fbpx Αλίκη Μεϊμαρίδου: Η Αριστούχος των Πανελληνίων που έγινε "Γιατρός Χωρίς Σύνορα" | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Αλίκη Μεϊμαρίδου: Η Αριστούχος των Πανελληνίων που έγινε "Γιατρός Χωρίς Σύνορα"

Βαρκελώνη, Υεμένη, Συρία, Έβρος. Και πίσω Ελλάδα, στην Κω, στα σύνορα του Κιλκίς και λίγες εβδομάδες από τώρα, στα Σκόπια. Φυλαχτό της ένα δαχτυλίδι από ανήλικο αγόρι στην Υεμένη. “Τον βοήθησα να ξεπεράσει ένα από τα μετατραυματικά του σοκ, την νυχτερινή ενούρηση. Και μου το χάρισε. Φαινόταν ακριβό, σαν οικογενειακό κειμήλιο. Οι περισσότεροι Σύροι φεύγοντας από τα σπίτια τους, προκειμένου να γλιτώσουν πολεμικές συρράξεις, πήραν μαζί τους χρυσαφικά”.

Αλίκη Μεϊμαρίδου – Αριστούχος δύο Πανελληνίων

Screensaver στον υπολογιστή της, ένα κορίτσι σε συνθήκες “γνήσιας χαράς”, όπως περιγράφει. “Την έχει αγκαλιά ένα αγόρι. Και είναι τόσο λαμπερό το πρόσωπό της, ακόμη και κάτω από συνθήκες φτώχειας, εμβολιασμών, κακουχίας και ανέχειας”.

Η Αλίκη Μεϊμαρίδου τελείωσε το Ενιαίο Λύκειο στη Θεσσαλονίκη και πέτυχε το υψηλό “σκορ” των 19.800 μορίων την τελευταία χρονιά των Δεσμών. “Ήθελα μόνο Ψυχολογία και τίποτε άλλο. Την πρώτη χρονιά πέρασα ΦΠΨ (Φιλοσοφική, Παιδαγωγικά, Ψυχολογία), αλλά δεν μου ήταν αρκετό και ξαναέδωσα. Τη δεύτερη χρονιά κατάφερα να πιάσω το στόχο μου”. Κόντρα στη συμβατική ζωή ενός “νορμάλ” ψυχολόγου που μοιράζει τη ζωή του στο γραφείο και το σπίτι, η ίδια παραδόθηκε στην άνευ όρων προσφορά στο κοινό καλό και το 2012 πέρασε το κατώφλι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. “Μεγάλωσα με φυλλάδια των ΓΧΣ στο σπίτι. Ο πατέρας μου ήταν χρόνια δωρητής. Και έτσι δεν δίστασα να γραφτώ κι εγώ, το διάστημα που έψαχνα απεγνωσμένα δουλειά. Έκτοτε κάνω όσο πιο συχνά μπορώ αποστολές σε κέντρα κράτησης, σε στρατόπεδα προσφύγων, παντού. Τρομακτικό, αλλά τελικά είναι αυτό που με εξιτάρει”.

Αν και δηλώνει ότι ουδέποτε φοβήθηκε ή ένιωσε απειλή για τη ζωή της, δεν μας κρύβει ότι όταν γυρίζει στην Ελλάδα, χαίρεται που πηγαίνει σούπερ μάρκετ χωρίς να ενημερώνει υπεύθυνο ασφαλείας. Αν γυρνούσε το χρόνο πίσω: “Δεν θα έκανα μεταπτυχιακό στο Southampton της Αγγλίας. Ήταν περισσότερο ακαδημαϊκό και όχι θεραπευτικού προσανατολισμού που εγώ ήθελα. Σήμερα θα επέλεγα καλύτερα την Ολλανδία ή το Αριστοτέλειο. Αλλά έτσι δεν γίνεται πάντα; Κάνεις αυτό που πρέπει. Ακόμη και τώρα που ρωτάω αρκετά παιδιά ‘γιατί Αγγλία;’, δεν έχουν καμία απάντηση να μου δώσουν”. Με γνώσεις στα Αγγλικά, Ιταλικά, Ισπανικά και πλέον, τα Αραβικά, με τα πτυχία σε κορνίζα και το απολυτήριο στα “ύψη”, η ίδια συμβουλεύει τους υποψηφίους: “Η ζωή δεν κρίνεται από τις Πανελλήνιες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνεις αυτό που θέλεις και αγαπάς. Αρκεί να το βρεις στην πορεία”. Σε τρία από τώρα, η Αλίκη θα είναι: “Ινδία, Καμπότζη, κάπου εκεί! Ξέρω κι εγώ! (γέλια)”.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στο news247.gr (26/5/2015). Επιμέλεια-συνεντεύξεις: Μίκα Κοντορούση. Μπορείτε να διαβάσετε τις υπόλοιπες ιστορίες εδώ: http://portfolio.news247.gr/izoimetatispanellinies#post-content