fbpx Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα προσφύγων των MSF στη Βουλγαρία | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα προσφύγων των MSF στη Βουλγαρία

Κατά τους τελευταίους επτά μήνες, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières - MSF) παρείχαν ιατρική και ψυχική φροντίδα υγείας, διένειμαν βασική βοήθεια και έκαναν βελτιώσεις σε κτίρια και εγκαταστάσεις σε τρία κέντρα υποδοχής για αιτούντες άσυλο στη Βουλγαρία.

Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα προσφύγων των MSF στη Βουλγαρία
Η ψυχολογική στήριξη είναι εξαιρετικά σημαντική για τους ανθρώπους που έχουν διαφύγει από περιβάλλον πολέμου και βίας. Μερικοί από τους ασθενείς μας στη Βουλγαρία έχουν υποστεί βασανιστήρια. Κάποιοι άλλοι έφυγαν για να σώσουν τη ζωή τους όταν άλλα μέλη της οικογένειάς τους απήχθησαν ή δολοφονήθηκαν. Αναγκάστηκαν να φέρουν εις πέρας ένα μακρύ, επικίνδυνο ταξίδι για να φτάσουν προ των Ευρωπαϊκών πυλών, μην έχοντας καμιά ελπίδα και προοπτική για το μέλλον τους.

Τα κέντρα στο Χαρμανλί, κοντά στα σύνορα με Ελλάδα και Τουρκία και την βουλγαρική πρωτεύουσα Σόφια, στεγάζουν σήμερα περίπου 1.500 αιτούντες άσυλο, πολλοί από τους οποίους έχουν διαφύγει τον πόλεμο στη Συρία, συχνά επιχειρώντας μακρά και  επικίνδυνα ταξίδια προς την Ευρώπη σε αναζήτηση ασφάλειας και προστασίας.

Οι MSF άρχισαν να εργάζονται στη Βουλγαρία τον περασμένο Νοέμβριο, αφού διαπίστωσαν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, όπως  έλλειψη τροφής και στέγης και την περιορισμένη πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη και την ψυχολογική υποστήριξη. Παρά  τον χειμώνα, οι άνθρωποι κοιμόντουσαν σε μη θερμαινόμενες σκηνές και μοιράζονταν την ίδια τουαλέτα μέχρι και με πενήντα ανθρώπους.

Τώρα που οι αρχές είχαν την ευκαιρία να αυξήσουν τη χωρητικότητα και έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παραδίδουν το έργο  παροχής  ιατρικής και ψυχικής φροντίδας υγείας στη βουλγαρική κυβέρνηση. Η οργάνωση καλεί τις αρχές να συνεχίσουν να εξασφαλίζουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τους πρόσφυγες που ζουν τόσο εντός όσο και εκτός των κέντρων υποδοχής στη Βουλγαρία.

«Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, τα κέντρα αυτά αποτελούν ένα πραγματικό παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη ότι οι αρχές μπορούν και πρέπει να κινητοποιηθούν για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής για τους μετανάστες», λέει ο Στιούαρτ Αλεξάντερ Ζίμπλ, Επικεφαλής Αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Ελπίζουμε ότι οι βελτιώσεις αυτές να συνεχιστούν και ότι θα παραμείνουν οι απαιτούμενες προδιαγραφές και μετά την αποχώρηση των MSF.»

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουν ανησυχίες για την ικανότητα των τοπικών αρχών να διατηρήσουν τις συνθήκες υγιεινής, που δύνανται  να αυξήσουν τους κινδύνους για την υγεία καθώς έχουν ήδη προκαλέσει  κρούσματα ασθενειών όπως η ηπατίτιδα Α.

Τους περασμένους επτά μήνες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διενήργησαν  περισσότερες από 7700 ιατρικές εξετάσεις στη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένων 1725 εξετάσεων σε παιδιά κάτω των 5 ετών, και 990 σε γυναίκες είτε πριν είτε μετά από εγκυμοσύνη. «Εξετάζουμε πολλούς Σύριους πρόσφυγες που χρειάζονται θεραπεία για χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, ασθένειες που μπορεί να αποβούν μοιραίες αν μείνουν χωρίς ιατρική φροντίδα», λέει η Κάρλα Περούτζο, ιατρική συντονίστρια στον καταυλισμό.
Επίσης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσέφεραν ψυχολογική περίθαλψη σε περισσότερους από 60 ασθενείς, πολλοί εκ των οποίων έπασχαν από σοβαρά συμπτώματα μετατραυματικού σοκ, που είχε προκληθεί μεταξύ άλλων από βία και βασανισμό. Σύμφωνα με τις ελάχιστες προδιαγραφές υποδοχής της ΕΕ, οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να λαμβάνουν ιατρική και ψυχολογική φροντίδα, ενώ  οι ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες όπως τα θύματα βασανισμών και σεξουαλικής βίας, ή οι άνθρωποι με αναπηρία  πρέπει να λαμβάνουν  εξειδικευμένη φροντίδα.
«Η ψυχολογική στήριξη είναι εξαιρετικά σημαντική για τους ανθρώπους που έχουν διαφύγει από περιβάλλον πολέμου και βίας.  Μερικοί από τους ασθενείς μας στη Βουλγαρία έχουν υποστεί βασανιστήρια. Κάποιοι άλλοι έφυγαν για να σώσουν τη ζωή τους όταν άλλα μέλη της οικογένειάς τους απήχθησαν ή δολοφονήθηκαν. Αναγκάστηκαν να φέρουν εις πέρας ένα μακρύ, επικίνδυνο ταξίδι για να φτάσουν προ των Ευρωπαϊκών πυλών, μην έχοντας καμιά ελπίδα και προοπτική για το μέλλον τους», λέει η Κάρλα Περούτζο.
Στα τέλη αυτού του μήνα, η Βουλγαρία –με εσπευσμένη στήριξη από την ΕΕ- θα αποπερατώσει την ανέγερση ενός φράχτη 30 χλμ. για να σφραγίσει  περαιτέρω τα σύνορά της. Η στρατηγική αυτή εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, η οποία έκλεισε τα χερσαία σύνορά της το 2012. Οι αριθμοί αφίξεων στη Βουλγαρία έχουν επίσης μειωθεί δραστικά κατά τους τελευταίους μήνες.

Ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί σ’ αυτούς τους χώρους υποδοχής, το ευρύτερο ζήτημα της συμπεριφοράς της Ευρώπης έναντι των μεταναστών και των προσφύγων παραμένει άλυτο. Οι πολιτικές που εφαρμόζει η ΕΕ οφείλουν να διασφαλίζουν ελάχιστες προδιαγραφές και επαρκή προστασία. Ωστόσο, τα κράτη μέλη εξακολουθούν να εφαρμόζουν περιοριστικά και απωθητικά μέτρα που προκαλούν αναίτιο πόνο στους ανθρώπους αυτούς.

«Το καλοκαίρι, ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που επιχειρούν να φτάσουν στις πύλες της Ευρώπης κορυφώνεται», λέει η Ωρελί Ποντιέ, Ανθρωπιστική Σύμβουλος για θέματα μετανάστευσης. «Τα περισσότερα σύνορα της Ευρώπης έχουν κλείσει, και χιλιάδες άνθρωποι που έχουν διαφύγει από περιβάλλοντα πολέμου, όπως τη Συρία ή την Ερυθραία θα επιχειρήσουν ένα απελπισμένο ταξίδι δια θαλάσσης, ρισκάροντας τη ζωή τους. Όταν φτάνουν στην Ευρώπη, σπάνια γίνονται δεκτοί  με ανθρωπιά. Η κατάσταση αυτή πρέπει επειγόντως να αλλάξει»

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

ΟΙ Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν ιατρική βοήθεια σε μετανάστες και πρόσφυγες σε κέντρα υποδοχής και κράτησης σε όλη την Ευρώπη από το 2000.