα παρέμβουν στο νόμιμα εγγυημένο δικαίωμα αποβίβασης των ανθρώπων σε ασφαλή τοποθεσία.

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αρνούμαστε να συμφωνήσουμε με ένα σύστημα που στοχεύει, με κάθε κόστος, να παρεμποδίσει την αναζήτηση ανθρώπινης ασφάλειας», συνεχίζει ο Brice de le Vingne. «Κάνουμε έκκληση στις Αρχές της ΕΕ και της Ιταλίας να σταματήσουν να εφαρμόζουν θανάσιμες στρατηγικές που παγιδεύουν τους ανθρώπους σε μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο, αγνοώντας τις ανάγκες τους για προστασία και βοήθεια. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, προκειμένου να μειωθούν οι θάνατοι και ο ανθρώπινος πόνος».