fbpx Ταϊλάνδη: το AIDS στο επίκεντρο | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Ταϊλάνδη: το AIDS στο επίκεντρο

Αρχικά, η δουλειά των ΓΧΣ στην Ταϊλάνδη επικεντρωνόταν στους πρόσφυγες που ζούσαν κοντά στα σύνορα με το Λάος και την Καμπότζη, καθώς και στους Βιετναμέζους «ανθρώπους με τις βάρκες». Παρ' ότι οργάνωση συνεχίζει να παρέχει φροντίδα υγείας σε ανθρώπους σε αρκετούς καταυλισμούς και να ασχολείται με ευπαθείς πληθυσμούς κατά μήκος των συνόρων της χώρας, οι δραστηριότητές της τα τελευταία χρόνια εστιάζονται όλο και περισσότερο στο HIV/AIDS.

Ο ιός επηρεάζει περίπου το 1,5% του πληθυσμού και αυτήν τη στιγμή συνιστά την κύρια αιτία θανάτου στη χώρα. Το προσωπικό των ΓΧΣ φροντίζει ανθρώπους με HIV/AIDS στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ, στις επαρχίες Καλασίν, Μαχαρασαρακάμ, Νονθαμπούρι, Πετσαμπούρι και Σουρίν και σε ολόκληρη τη χώρα, στο πλαίσιο ενός εθνικού δικτύου που προάγει την πρόσβαση στην αγωγή. Τον Ιούλιο του 2004, η Ταϊλάνδη φιλοξένησε το 15 ο Διεθνές Συνέδριο για το HIV/AIDS στην Μπανγκόκ, στο οποίο συμμετείχαν ειδικοί για το AIDS από όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων μελών του προσωπικού των ΓΧΣ, τα οποία παρουσίασαν τα επιτυχημένα αποτελέσματα των ΓΧΣ στην παροχή περίθαλψης σε περιβάλλοντα με περιορισμένους πόρους.

Διάδοση της αγωγής κατά του AIDS

Το 2003, το υπουργείο Υγείας της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ένα σχέδιο με στόχο να αυξήσει την πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα που παρατείνουν τη ζωή, για ανθρώπους με HIV/AIDS. Η πρωτοβουλία έχει στόχο να παράσχει αντιρετροϊκά σε 50.000 ανθρώπους σε 800 δημόσια νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα έως το τέλος του 2004.

Οι ΓΧΣ συνεργάζονται στενά με φορείς όπως το «Ταϊλανδέζικο Δίκτυο Ανθρώπων με HIV/AIDS» (TNP+) και το «Ίδρυμα Πρόσβασης», μια τοπική μη κυβερνητική οργάνωση, για να υποστηρίξουν το σχέδιο. Όλοι αυτοί οι εταίροι σχηματίζουν το «Δίκτυο Πρόσβασης», το οποίο παρέχει εκπαίδευση, επίβλεψη και τεχνική υποστήριξη στο προσωπικό ολοκληρωμένων Κέντρων Φροντίδας σε 100 νοσοκομεία στις έξι περιφέρειες της Ταϊλάνδης. Κατά τη διάρκεια του 2004 έχει προγραμματιστεί η δημιουργία άλλων 100 ανάλογων Κέντρων.

Στοιχείο-κλειδί της στρατηγικής αυτής είναι η διευκόλυνση της συμμετοχής ανθρώπων με HIV/AIDS στην ολοκληρωμένη φροντίδα και σε δραστηριότητες που υποστηρίζουν τη συμμόρφωση στην αγωγή. Αυτήν τη στιγμή περίπου 1.100 άνθρωποι στην Ταϊλάνδη λαμβάνουν αντιρετροϊκά που παρέχονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Η οργάνωση δραστηριοποιείται σε επτά περιφερειακά νοσοκομεία στην Ταϊλάνδη, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος για την αποκέντρωση της αντιμετώπισης του HIV/AIDS. Οι ομάδες των ΓΧΣ παρέχουν ολοκληρωμένη φροντίδα για το HIV/AIDS, συμπεριλαμβανομένης της εθελοντικής συμβουλευτικής και εξέτασης, της πρόληψης και αντιμετώπισης ευκαιριακών λοιμώξεων, της αγωγής με αντιρετροϊκά, της εκπαίδευσης και υποστήριξης του νοσηλευτικού προσωπικού, της ψυχοκοινωνικής φροντίδας και των επισκέψεων στο σπίτι.

Στην Μπανγκόκ, οι ΓΧΣ υλοποιούν ένα πρόγραμμα παροχής φροντίδας στο σπίτι και στην κοινότητα σε ανθρώπους με HIV/AIDS, οι οποίοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις υπάρχουσες υπηρεσίες υγείας, όπως οι γυναίκες κρατούμενες και οι μετανάστες εργάτες. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν καταπραϋντική φροντίδα και παρεμβάσεις σε κρίσεις, παρακολούθηση αυτών που λαμβάνουν αντιρετροϊκά και υποστήριξη για όσους εργάζονται στην παροχή φροντίδας στο σπίτι και για τα μέλη των οικογενειών. Η φροντίδα στην κοινότητα παρέχεται σε συνεργασία με ιδρύματα και ξενώνες στην Μπανγκόκ.

Εστίαση στα παιδιά

Έχει αναγνωριστεί ότι τα παιδιά με HIV/AIDS στην Ταϊλάνδη είναι ένας πληθυσμός που χρειάζεται μεγαλύτερη φροντίδα. Ανταποκρινόμενοι σε αυτήν την ανάγκη, οι ΓΧΣ ξεκίνησαν στα τέλη του 2002 ένα πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο τα οροθετικά παιδιά στην επαρχία Πετσαμπούρι. Μαζί με ντόπιους εταίρους, οι ΓΧΣ εργάζονται για να παράσχουν εκπαίδευση, τεχνική υποστήριξη και φάρμακα στο παιδιατρικό τμήμα του επαρχιακού νοσοκομείου, ώστε να καθιερώσουν ένα μοντέλο θεραπείας και φροντίδας για τα παιδιά. Οι ΓΧΣ ελπίζουν ότι μέσω αυτού του προγράμματος 100 παιδιά θα λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα έως το τέλος του 2004. Στο Σουρίν και Μαχαρασαρακάμ 79 παιδιά έχουν λάβει έως τώρα αντιρετροϊκά, από τα οποία 66 είναι ακόμη σε θεραπεία.

Βοήθεια για πρόσφυγες

Τα πρώτα προγράμματα των ΓΧΣ στην Ταϊλάνδη είχαν ως στόχο τους πρόσφυγες που βρίσκονταν στα σύνορα της χώρας. Οι ομάδες της οργάνωσης εξακολουθούν να παρέχουν βοήθεια σε αυτόν και σε άλλους ευπαθείς πληθυσμούς. Στον καταυλισμό Μαέλα, επαρχία Τακ, οι ΓΧΣ παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε 38.000 πρόσφυγες, κυρίως μέλη της εθνικής μειονότητας Καρέν. Οι ομάδες της οργάνωσης λειτουργούν δύο μονάδες για εσωτερικούς ασθενείς και δύο για εξωτερικούς. Επίσης, διαχειρίζονται την παροχή νερού. Ακόμη, οι ΓΧΣ διανέμουν τρόφιμα σε ασθενείς, εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν και λειτουργούν δύο προγράμματα θεραπευτικής και συμπληρωματικής σίτισης.

Μέσω των ΓΧΣ, οι άνθρωποι με HIV/AIDS που ζουν στον καταυλισμό Μαέλα, έχουν πρόσβαση σε αντιρετροϊκά φάρμάκα. Αυτήν τη στιγμή 15 άτομα λαμβάνουν αγωγή. Νοσηλευτές Καρέν συνεργάζονται στενά με το προσωπικό των ΓΧΣ για να προσφέρουν φροντίδα στο σπίτι, εποπτεία των ασθενών και επιδημιολογική παρακολούθηση. Οι ΓΧΣ είναι επίσης παρόντες στον καταυλισμό Θαμ Χιν, που βρίσκεται στην επαρχία Ρατσαμπούρι. Η οργάνωση παρέχει ασφαλές, πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής για 9.000 πρόσφυγες Καρέν που ζουν εκεί, και εξετάζουν περισσότερους από 2.000 ασθενείς το μήνα. Και στους δύο καταυλισμούς, οι ΓΧΣ εργάζονται επίσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση επιδημιών, οι οποίες συνιστούν κίνδυνο λόγω των συνθηκών συνωστισμού.

Το Δεκέμβριο του 1999, οι ΓΧΣ διεύρυναν τις δραστηριότητές τους κατά της φυματίωσης στον καταυλισμό Μαέλα, και στις γειτονικές κοινότητες, κυρίως σε μετανάστες εργάτες που ζουν σε αυτήν την παραμεθόριο περιοχή και συχνά δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη. Επεκτείνοντας το «χωριό της φυματίωσης» στον καταυλισμό Μαέλα, οι ΓΧΣ μπόρεσαν να προσεγγίσουν 493 ασθενείς με φυματίωση το 2003, μεταξύ των οποίων ήταν και κάποιοι που έπασχαν από την ανθεκτική στα φάρμακα μορφή της ασθενείας. Η οργάνωση συνεργάζεται στενά με τις αρχές της Ταϊλάνδης για να βελτιώσει την πρόσβαση στα φάρμακα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτής της δυσκολότερης μορφής της φυματίωσης.

ΔΡΑΣΕΙΣ