fbpx 24 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

24 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης

Εκστρατεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την πρόσβαση των ασθενών στα δύο νέα φάρμακα

MSF

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης (24 Μαρτίου) οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποιούν εκστρατεία για την πρόσβαση των ασθενών σε βασικά φάρμακα.
Αν και θεωρείται μια ξεχασμένη νόσος, η φυματίωση είναι η πιο θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια στον κόσμο και αποτελεί μία από τις 10 συχνότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Παρόλο που δύο νέα, πολλά υποσχόμενα φάρμακα, η μπεντακιλίνη και η δελαμανίδη, είναι στην αγορά σχεδόν πέντε χρόνια, η πρόσβαση των ασθενών σε αυτά παραμένει απαράδεκτα περιορισμένη.
«Τα φάρμακα αυτά υπόσχονται ένα πιο αποτελεσματικό θεραπευτικό σχήμα για την πολυανθεκτική φυματίωση, προσφέροντας βραχύτερη αγωγή αποκλειστικά από το στόμα με λιγότερες παρενέργειες και καλύτερα κλινικά αποτελέσματα. Δυστυχώς, η είσοδος στα συστήματα υγείας αυτών των νέων φαρμάκων είναι απελπιστικά αργή έως τώρα» τονίζει η  Σαρονάν Λιντς, σύμβουλος σε θέματα HIV και φυματίωσης στην Εκστρατεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Πρόσβαση σε Βασικά φάρμακα (Access Campaign).

Από τους 600.000 ανθρώπους που υπολογίζεται ότι νόσησαν με πολυανθεκτική φυματίωση το 2016, μόνο οι 130.000 ξεκίνησαν θεραπεία. Την ίδια χρονιά, υπολογίζεται ότι 240.000 άνθρωποι με πολυανθεκτική φυματίωση έχασαν τη ζωή τους. Από το 2013 έως τον Φεβρουάριο του 2018, μόνο 16.069 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είχαν λάβει μπεντακιλίνη και μόνο 1.247 άνθρωποι είχαν λάβει δελαμανίδη. 
 «Στην πλειοψηφία των ανθρώπων που παίρνουν αγωγή για πολυανθεκτική φυματίωση εξακολουθούν να χορηγούνται παλαιότερα φάρμακα που μπορούν να έχουν σοβαρές παρενέργειες –όπως κώφωση και ψύχωση– και θεραπεύουν μόνο το 50% των ασθενών. Ως ένας ιατρικός ανθρωπιστικός οργανισμός, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι απογοητευμένοι από το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να μην κάνουν αρκετά για να κλιμακώσουν την πρόσβαση στα νέα φάρμακα, τα οποία αυξάνουν κατά πολύ την δυνατότητα επιβίωσης στους ανθρώπους που συνεχίζουν να πεθαίνουν από την πιο θανατηφόρα μεταδοτική ασθένεια στον κόσμο. Πρέπει επειγόντως να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη θεραπεία της φυματίωσης» προσθέτει.

Ένα άλλο ζήτημα που χρειάζεται βελτίωση είναι η συστηματική αναφορά των ιατρικών αποτελεσμάτων, προκειμένου να ενημερωθούν μελλοντικά οι θεραπευτικές κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν περίθαλψη για φυματίωση τα τελευταία 30 χρόνια και συχνά συνεργάζονται με τις εθνικές υγειονομικές αρχές για τη θεραπεία ασθενών σε διάφορα πλαίσια, όπως ζώνες χρόνιων συγκρούσεων, παραγκουπόλεις, φυλακές, καταυλισμούς προσφύγων και αγροτικές περιοχές. Το 2016, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πρόσφεραν θεραπεία σε περισσότερους από 20.000 ασθενείς με φυματίωση, συμπεριλαμβανομένων 2.700 ασθενών με ανθεκτικές μορφές φυματίωσης.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ