fbpx Ιωάννα Περτσινίδου - Αντιμέτωποι με την επιδημία του Κάλα-Αζάρ στην Αιθιοπία | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Ιωάννα Περτσινίδου - Αντιμέτωποι με την επιδημία του Κάλα-Αζάρ στην Αιθιοπία

Συνέντευξη με την Ιωάννα Περτσινίδου, επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ στην Αιθιοπία

{mosimage}Ηομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ελλάδας αντιμετωπίζει το τελευταίοδιάστημα ένα σοβαρό ξέσπασμα της ασθένειας Κάλα-Αζάρ στα νότια τηςπεριοχής Αμάρα, στην Αιθιοπία. Μετά από μία περίοδο ανασφάλειας καιμέχρι να εντοπιστεί και ν' αναγνωριστεί η ασθένεια, οι ΓΧΣ λειτουργούνσήμερα μία ειδική Θεραπευτική Μονάδα μέσα σε ένα μικρό Κέντρο Υγείαςτης περιοχής. 

Αρχίζατε ένα νέο πρόγραμμα στην περιοχή Φογκέρα, όταν, εντελώςαπροσδόκητα, βρεθήκατε αντιμέτωποι με ένα ξέσπασμα της ασθένειαςΚάλα-Αζάρ. Πώς οργανώσατε την ανταπόκριση σε αυτήν την επείγουσακατάσταση;
«Βασικά, αυτό έγινε εφικτό χάρη στην υποστήριξη μίαςάλλης ομάδας των ΓΧΣ (ΓΧΣ Ολλανδίας) που βρισκόταν στα βόρεια τηςχώρας. Αυτή η ομάδα εργάζεται τα τελευταία 10 χρόνια σε περιοχέςενδημικές στην ασθένεια Κάλα-Αζάρ στα βόρεια της περιοχής Αμάρα, κοντάστα σύνορα με το Σουδάν και την Ερυθραία. Οι πρώτοι ασθενείς στουςοποίους επιβεβαιώθηκε ότι έπασχαν από την ασθένεια, διακομίζοντανκατευθείαν στο Θεραπευτικό Κέντρο στο Αμντεράφι. Όμως ήταν αδύνατο ναστείλουμε όλους τους ασθενείς σε αυτό το κέντρο, καθώς απείχε σχεδόνμία μέρα δρόμο. Έτσι, αποφασίσαμε να στήσουμε ένα Θεραπευτικό Κέντροστη δική μας περιοχή. Η ομάδα των ΓΧΣ μάς βοήθησε να προσδιορίσουμε ταπεριστατικά, μας παρείχε συγκεκριμένες οδηγίες για τη θεραπεία τουΚάλα-Αζάρ καθώς και εργαστηριακά υλικά για να εξετάσουμε τους ασθενείςμας.  

Οι τοπικές αρχές ήταν επίσης πολύσυνεργάσιμες. Παρόλο που στην αρχή επέμεναν ότι επρόκειτο για ξέσπασμαελονοσίας, όταν τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν Κάλα-Αζάρ, όλοι τοαποδέχτηκαν και υποστήριξαν την παρέμβασή μας. Πολύ σύντομα βρεθήκαμεσε συμφωνία με τις αρχές της περιοχής και της περιφέρειας. Μαςπρομήθευσαν με τα απαραίτητα φάρμακα που μπορούσαν να βρουν. Επίσης, οαρχηγός της κοινότητας της Μπούρα (όπου βρίσκεται και το επίκεντρο τηςεπιδημίας) συμμετείχε ενεργά σε όλη τη διαδικασία».  

Οι τοπικές δομές ήταν προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ξέσπασμα;
«Δενυπήρχαν επαρκείς δομές. Έπρεπε να κάνουμε πολλά πράγματα σε σχέση μετον εφοδιασμό στο Κέντρο Υγείας του Αντίς Ζεμέν, όπου στήσαμε τοθεραπευτικό μας Κέντρο. Έπρεπε να δημιουργήσουμε σημεία ανεφοδιασμούνερού, να ελευθερώσουμε χώρο για τους ασθενείς, να τοποθετήσουμεκρεβάτια... Οι τοπικές ιατρικές αρχές είχαν τη διάθεση να μαςβοηθήσουν, πράγμα πολύ σημαντικό, όμως δεν είχαν την απαραίτητη γνώση.Τώρα προκύπτει το ερώτημα αν θα μπορέσουν να αναλάβουν το πρόγραμμα. Τοπροσωπικό του Κέντρου Υγείας εργάζεται μαζί μας και αποκτά εμπειρία,όμως δεν μπορούμε να παραδώσουμε το πρόγραμμα στις τοπικές ιατρικέςαρχές, αν δεν είμαστε πρώτα σίγουροι ότι η επιδημία βρίσκεται υπόέλεγχο».

Η επείγουσα κατάσταση πώς επηρέασε το τρέχον πρόγραμμα για την ελονοσία;
«Αναγκαστήκαμενα αναστείλουμε τη λειτουργία του προγράμματός μας για τρεις εβδομάδες.Όλο το προσωπικό ασχολήθηκε με την επιδημία Κάλα-Αζάρ. Ωστόσο δεννομίζω ότι αυτό ήταν ιδιαίτερα καταστροφικό, καθώς δε σταματήσαμε τοπρόγραμμα εντελώς. Συνεχίσαμε να το παρακολουθούμε και τώρα έχουμε τηδυνατότητα να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας. Ήταν πολύ καλή για τοηθικό της ομάδας η παρέμβαση για την αντιμετώπιση της επιδημίας στηνΜπούρα.  Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών πριν τηνπαρέμβαση των ΓΧΣ και πριν αναγνωρίσουμε  με τι ασθένεια είχαμε νακάνουμε, είχαμε πολύ μεγάλες απώλειες σε ζωές μέσα στηνκοινότητα».   

Ποιες είναι οι κύριες δραστηριότητες του κανονικού σας προγράμματος;
«Πρώτααπό όλα, να εποπτεύσουμε όλα τα Κέντρα Υγείας της περιοχής και ναελέγξουμε αν είναι προμηθευμένα με φάρμακα κατά της ελονοσίας καθώς καιάλλα βασικά φάρμακα. Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε ότι πάνταυπάρχει πληρότητα σε φάρμακα. Επίσης, πρέπει ακόμα να τελειώσουμε τηνκατασκευή μιας περιοχής διαχείρισης απορριμμάτων και να βελτιώσουμε τοσύστημα ύδρευσης και υγιεινής σε όλα τα Κέντρα Υγείας. Σε ένα δεύτεροστάδιο, θα προσπαθήσουμε να εισαγάγουμε ένα κομμάτι που αφορά στοHIV/AIDS στο σύστημα υγείας. Η κεντρική ιδέα είναι να καταφέρουμε να τοενσωματώσουμε πλήρως σε όλες τις ιατρικές υπηρεσίες». 

Ηπολιτική κατάσταση στην Αιθιοπία ήταν ιδιαίτερα ασταθής τουςτελευταίους μήνες. Επηρεάστηκαν από αυτήν οι δραστηριότητες των ΓΧΣ;
«Σεό,τι είχε να κάνει με τη δράση μας, δεν επηρεαστήκαμε. Τα γεγονότα πουσυνέβησαν στις αρχές Ιουνίου (26 άτομα δολοφονήθηκαν από τις ένοπλεςδυνάμεις κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των εκλογικών αποτελεσμάτωνστην Αντίς Αμπέμπα) είχαν επιπτώσεις μόνο στην πρωτεύουσα. Οι ντόπιοιεργαζόμενοι των ΓΧΣ στην Αντίς Αμπέμπα δεν ήρθαν στη δουλειά μια μέρα,γιατί φοβούνταν. Όμως στην περιοχή όπου λειτουργούμε το πρόγραμμά μας,στα νότια της περιοχής Αμάρα, δεν υπήρξαν περιστατικάβίας.   

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για εμάς είναι ηέλλειψη πληροφόρησης. Τα Ηνωμένα Έθνη και οι πρεσβείες μάς έλεγαν ότιδεν πρέπει να ανησυχούμε, ότι η κατάσταση δεν ήταν τόσο σοβαρή. Ότανόμως ακούς πυροβολισμούς στους δρόμους, όπως ακούσαμε από το γραφείομας στην Αντίς Αμπέμπα, καταλαβαίνεις ότι υπάρχει πρόβλημα. Όμως για νασυνειδητοποιήσεις τί ακριβώς συμβαίνει, η κύρια πηγή πληροφόρησης γιαεμάς είναι το ντόπιο προσωπικό μας, το οποίο έχει πάντα τη δική τουοπτική γωνία. Συνεπώς η κατάσταση παραμένει θολή.

«Εκτός απότην εκλογική διαδικασία, το άλλο μεγάλο θέμα παραμένει η κατάσταση στασύνορα με την Ερυθραία. Υπάρχουν αναφορές ότι η κυβέρνηση της Αιθιοπίαςέχει στείλει πολλά στρατεύματα στα σύνορα τους τελευταίους μήνες. Απότην πλευρά της Ερυθραίας φαίνεται ότι υπάρχει έντονη η προπαγάνδα υπέρτου πολέμου. Η αποστολή στρατευμάτων θα μπορούσε να είναι κάτιανησυχητικό ή και τίποτα. Μερικοί λένε ότι δεν υπάρχει λόγος ναεπιτεθεί η Αιθιοπία κατά της Ερυθραίας ενώ άλλοι λένε το αντίθετο. Ηόλη πολιτική κατάσταση είναι πραγματικά απρόβλεπτη».  


ΔΡΑΣΕΙΣ