fbpx Εκτός ελέγχου η επιδημία χολέρας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Εκτός ελέγχου η επιδημία χολέρας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει 17.000 ανθρώπους μετά την εγκατάσταση περίπου 30 μονάδων και κέντρων θεραπείας σε όλη τη χώρα.

Arjun Claire

Αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες επιδημίες χολέρας βρίσκεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει 17.000 ανθρώπους μετά την εγκατάσταση περίπου 30 μονάδων και κέντρων θεραπείας σε όλη τη χώρα, η οποία δεν έχει βρεθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν σε μια ανάλογη κατάσταση.

Πάνω από 24.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί και έχουν αναφερθεί 500 θάνατοι. Η επιδημία, μία από τις πιο μολυσματικές των τελευταίων ετών, ξέσπασε τον Ιούνιο στην επαρχία North Kivu και μέχρι στιγμής έχει πλήξει 20 από τις 26 επαρχίες της χώρας, λαμβάνοντας διαστάσεις επιδημίας σε 11.

Στις μονάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές. Εκατοντάδες εξαντλημένα παιδιά βρίσκονται ξαπλωμένα το ένα δίπλα στο άλλο. Με την ενδοφλέβια θεραπεία που τους χορηγείται δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.

Δεδομένου ότι η κατάσταση δεν έχει ακόμη τεθεί υπό έλεγχο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και απευθύνουν έκκληση για την ενίσχυση των δράσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης, ενώ επισημαίνουν την ανάγκη για τη συμμετοχή περισσότερων οργανώσεων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

 

1.500 κρούσματα σε μία εβδομάδα

Η χολέρα ενδημεί σε έξι επαρχίες της χώρας, αλλά η ξηρασία των τελευταίων μηνών και η υψηλή κινητικότητα του πληθυσμού σε ορισμένες περιοχές έχουν οδηγήσει σε ταχύτερη εξάπλωση και μεγαλύτερες επιπτώσεις, με 28% περισσότερα κρούσματα σε σύγκριση με το 2016. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε έως και 1.500 κρούσματα.

«Ανταποκρινόμαστε σε ευρεία κλίμακα για την κάλυψη των περιοχών της χώρας που έχουν πληγεί περισσότερο και ο αριθμός των ασθενών στα κέντρα μας έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες», αναφέρει ο Θίσκο Οτέρο, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. «Ωστόσο, αυτό που είναι εμφανές είναι η επείγουσα ανάγκη για τη λήψη προληπτικών μέτρων, όπως εμβολιασμών και μέτρων εξυγίανσης του νερού στις περιοχές όπου ενδημεί η χολέρα, για την αποφυγή επιδημιών αυτού του μεγέθους και την πρόληψη της εξάπλωσής τους».

Από την αρχή του έτους, η ανταπόκριση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχει επικεντρωθεί στη δημιουργία μονάδων και κέντρων θεραπείας της χολέρας, καθώς και σε δωρεές υλικών στις επαρχίες όπου ενδημεί η χολέρα και όπου έχει εξαπλωθεί η νόσος.

«Βασική προτεραιότητα είναι ο περιορισμός της επιδημίας», δηλώνει ο Οτέρο. «Η περίοδος των βροχών πλησιάζει και αυτό μπορεί να εξαπλώσει τον ιό ακόμα πιο γρήγορα και να οδηγήσει σε κρίσιμη κατάσταση».

 

Ο χάρτης της επιδημίας

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δραστηριοποιούνται στις επαρχίες Kwilu, Haut-Lomami, Central Kongo, Tanganyika, North Kivu, South Kivu, Ituri, Bas Uélé και Maniema. Τις τελευταίες ημέρες, έχουν ξεκινήσει νέες δράσεις στην επαρχία Haut-Lomami και έχουν επεκταθεί στην επαρχία South Kivu, όπου έχει πληγεί περισσότερο την τελευταία εβδομάδα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν δεχτεί ασυνήθιστα υψηλό αριθμό ασθενών σε ενδημικές περιοχές και στις μόνιμες δομές τους στην πρωτεύουσα, Bukavu, στις πόλεις Baraka και Sebele, καθώς και σε μικρότερες πόλεις όπως οι Minova, Kabare, Katana, Idjwi-Kihumba, Lulimba, Missi και Nyange.

 

 

 

Σε όλες αυτές τις τοποθεσίες, ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου είναι τεράστιος, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης ανθρώπων και της γεωγραφίας τους, η οποία σχεδόν αναγκάζει τους ανθρώπους να καταναλώνουν μη πόσιμο νερό από τη λίμνη. Η Minova είναι η πόλη που έχει πληγεί περισσότερο, με πάνω από 1.400 κρούσματα.

Στην πρωτεύουσα Goma της επαρχίας North Kivu, όπου ενδημεί η χολέρα, μεταξύ της 26ης Ιουνίου και της 21ης Σεπτεμβρίου, έλαβαν θεραπεία 6.287 ασθενείς, ενώ 18 πέθαναν από τη χειρότερη επιδημία που έχει γνωρίσει η περιοχή από το 2012. Η πόλη βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Kivu και η πλειοψηφία του πληθυσμού αναγκάζεται να χρησιμοποιεί νερό απευθείας από τη λίμνη, παρά τη ρύπανση από τα ανθρώπινα απόβλητα.

Στο Mulongo της επαρχίας Haut-Lomami, όπου ξεκίνησε η επιδημία τον Μάιο του 2017, οι περισσότεροι ασθενείς είναι ψαράδες που ζουν στα νησάκια της λίμνης, σε απόσταση τριών ωρών με κανό. Η εξασφάλιση προμηθειών αποτελεί μεγάλη πρόκληση στην περιοχή, με σημαντικούς περιορισμούς ως προς τον εφοδιασμό. Από σήμερα, δεν υπάρχει καμία διεθνής οργάνωση στην επαρχία για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν το κέντρο θεραπείας και έχουν δημιουργήσει επίσης πέντε επιπλέον σημεία επανενυδάτωσης, πέραν της παροχής ασφαλούς πόσιμου νερού.

Στην επαρχία Tanganyika ενδημεί η χολέρα και ο τρέχων αριθμός κρουσμάτων αντιστοιχεί στα επίπεδα των προηγούμενων ετών. Ωστόσο, η περίοδος των βροχών δεν έχει ξεκινήσει ακόμα και δεδομένου ότι περίπου 100.000 εκτοπισμένοι άνθρωποι ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς και προαύλια σχολείων μέσα και γύρω από την πόλη Kalémie, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εξαπλωθεί ταχύτατα η νόσος εάν επιδεινωθούν οι συνθήκες. Την τελευταία εβδομάδα, αναφέρθηκαν 84 κρούσματα χολέρας τα οποία αντιμετωπίζονται από το Υπουργείο Υγείας στο γενικό νοσοκομείο της Kalémie, το οποίο υποστηρίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με δράσεις αποκατάστασης, κατάρτισης και δωρεές.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ