fbpx Δήλωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ως απάντηση στον «Κανονισμό για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης και ανωτέρας βίας» | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Δήλωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ως απάντηση στον «Κανονισμό για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης και ανωτέρας βίας»

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τα ευρωπαϊκά κράτη να αλλάξουν άμεσα πορεία- να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια όσων αναζητούν καταφύγιο και να σταματήσουν την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου για πολιτικούς λόγους.

MSF

Στις 4 Οκτωβρίου, οι εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία σχετικά με τον «Κανονισμό για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης και ανωτέρας βίας».  Ο κανονισμός αυτός καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη θα αντιμετωπίσουν μια ξαφνική αύξηση του αριθμού των ατόμων που ζητούν άσυλο.

Αυτή η νέα συμφωνία αντιπροσωπεύει μια σοβαρή πολιτική περιφρόνηση για την προστασία των ανθρώπινων ζωών. Μακριά από το να προσφέρει λύση στον τεράστιο πόνο και την αγωνία των ανθρώπων που αναζητούν ασφάλεια και προστασία στα σύνορα της Ευρώπης, δίνει τη δυνατότητα στα ευρωπαϊκά κράτη να παρεκκλίνουν περαιτέρω από τις ευθύνες τους απέναντι σε όσους έχουν ανάγκη. 

Αντί να διορθώσει ένα διαλυμένο σύστημα ασύλου στην Ευρώπη και να εγγυηθεί ασφαλείς και νόμιμες οδούς  για όσους έχουν ανάγκη, η νέα αυτή συμφωνία επιδοκιμάζει σιωπηρά τις επιβλαβείς πρακτικές που έχουμε δει σε όλη την Ευρώπη. Εδώ και χρόνια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αντιμετωπίζουν τις συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία των απάνθρωπων ευρωπαϊκών μεταναστευτικών πολιτικών. Πολιτικές που έχουν εκμεταλλευτεί αυτή την έννοια της «κρίσης» και της «εργαλειοποίησης» ως λόγο για να μειώσουν τις ελάχιστες νομικές εγγυήσεις και δικαιώματα.   Έχουμε δει σε όλα τα προγράμματά μας στην Ελλάδα, την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λιβύη και την Κεντρική Μεσόγειο, πώς τα ευρωπαϊκά κράτη εκμεταλλεύτηκαν αυτή την έννοια των έκτακτων μέτρων για να μειώσουν τις νομικές δικλείδες για τους ανθρώπους που έχουν απόλυτη ανάγκη.

Αυτές οι αντιλήψεις αποτέλεσαν πρόσφορο έδαφος για βίαιες πρακτικές, όπως οι επαναπροωθήσεις στα σύνορα και η παρατεταμένη και αυθαίρετη κράτηση, όπως η συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης που υποστηρίζει το σύστημα εκμετάλλευσης, εκβιασμού και κακοποίησης στο οποίο βρίσκονται παγιδευμένοι τόσοι πολλοί άνθρωποι. Γνωρίζουμε από την εμπειρία μας, ότι τα μέτρα αυτά έχουν επίσης συχνά χρησιμεύσει για τον περιορισμό της ανεξάρτητης ανθρωπιστικής βοήθειας και της παρουσίας  από την κοινωνία των πολιτών, καθιστώντας τη βοήθεια προς τα άτομα που έχουν ανάγκη όλο και πιο δύσκολη.

Υπάρχουν πολλά συγκεκριμένα παραδείγματα: ως αποτέλεσμα των μέτρων έκτακτης ανάγκης της περιόδου 2021-2022 στην Πολωνία, για παράδειγμα, οι ομάδες μας δεν μπόρεσαν να παράσχουν επείγουσα ιατρική βοήθεια αφού τους απαγορεύτηκε η πρόσβαση στη στρατιωτικοποιημένη συνοριακή ζώνη. Τον χειμώνα 2021-2022, περισσότεροι από 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία και τη Λιθουανία.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τα ευρωπαϊκά κράτη να αλλάξουν άμεσα πορεία- να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια όσων αναζητούν καταφύγιο και να σταματήσουν την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου για πολιτικούς λόγους.