fbpx Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Οι ομάδες μας προσφέρουν υποστήριξη στους εκτοπισμένους από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Οι ομάδες μας προσφέρουν υποστήριξη στους εκτοπισμένους από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

«Σχεδόν όλοι με τους οποίους μιλάμε μας λένε ότι έχουν χάσει ένα αγαπημένο τους πρόσωπο ή ένα μακρινό συγγενή. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι συντετριμμένοι και σοβαρά επηρεασμένοι ψυχολογικά».

MSF

Την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε επίθεση σε διαφορα σημεία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η περιοχή είναι μια αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία που αναγνωρίζεται διεθνώς ότι ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, στην οποία ωστόσο ζουν παραδοσιακά πολλοί Αρμένιοι.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός 24 ώρες αργότερα, περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι της περιοχής κατευθύνθηκαν προς τη γειτονική Αρμενία μέσω του διαδρόμου Lachin, που βρίσκεται μεταξύ της περιοχής και των συνόρων, ο οποίος ήταν κλειστός επί 10 μήνες.

Οι εκτοπισμένοι έχουν επείγουσα ανάγκη για υποστήριξη της ψυχικής υγείας, παράλληλα με τις ιατρικές και άλλες ανάγκες τους. Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, μια ιατρική μας ομάδα άρχισε να δέχεται ασθενείς στο κέντρο καταγραφής στο Goris, στην επαρχία Syunik, στη νότια Αρμενία.

Δύο ψυχολόγοι παρείχαν συμβουλές και πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας σε πάνω από 200 άτομα μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.

«Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα», λέει ο Narine Danielyan, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας μας στο Goris.

«Η προσέγγισή μας περιλαμβάνει πολλά βήματα, όπως η δημιουργία εμπιστοσύνης, η διασφάλιση της ευημερίας, η σταθεροποίηση όσων βρίσκονται σε έντονη δυσφορία, η παροχή πρακτικής βοήθειας, η ανοικοδόμηση των κοινωνικών δεσμών, η παροχή μηχανισμών αντιμετώπισης και η σύνδεσή τους με πρόσθετους πόρους και φροντίδα».

Οι άνθρωποι που συναντούν οι ομάδες μας είναι συχνά εξαντλημένοι και κουβαλούν βαρύ φορτίο- συχνά αναζητούν συγκεκριμένη υποστήριξη ή απλώς κάποιον να ακούσει τις ιστορίες και τις ανησυχίες τους.

Οι περισσότεροι υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας. Το ιατρικό προσωπικό μας έχει παρατηρήσει στρες, αβεβαιότητα για το μέλλον, σοκ, άρνηση, φόβο, θυμό, θλίψη, διαταραχές ύπνου και σωματικά συμπτώματα, όπως στομαχόπονοι και πονοκέφαλοι, μεταξύ των ασθενών που βλέπουμε. Αλλά αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τη μακροχρόνια ταλαιπωρία που μπορεί να υποστούν οι άνθρωποι.

«Μια γυναίκα ήρθε σε εμάς, εκφράζοντας επανειλημμένα την επιθυμία της να επιστρέψει αμέσως στο σπίτι της και ζητώντας τη βοήθειά μας», λέει ο Danielyan.

«Σχεδόν όλοι με τους οποίους μιλάμε μας λένε ότι έχουν χάσει ένα αγαπημένο τους πρόσωπο ή ένα μακρινό συγγενή. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι συντετριμμένοι και σοβαρά επηρεασμένοι ψυχολογικά».

Οι ομάδες ψυχικής υγείας συνεχίζουν να παρακολουθούν τους ασθενείς που έχουν φιλοξενηθεί σε ορισμένα από τα ξενοδοχεία ή τα κέντρα κοντά στο σημείο υποδοχής στο Goris, παρέχοντας συνεδρίες ψυχικής υγείας.

Εν τω μεταξύ, εξακολουθούμε να ασχολούμαστε ενεργά με την αξιολόγηση των αναγκών, με ιδιαίτερη έμφαση στηνυγειονομική περίθαλψη, τη παροχή φροντίδας σε ασθενείς με μη μεταδοτικές ασθένειες και την αντιμετώπιση των λοιμώξεων του αναπνευστικού, μεταξύ άλλων ασθενειών.