fbpx «Όλοι φοβόμαστε»: Αυξημένες οι επιθέσεις κατά Παλαιστινίων στη Χεβρώνα το 2021 | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

«Όλοι φοβόμαστε»: Αυξημένες οι επιθέσεις κατά Παλαιστινίων στη Χεβρώνα το 2021

Σχεδόν τρεις μήνες μετά την κλιμάκωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας με 256 Παλαιστίνιους και 13 Ισραηλινούς νεκρούς, η κατάσταση σε ολόκληρη την Παλαιστίνη παραμένει ασταθής. Η σύγκρουση στη Γάζα πραγματοποιήθηκε με φόντο την αυξανόμενη ανασφάλεια στη Δυτική Όχθη, με επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων εναντίον Παλαιστινίων.

Juan Carlos Tomasi

Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2021, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σημειώθηκαν 273 επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων εναντίον Παλαιστινίων ή της περιουσίας τους, σε σύγκριση με 370 περιστατικά που είχαν σημειωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 και 340 περιστατικά το 2019.

Στην περιοχή της Χεβρώνας σημειώνεται αύξηση των περιστατικών βίας από τους Ισραηλινούς εποίκους από την αρχή του έτους. Περίπου 600 Ισραηλινοί έποικοι κατοικούν στην πόλη της Χεβρώνας μαζί με έναν Παλαιστινιακό πληθυσμό άνω των 35.000. Σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem, οι έποικοι προστατεύονται από περισσότερους από 2.000 Ισραηλινούς στρατιώτες. Το 2021, οι Παλαιστίνιοι της περιοχής της Χεβρώνας συνέχισαν να αντιμετωπίζουν βία από εποίκους τόσο εντός της πόλης όσο και σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ αντιμετωπίζουν καθημερινά τις συνέπειες της κατοχής που περιλαμβάνει περιορισμούς στις μετακινήσεις, περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, κατεδαφίσεις σπιτιών και συνεχή παρουσία του ισραηλινού στρατού.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκονται εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια στη Χεβρώνα, παρέχοντας υπηρεσίες ψυχικής υγείας και υποστήριξη σε όσους υποφέρουν από τις επιπτώσεις της διαβίωσης υπό κατοχή. Μόνο τους πρώτους έξι μήνες του 2021 είχαμε ήδη προσφέρει τις υπηρεσίες μας σε συνολικά 75 ασθενείς με προβλήματα ψυχικής υγείας μετά από επιθέσεις εποίκων - συμπεριλαμβανομένων σωματικών ξυλοδαρμών και παρενόχλησης - έναντι 65 ασθενών για όλο το 2020. Μια τέτοια βία έχει σημαντικές και μακροπρόθεσμες ψυχολογικές επιπτώσεις στον παλαιστινιακό πληθυσμό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίμονο φόβο, προβλήματα στον ύπνο και στο φαγητό, άγχος, ανησυχία, θυμό, δυσκολία συγκέντρωσης ή αδυναμία εκτέλεσης καθημερινών εργασιών.

Η περιοχή Zanuta, ένα παλαιστινιακό χωριό στο Adh Dhahriya, περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της συνοικίας Χεβρώνας, είναι ένα τυπικό παράδειγμα που αποτυπώνει την  εμπειρία των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Οι κάτοικοί του εξαρτώνται από την κτηνοτροφία και τη γεωργία για να επιβιώσουν, αλλά αυτό έγινε πιο δύσκολο ως αποτέλεσμα των συστηματικών ισραηλινών πολιτικών κατάσχεσης της γης, ανεπαρκών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων δρόμων, υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης, και πιο πρόσφατα της άφιξης Ισραηλινών εποίκων στην περιοχή.

Σύμφωνα με την οικογένεια του Tell στην Zanuta, οι ισραηλινές αρχές κατάσχεσαν σχεδόν 4.000 στρέμματα παλαιστινιακής γης που χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι βοοειδών και έδωσαν έγκριση για τέσσερις νέους οικισμούς στην περιοχή. «Τώρα είμαστε περικυκλωμένοι από τέσσερις οικισμούς. Είμαστε στη μέση. Αυτό συνέβη τους τελευταίους δύο μήνες », λέει ο Adel Tell. «Δεν μας επιτρέπεται να μπούμε στη γη μας, ακόμη και με τα πόδια. Το ζητάμε από την [ισραηλινή] αστυνομία και την πολιτική διοίκηση, αλλά υποστηρίζουν τους εποίκους. Έχουμε νόμιμα έγγραφα που αποδεικνύουν την ιδιοκτησία μας στα εδάφη, αλλά παρόλα αυτά δεν μας επιτρέπουν να φτάσουμε στα βοσκοτόπια μας και επιτίθενται στους βοσκούς χρησιμοποιώντας σκύλους και όπλα. Τρομοκρατούν όλους τους κατοίκους εδώ», προσθέτει.

Η Mariam Khdeirat είναι η μητέρα του Adel. «Έχω προβλήματα με τα πόδια μου», λέει. «Όταν οι έποικοι κυνηγούν τα παιδιά μου το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να ουρλιάξω, γιατί δεν μπορώ να κινηθώ και δεν μπορώ να τα φτάσω. Όταν τα παιδιά παίρνουν τα πρόβατα για βοσκή, μένω εδώ [στο κατώφλι]. Συνεχίζω να τα παρακολουθώ μέχρι να επιστρέψουν. Όταν βλέπω ένα αυτοκίνητο, πιστεύω ότι οι έποικοι έρχονται να τους επιτεθούν. Μένω εδώ στο κατώφλι της πόρτας μου μέχρι να επιστρέψουν».

«Ζούμε υπό μεγάλη πίεση τους τελευταίους δύο μήνες», λέει ο Adel. «Ζούμε σε μια κατάσταση συνεχούς φόβου. Ο καθένας αισθάνεται ανήσυχος για τον εαυτό του, για τα αδέλφια του, για τα παιδιά και τους φίλους του. Είμαστε αγχωμένοι όλη την ώρα, ακόμη και όταν είμαστε στο σπίτι, επειδή σκεφτόμαστε αυτούς τους νέους εποίκους που ήρθαν και επιτίθενται στους βοσκούς και τα ζώα. Όλοι μας το σκεφτόμαστε γιατί είναι κάτι νέο για εμάς και δεν είχαμε ποτέ τέτοια πίεση», προσθέτει. «Όλοι φοβόμαστε».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρεμβαίνουν στη Χεβρώνα παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη σε όσους την έχουν ανάγκη. Στο χωριό Zanuta, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρείχαν υποστήριξη ψυχικής υγείας μέσω ατομικής συμβουλευτικής, ομαδικών δραστηριοτήτων και συμβουλών για γυναίκες σχετικά με την αυτοφροντίδα, τη διαχείριση του άγχους, τη διαχείριση του θυμού, συνεδρίες ευαισθητοποίησης για την COVID-19,  ευαισθητοποίηση για τη βία που υπάρχει γύρω τους και μηχανισμούς για την αντιμετώπισή της. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διεξήγαγαν επίσης ομαδικές συμβουλευτικές δραστηριότητες για παιδιά σχετικά με τη διαχείριση του άγχους, τη χαλάρωση, συνεδρίες ευαισθητοποίησης σχετικά με την COVID και ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βία.

Ο Salah Daraghmeh είναι συντονιστής του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Χεβρώνα. «Οι κάτοικοι της Zanuta αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις στην καθημερινότητά τους ως αποτέλεσμα των εποίκων, πέρα ​​από τις καθημερινές δυσκολίες όπως οι περιορισμοί μετακινήσεων και οι κατεδαφίσεις σπιτιών που είναι αποτέλεσμα της ισραηλινής κατοχής», λέει. «Παρέχουμε υποστήριξη ψυχικής υγείας στους κατοίκους, αλλά δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα της βίας των εποίκων εναντίον του παλαιστινιακού πληθυσμού. Μόνο οι ισραηλινές αρχές μπορούν να το κάνουν».