fbpx Εικονική ξενάγηση σε δύο από τα προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε Αθήνα και Σάμο | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Εικονική ξενάγηση σε δύο από τα προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε Αθήνα και Σάμο

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μάς ξεναγούν, μέσα από τρία βίντεο, σε μερικές από τις δράσεις τους στην Ελλάδα που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια, ενώ μας συστήνουν παράλληλα και μερικούς από τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτά τα προγράμματα για πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο σε Σάμο και Αθήνα.

Albert Masias

Ο αριθμός των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο που έφτασαν στα ελληνικά νησιά διπλασιάστηκε το 2022 σε σύγκριση με το 2021. Το 2022, τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) δείχνουν συνολικά 18.778 νέες αφίξεις στην Ελλάδα: 12.756 από τη θάλασσα και 6.022 από τη στεριά, αριθμοί που αποτελούν το 5% του συνόλου των αφίξεων στην Ευρώπη για το 2022.

Οι άνθρωποι που φτάνουν στα ελληνικά νησιά αναζητώντας ασφάλεια αντιμετωπίζουν επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης, αυθαίρετες διαδικασίες ασύλου και φόβο απέλασης. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα έχουν γίνει μάρτυρες και έχουν καταγράψει το ανθρώπινο κόστος αυτών των επιβλαβών πολιτικών και του περιορισμού.

Οι άνθρωποι που φτάνουν στη Σάμο και τη Λέσβο, μεταφέρονται σε κλειστές δομές ελεγχόμενης πρόσβασης, όπου παραμένουν εκεί όσο το αίτημά τους για άσυλο εξετάζεται. Όσοι καταφέρνουν μετά να φτάσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα έρχονται αντιμέτωποι με περίπλοκες διαδικασίες και αποκλεισμό από βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης. Οι ελληνικές αρχές αυστηροποιούν συνεχώς τους περιορισμούς, ενώ οι άνθρωποι προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια δίκαιη διαδικασία ασύλου με ελάχιστη έως καθόλου βοήθεια, γεγονός που επιδεινώνει την ευαλωτότητά τους.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα από το 1996. Το 2015 επέκτειναν τις δράσεις τους στην Ελλάδα για να καλύψουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες των μετακινούμενων πληθυσμών που έφταναν στην Ελλάδα. Πραγματοποίησαν επείγουσες παρεμβάσεις στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο, καθώς και στα Δωδεκάνησα, την Αθήνα και την Ειδομένη, παρέχοντας ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη, στέγη, υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης και διανέμοντας είδη πρώτης ανάγκης σε πρόσφυγες και μετανάστες. 

Από το 2016, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παραμένουν στα ελληνικά νησιά για να παρέχουν ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη στους μετανάστες στη Λέσβο και τη Σάμο, ενώ από την ίδια χρονιά, λειτουργούν ένα Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας στην Αθήνα, το οποίο προσφέρει σήμερα ένα ολοκληρωμένο πακέτο ιατρικών υπηρεσιών.

Από το 2021 στη Σάμο και το 2022 στη Λέσβο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν επείγουσα ιατρική βοήθεια σε άτομα που φτάνουν με βάρκες στα νησιά. Μέχρι τον Απρίλιο του 2023, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είχαν βοηθήσει 5.948 νεοαφιχθέντες.

Πιο συγκεκριμένα, στη Σάμο, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, καθώς και υποστήριξη ψυχικής υγείας σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην κλινική στο Βαθύ. Μεταφέρουν επίσης ασθενείς από τη δομή στη Ζερβού προς και από την κλινική στο Βαθύ.

Στο παρακάτω βίντεο, ξεναγήσου εικονικά στη κινητή μας μονάδα στη Σάμο:

Στην Αθήνα, λειτουργούν από το 2016 ένα Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο πακέτο ιατρικών υπηρεσιών. Οι δράσεις περιλαμβάνουν πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, υπηρεσίες για χρόνιες παθήσεις, σεξουαλική και αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη, ατομική και ομαδική κλινική ψυχολογική φροντίδα, καθώς και ψυχιατρική περίθαλψη, παράλληλα με ένα πακέτο κοινωνικο-νομικής υποστήριξης. Όλες οι δράσεις υποστηρίζονται από μια ομάδα πολιτισμικών διαμεσολαβητών. Η ενημέρωση για θέματα υγείας και η ευαισθητοποίηση γίνεται με μια ομάδα προαγωγής υγείας στις κλινικές, εντός των δομών και στο δρόμο.

Μεταφέρσου στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας μας στην Αθήνα:

Ανακάλυψε τη δράση μας στη Κυψέλη: