Είστε εδώ

Ελπίδα στη μέση της θάλασσας

Έγκυες γυναίκες και νεογέννητα μεταξύ των 1.795 διασωθέντων των τελευταίων ημερών στη Μεσόγειο από τις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στα πλοία Prudence και Aquarius.

Donal Gorman/MSF

Έγκυες γυναίκες και νεογέννητα βρέφη βρίσκονται μεταξύ των 1.795 ανθρώπων που μεταφέρθηκαν σώοι και ασφαλείς στα διασωστικά πλοία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στις πρόσφατες επιχειρήσεις διάσωσης στην Κεντρική Μεσόγειο.

Ένα αγοράκι που ήρθε στη ζωή κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μεταφέρθηκε στο πλοίο Aquarius, το οποίο χρησιμοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από κοινού με την SOS Mediterranee. Την ίδια ώρα μια έγκυος γυναίκα είχε συστολή και ετοιμαζόταν να γεννήσει στο διασωστικό πλοίο Prudence καθώς πλησίαζε στις ιταλικές ακτές.

«Ήταν μια πολύ επικίνδυνη εμπειρία για τη μητέρα να γεννήσει μέσα σε μια υπερφορτωμένη βάρκα στη μέση της θάλασσας» δήλωσε η Alice Gautreau, μαία στο πλοίο Aquarius. «Ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Στην κλινική κόψαμε τον ομφάλιο λώρο και περιποιηθήκαμε τη μητέρα. Το μωρό είναι πολύ καλά στην υγεία του».  

Μεταξύ των 860 διασωθέντων από το πλοίο Aquarius ήταν 10 έγκυες γυναίκες και 60 ασυνόδευτα παιδιά, ενώ στο δεύτερο διασωστικό πλοίο βρέθηκαν 118 γυναίκες και 16 παιδιά.

«Με απήγαγαν και με κράτησαν για πέντε μήνες σε ένα κέντρο στη Λιβύη όπου γέννησα μόνη μου. Χρειάστηκε να κόψω τον ομφάλιο λώρο με ένα ξυράφι, ήταν πραγματικά πολύ επώδυνο. Η βάρκα ήταν η μόνη μου ευκαιρία να γλιτώσω» είπε η Patience από τη Νιγηρία στο κατάστρωμα του πλοίου Prudence.

Μέσα στο 2017 τα δύο πλοία των MSF έχουν ήδη διασώσει 17.800 ανθρώπους.