Είστε εδώ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς στη Χίο

Στόχος είναι να εμβολιαστούν περίπου 200 παιδιά, ηλικίας από 6 μηνών έως 15 ετών που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της ΒΙΑΛ και σε δομές στέγασης στη Χίο

Anna Pantelia/MSF

Εκστρατεία εμβολιασμού παιδιών κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς (ΜΜR) πραγματοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)  στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ στη Χίο, την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου και την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου.

Στόχος είναι να εμβολιαστούν περίπου 200 παιδιά, ηλικίας από 6 μηνών έως 15 ετών που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της ΒΙΑΛ και σε δομές στέγασης στη Χίο με το εμβόλιο MMR και θα χορηγηθεί η δεύτερη δόση στα παιδιά που έλαβαν την πρώτη δόση στην εκστρατεία εμβολιασμού του Μαρτίου του 2018. Ακόμη, θα χορηγηθεί  το εμβόλιο IPV κατά της πολιομυελίτιδας στα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σήμερα, περίπου 19.700 πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά εξαιτίας της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και ζουν σε άθλιες συνθήκες, έχοντας εγκαταλείψει τη χώρα τους εξαιτίας του πολέμου ή της βίας. Περίπου ο μισός πληθυσμός του καταυλισμού της ΒΙΑΛ, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων παιδιών, ζει σε καλοκαιρινές σκηνές, όπου οι συνθήκες είναι απάνθρωπες και οι λοιμώξεις συχνές.

«Τα παιδιά αυτά ζουν ακόμη σε άθλιες συνθήκες και δεν θα πρέπει να πληρώσουν με την υγεία τους το ότι έφυγαν από την χώρα τους για να σωθούν. Ο εμβολιασμός των παιδιών δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να εμβολιαστούν για θανατηφόρες ασθένειες» τονίζει ο Αντώνης Ρήγας, συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Χίο.

Έξω από τον καταυλισμό της ΒΙΑΛ, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα φροντίζουν καθημερινά παιδιά με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, δερματικές λοιμώξεις και διάρροια, καθώς και με προβλήματα ψυχικής υγείας. Όλα αυτά είναι συνέπειες των άθλιων συνθηκών που επικρατούν στον καταυλισμό, καθώς και της ελλιπούς φροντίδας υγείας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποιούν εκστρατεία εμβολιασμού στην Ελλάδα. Το 2016 και το 2017 πραγματοποίησαν επείγουσες εκστρατείες εμβολιασμού σε καταυλισμούς στην Αττική, την κεντρική Ελλάδα, τη Βόρεια Ελλάδα, τη Σάμο και τη Λέσβο. Συνολικά 10.500 παιδιά ηλικίας από 6 εβδομάδων έως 15 ετών εμβολιάστηκαν κατά 10 ασθενειών. Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2018 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εμβολίασαν κατά της ιλαράς 975 παιδιά στο νησί της Λέσβου και 300 παιδιά στη Χίο. Επίσης,  έχουν εμβολιάσει ήδη πάνω από 150 παιδιά στο κέντρο υποδοχής στα σύνορα του Έβρου από τον Αύγουστο, ενώ τον Νοέμβριο θα συνεχίσουν τον εμβολιασμό στους καταυλισμούς της Σάμου και της Λέσβου, όπου χιλιάδες παιδιά ζουν σε επισφαλείς συνθήκες που διαρκώς επιδεινώνονται.

 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

 
29/06/2018

Η Αθήνα γίνεται τόπος ανακούφισης για ανθρώπους που πόνεσαν και υπέφεραν σε δύο ηπείρους. Στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θύματα βασανιστηρίων γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι άνθρωποι να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους.

26/06/2018

Τα βασανιστήρια συχνά δεν αφήνουν σημάδια. Μπορούν όμως να διαλύσουν την προσωπικότητα του ατόμου. Ένα βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

18/07/2017

Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ποσοστά θυμάτων βασανιστηρίων μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη ζωτική ανάγκη τους για αποκατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν μια κλινική για θύματα βασανιστηρίων στην Αθήνα το 2014, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, η κλινική έχει προσφέρει φροντίδα σε περισσότερους από 430 ανθρώπους.

26/06/2017

Ο Γιουτζίν και ο Καλίλ είναι δύο από τους 430 ανθρώπους από 40 χώρες που έλαβαν φροντίδα από το πρόγραμμα αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων που υλοποιούν στην Αθήνα από το 2014 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

22/06/2016

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποστεί διωγμό και βασανιστήρια λόγω των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, της φυλής, του φύλου ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας.