fbpx Αντιμέτωποι με την COVID-19: Ανασκόπηση | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Αντιμέτωποι με την COVID-19: Ανασκόπηση

Οι δράσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 από τον Ιανουάριο μέχρι και Αύγουστο 2020. 

MSF

Μέσα σε λίγους μήνες, η πανδημία COVID-19  εξελίχθηκε σε μία άνευ προηγουμένου παγκόσμια υγειονομική κρίση, η οποία έφερε στα πρόθυρα της κατάρρευσης ακόμη και τα πιο προηγμένα συστήματα υγείας στον κόσμο.

Έχοντας να αντιμετωπίσουμε έναν ιό που εξαπλωνόταν ταχύτατα κι  έναν ραγδαία αυξανόμενο αριθμό ασθενών, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκινήσαμε τη δράση μας κατά του νέου κορωνοϊού  από τις αρχές Ιανουαρίου, ανοίγοντας προγράμματα COVID-19  στις πληγείσες περιοχές και διατηρώντας τις βασικές υπηρεσίες υγείας στα ήδη υπάρχοντα προγράμματά μας.

Οι αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις, οι δυσκολίες στην αλυσίδα ανεφοδιασμού και οι ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό, ήταν κάποιες από τις προκλήσεις που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Χάρη στις τεράστιες προσπάθειες των ομάδων μας  και την υποστήριξη των δωρητών μας σε παγκόσμιο επίπεδο καταφέραμε να αναπτύξουμε δράσεις κατά της COVID-19  σε περισσότερες από 70 χώρες, σε 5 ηπείρους.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Υποστηρίξαμε τα συστήματα υγείας να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού
  • Μοιραστήκαμε την εμπειρία και την  τεχνογνωσία μας στην καταπολέμηση των επιδημιών
  • Εστιάσαμε στις ευάλωτες ομάδες
  • Προστατεύσαμε τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας  
  • Δωρίσαμε ιατρικό υλικό σε ιατρικές  δομές και δομές φιλοξενίας

Καθώς το επίκεντρο της πανδημίας μεταφερόταν από τη μία γεωγραφική περιοχή στην άλλη  και οι εστίες πολλαπλασιάζονταν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανοίγαμε συνεχώς  νέα προγράμματα όπου χτυπούσε ο ιός. Ακολουθούν οι δράσεις μας από τον Ιανουάριο μέχρι και Αύγουστο 2020. 

Ιανουάριος 

Άρχισε η δράση μας κατά της COVID-19  με πρώτη παρέμβαση στο Χονγκ Κονγκ.

 

Φεβρουάριος

Πραγματοποιήσαμε δράσεις σε Καμπότζη και Παπούα Νέα Γουινέα και διανείμαμε προστατευτικό εξοπλισμό σε Γιουχάν και Χονγκ Κονγκ.

 

Μάρτιος

Καθώς η Ευρώπη γινόταν το επίκεντρο της πανδημίας ξεκινήσαμε δράσεις σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία και Ελλάδα.

Υποστηρίξαμε τα συστήματα υγείας και εστιάσαμε στις πιο ευάλωτες ομάδες:

  • Σε 795 δομές φροντίδας ηλικιωμένων παρείχαμε εκπαίδευση προσωπικού, προστατευτικό  εξοπλισμό και ψυχολογική υποστήριξη
  • Σε  129 κέντρα προσφύγων και μεταναστών, καταφύγια αστέγων και φυλακές παρείχαμε υποστηριξη με διαμόρφωση ειδικών χώρων, κινητές κλινικές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας

Παράλληλα, συνεχίσαμε τις δράσεις μας και εκτός Ευρώπης ξεκινώντας παρεμβάσεις σε Ακτή Ελεφαντοστού, Σουδάν και Βενεζουέλα.

 

Απρίλιος

Καθώς ο ιός εξαπλωνόταν σε Η.Π.Α., Μέση Ανατολή, Νότια και Κεντρική Ασία, Αφρική, Νότια Αμερική,  αναπτύξαμε δράσεις σε Νέα Υόρκη, Ιράκ, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Λίβανο, Ζιμπάμπουε, Καμερούν, Γουινέα, Βραζιλία και πολλές ακόμη περιοχές.

Στην Ευρώπη επεκτείναμε τις δράσεις μας σε Ολλανδία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Μάιος

Ξεκινήσαμε νέες δράσεις σε Μεξικό, Ιαπωνία, Αϊτή, Βενεζουέλα και πολλές ακόμη περιοχές.

Την ίδια στιγμή ολοκληρώθηκαν τα περισσότερα προγράμματα στην Ευρώπη και το επίκεντρο της πανδημίας μεταφέρθηκε στη Νότια Αμερική.

 

Ιούνιος

Ανοίξαμε κέντρο θεραπείας για COVID-19 στον Νίγηρα, ένα νοσοκομείο 60 κλινών στη Ν. Αφρική, ένα ακόμη μεγαλύτερο με 100 κλίνες στο Μπιχάρ της Ινδίας και ξεκινήσαμε να περιθάλπουμε ασθενείς με COVID-19 στην πρωτεύουσα της Ονδούρας Τεγκουσικάλπα.

Η οργάνωση ασκεί πιέσεις στους παγκόσμιους ηγέτες και τις φαρμακευτικές εταιρίες να πωλούν τα εμβόλια που θα δημιουργηθούν σε τιμή κόστους.

 

Ιούλιος

Πιέζουμε τις ελληνικές αρχές να άρουν τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά και να απομακρύνουν από τους καταυλισμούς τους ευάλωτους ανθρώπους.

Οι τοπικές αρχές της Λέσβου μάς επιβάλουν πολεοδομικό πρόστιμο και αναγκαζόμαστε να κλείσουμε τη δομή απομόνωσης για COVID-19 που λειτουργεί στο νησί.

 

Αύγουστος

Μία έκθεση της οργάνωσης ρίχνει φως στις απαράδεκτες συνθήκες παραμέλησης που επικρατούν σε οίκους ευγηρίας της Ισπανίας και πιέζει την κυβέρνηση της χώρας να αναλάβει δράση.

Ανταποκρινόμενοι στην αύξηση των κρουσμάτων στο Πουέρτο Ρίκο, ενισχύουμε την παρέμβασή μας στο νησί.

 

Δράσεις στην Ελλάδα

Από την έναρξη της πανδημίας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεννόηση με τις αρχές παρέχουμε υποστήριξη και τεχνογνωσία στο εθνικό σύστημα υγείας. Πιο συγκεκριμένα:

Υποστηρίξαμε:

  • 2 δομές υγείας για ασθενείς COVID-19
  • 2 δομές υποδοχής και φιλοξενίας για μετανάστες, πρόσφυγες και αστέγους

Πραγματοποιήσαμε:

  • 10.808 συνεδρίες στα εξωτερικά ιατρεία
  • 1.702 συνεδρίες προαγωγής υγείας

Στη Λέσβο και τη Σάμο, περισσότεροι από 30.000 αιτούντες άσυλο και μετανάστες παρέμειναν περιορισμένοι σε καταυλισμούς και κέντρα υποδοχής χωρίς πρόσβαση σε γενική υγειονομική περίθαλψη ή σε επαρκείς υπηρεσίες υγιεινής. Ενώ δεν είχαν επιβεβαιωθεί επίσημα περιστατικά COVID-19 στους καταυλισμούς το συγκεκριμένο διάστημα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μέσω των προγραμμάτων μας και στα δύο νησιά συνεχίσαμε να προάγουμε τους κανόνες υγιεινής, να παρέχουμε νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης και να διανέμουμε εξοπλισμό ατομικής προστασίας.

Εκτός από την κλινική που λειτουργούσαμε στη Λέσβο, θέσαμε σε λειτουργία μία μονάδα απομόνωσης και θεραπείας για ασθενείς με συμπτώματα COVID-19 κοντά στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας. Οι δύο κλινικές, μαζί με κινητές ομάδες, εξέτασαν περισσότερους από 10.800 ασθενείς, και 57 ύποπτα περιστατικά για COVID-19 απομονώθηκαν. Στα τέλη Ιουλίου, αναγκαστήκαμε να κλείσουμε το κέντρο θεραπείας COVID-19 καθώς οι τοπικές αρχές μάς επέβαλαν πολεοδομικό πρόστιμο με πιθανές ποινικές συνέπειες.

Διάβαστε εδώ τις αναφορές: