Είστε εδώ

Επείγουσα ψυχολογική υποστήριξη στα παιδιά που ήταν παρόντα στο τραγικό συμβάν στη Μόρια

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το τραγικό γεγονός που συνέβη το Σάββατο στη λεγομένη  «ασφαλή ζώνη» στη Μόρια, όπου ένα ασυνόδευτο παιδί έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο ασυνόδευτοι ανήλικοι τραυματίστηκαν.

moria lesvos
Robin Hammond/Witness Change

Η ομάδα ψυχικής υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο ήδη προσφέρει επείγουσες υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης στα παιδιά που ήταν παρόντα σε αυτό το τραγικό συμβάν. Η παροχή άμεσης ψυχολογικής υποστήριξης σε αυτά τα παιδιά είναι απαραίτητη, καθώς υπάρχουν πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν μετατραυματικό στρες, υψηλά επίπεδα άγχους και άλλες επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική τους υγεία.

Λόγω της πρόσφατης ραγδαίας αύξησης των αφίξεων, οι οποίες επιβαρύνουν έναν ήδη υπερπλήρη καταυλισμό, η κατάσταση στη Μόρια έχει φτάσει για άλλη μία φορά σε κρίσιμο σημείο. Οι συγκεκριμένες «ασφαλείς» περιοχές που έχουν οριστεί για τους ασυνόδευτους ανήλικους, έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενούν 160 παιδιά, ωστόσο, προς το παρόν φιλοξενούν περίπου 600. Ο συνολικός πληθυσμός στον καταυλισμό της Μόριας, έχει φτάσει σχεδόν τους 10.000 ανθρώπους, το υψηλότερο ποσοστό από το 2015.

Ο υπερπληθυσμός, η δύσκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών υγείας, οι κακές συνθήκες υγιεινής, αλλά και η σημαντική έλλειψη προστασίας έχουν πυροδοτήσει τα αισθήματα ανασφάλειας, θλίψης, καθώς και τις αναταραχές μέσα στον καταυλισμό. Σε καθημερινή βάση βλέπουμε τη σωματική και ψυχική υγεία  παιδιών, γυναικών  και ανδρών να επηρεάζεται ως αποτέλεσμα αυτών των θλιβερών συνθηκών.

Οι ομάδες μας στο πεδίο εργάζονται αδιάκοπα για να καλύψουν τις ανάγκες ψυχικής και σωματικής υγείας, οι οποίες προκύπτουν. Ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να ζουν οι άνθρωποι στη Μόρια είναι απαράδεκτες, αναξιοπρεπείς και επικίνδυνες.

Όλες οι ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα τα παιδιά, πρέπει να μετακινηθούν σε κατάλληλες και ασφαλείς δομές στέγασης, στην ενδοχώρα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται έξω από τον καταυλισμό της Μόριας εστιάζοντας στην παιδιατρική φροντίδα και τη φροντίδα ψυχικής υγείας για ανήλικους, καθώς και στη φροντίδα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας από τα τέλη του 2017. Ακόμη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν μια κλινική ψυχικής υγείας στη Μυτιλήνη από τον Οκτώβριο του 2016.

 
29/06/2018

Η Αθήνα γίνεται τόπος ανακούφισης για ανθρώπους που πόνεσαν και υπέφεραν σε δύο ηπείρους. Στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θύματα βασανιστηρίων γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι άνθρωποι να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους.

26/06/2018

Τα βασανιστήρια συχνά δεν αφήνουν σημάδια. Μπορούν όμως να διαλύσουν την προσωπικότητα του ατόμου. Ένα βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

18/07/2017

Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ποσοστά θυμάτων βασανιστηρίων μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη ζωτική ανάγκη τους για αποκατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν μια κλινική για θύματα βασανιστηρίων στην Αθήνα το 2014, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, η κλινική έχει προσφέρει φροντίδα σε περισσότερους από 430 ανθρώπους.

26/06/2017

Ο Γιουτζίν και ο Καλίλ είναι δύο από τους 430 ανθρώπους από 40 χώρες που έλαβαν φροντίδα από το πρόγραμμα αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων που υλοποιούν στην Αθήνα από το 2014 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

22/06/2016

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποστεί διωγμό και βασανιστήρια λόγω των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, της φυλής, του φύλου ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας.