fbpx Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αρχίζουν να μεταβιβάζουν τις επείγουσες δράσεις τους στην Τουρκία σε τοπικούς οργανισμούς και αρχές | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αρχίζουν να μεταβιβάζουν τις επείγουσες δράσεις τους στην Τουρκία σε τοπικούς οργανισμούς και αρχές

Από τις 31 Μαΐου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν μεταβιβάσει τις δράσεις τους στην Τουρκία, καθώς τερματίστηκε η επείγουσα παρέμβαση, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που άφησαν 51.000 νεκρούς στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Stefan Pejovic/MSF

Μετά τον πρώτο σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστήριξαν την τουρκική κοινωνία των πολιτών και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις πιο επείγουσες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και της φροντίδας ψυχικής υγείας, των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, υγιεινής, τροφίμων, στέγασης και άλλων ζωτικών προμηθειών και υπηρεσιών.

«Παρόλο που η φάση έκτακτης ανάγκης έχει πλέον περάσει, οι σκέψεις μας είναι στους πολλούς ανθρώπους που έχουν πληγεί από τους σεισμούς στην Τουρκία. Έως και τρία εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν σε προσωρινές κατοικίες και καθώς συνεχίζουν να ξαναφτιάχνουν τη ζωή τους, οι σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις της δοκιμασίας που πέρασαν κυριαρχούν», δήλωσε ο Ozan Ağbaş, υπεύθυνος υποστήριξης της επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

 «Τώρα που οι πιο επείγουσες ανάγκες έχουν καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό, ως ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση που παρέχει βοήθεια σε επείγουσες καταστάσεις, έχουμε αρχίσει να παραδίδουμε τις δράσεις μας σε τοπικούς οργανισμούς και αρχές. Κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε υποστήριξη σε τοπικές οργανώσεις που συνεχίζουν να προσφέρουν ανθρωπιστικές υπηρεσίες », πρόσθεσε.

Οι ομάδες που υποστηρίχθηκαν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ήταν από τις πρώτες που προσέφεραν ψυχολογική υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων, στους εθελοντές και στις ομάδες έρευνας και διάσωσης. Κατά τη διάρκεια της επείγουσας φάσης της παρέμβασης, το προσωπικό των ΜΚΟ που υποστηρίχθηκε από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα μετέφερε 4.344.792 λίτρα νερού, 96,6 τόνους φρούτων και λαχανικών, 38.841 κιτ υγιεινής, παρείχε και εγκατέστησε 173 ντους, 350 τουαλέτες, δώρισε 65 κοντέινερ και 375 σκηνές, ενώ 10.133 άτομα έλαβαν ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Δώρισαν επίσης ένα μηχάνημα ακτίνων Χ σε ένα νοσοκομείο στο Kahramanmaraş και αντλία νερού και δεξαμενές στο Νοσοκομείο Εκπαίδευσης και Έρευνας Hatay.

Επιπλέον, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βοήθησαν στην κατασκευή τριών κέντρων «NEFES» – στις επαρχίες Adıyaman, Kahramanmaraş και Malatya – τα οποία χρησιμεύουν ως βασικοί ψυχοκοινωνικοί χώροι και χώροι διαβίωσης. Αυτά τα κέντρα αποτελούν ένα «ασφαλές καταφύγιο» σε κεντρικές τοποθεσίες, ανοιχτό σε όλους τους ανθρώπους, ειδικά σε γυναίκες και κορίτσια, προσφέροντας ψυχοκοινωνικές δραστηριότητες για παιδιά, πλυντήρια, ντους και ξεχωριστά δωμάτια για μητέρες με νεογέννητα, ώστε να μπορούν να θηλάσουν με ηρεμία. Η λειτουργία των «NEFES» θα υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, ακόμη και μετά τη μείωση των δράσεων.

«Αυτή είναι η πέμπτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεργάζονται στενά με τοπικές ομάδες και προσωπικό για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που επλήγησαν από τους σεισμούς στην Τουρκία. Είτε άμεσα, είτε υποστηρίζοντας τοπικές ΜΚΟ, οι ομάδες μας ανταποκρίθηκαν στους σεισμούς του 1996, του 1999, του 2011 και τώρα το 2023. Ως ανεξάρτητη, ουδέτερη και αμερόληπτη διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση, παραμένουμε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους στην Τουρκία στο μέλλον, εάν χρειαστεί η βοήθειά μας», δήλωσε ο Ozan Ağbaş.

 Όλες οι δράσεις αρωγής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Τουρκία πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη τοπικών ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των Imece Inisiyatifi, YardımKonvoyu, Maya Vakfı και άλλων. Από την πρώιμη φάση ανταπόκρισης μετά τον σεισμό, αυτές οι ΜΚΟ που υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα δραστηριοποιούνται στις επαρχίες Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, και Malatya, παρέχοντας την απαραίτητη βοήθεια και ανακούφιση στον πληγέντα πληθυσμό.