Είστε εδώ

Δραστικές ενέργειες για να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη ζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Μετ’ εμποδίων φτάνει η ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη, καθώς εξαιτίας των χερσαίων μαχών, ολόκληρες περιοχές παραμένουν αποκλεισμένες και η πρόσβαση σε αυτές είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Φωτογραφία αρχείου | MSF

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, με αφορμή την Σύνοδο στη Γενεύη για την Υεμένη, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Απριλίου, καλούν τα κράτη – δωρητές, πέραν της οικονομικής ενίσχυσης, να προβούν σε ουσιαστικές ενέργειες στο πεδίο δράσης.

Πιο συγκεκριμένα η διεθνής ιατρική συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Μερσέντες Τατάι αναφέρει:

«Τα χρήματα από μόνα τους δεν φτάνουν για να καλυφθούν οι έκτακτες ανθρωπιστικές ανάγκες της Υεμένης. Οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν τα κράτη-δωρητές είναι προφανώς απαραίτητες, ωστόσο πρέπει να συνοδευτούν από ουσιαστικές ενέργειες στο πεδίο δράσης. Σύμφωνα με όσα μας λένε οι ασθενείς και οι ομάδες μας, η ανθρωπιστική βοήθεια εξακολουθεί να μην φτάνει σε πολλές πληγείσες κοινότητες στην Υεμένη. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις χερσαίες μάχες που έχουν αποκλείσει ορισμένα τμήματα της χώρας, καθώς και στα διοικητικά εμπόδια που καθιστούν δύσκολη, και μερικές φορές αδύνατη, την άφιξη βοήθειας και προσωπικού στις περιοχές όπου οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Ακόμη και στις απομακρυσμένες περιοχές που είναι πιο προσβάσιμες, πρέπει να παρέμβουν άλλοι ανθρωπιστικοί φορείς και να αυξήσουν την παρουσία τους για να καλύψουν τις ανάγκες εκεί.

»Την ίδια στιγμή, η πρόσβαση των ανθρώπων στις ιατρικές δομές συνεχίζει να είναι εξαιρετικά δύσκολη. Εξαιτίας των περιορισμών στις εισαγωγές, οι τιμές των καυσίμων είναι απαγορευτικές, ενώ πολλές δομές υγείας έχουν μείνει χωρίς υλικά, έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν υποστεί ζημιές εξαιτίας της βαρβαρότητας των εμπόλεμων πλευρών. Στις λιγοστές δομές υγείας που λειτουργούν ακόμη, πολλοί εργαζόμενοι υγείας έχουν να πληρωθούν πάνω από έναν χρόνο και αναγκάζονται να αναζητήσουν έμμισθη απασχόληση αλλού.

»Ακόμη, οι ανάγκες στην Υεμένη πρέπει να είναι ο μοναδικός παράγοντας που θα καθορίσει τη διάθεση των χρημάτων για τα οποία δεσμεύτηκαν οι διάφορες χώρες. Τα κράτη-δωρητές, ιδιαίτερα εκείνα που εμπλέκονται στον πόλεμο, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για να ασκήσουν πολιτική επιρροή στην Υεμένη, καθώς κάτι τέτοιο θα επιδείνωνε την κατάσταση των κοινοτήτων όπου τα υπάρχοντα εμπόδια δεν επιτρέπουν την παροχή βοήθειας. Μόνο όταν αντιμετωπιστούν συνολικά αυτά τα ζητήματα θα μπορέσει να υπάρξει αποτελεσματική παροχή βοήθειας, όπου οι πιο ευάλωτες κοινότητες θα λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται».

Ο επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Υεμένη για τους προηγούμενους 16 μήνες περιγράφει τι ακριβώς συμβαίνει στην πολύπαθη αυτή χώρα της Μέσης Ανατολής.