Είστε εδώ

Τα πρώτα Χριστούγεννα της Ζανέλ

Φιλιππίνες - Η μικρή Ζανέλ γεννήθηκε πρόωρα μέσα στα χαλάσματα του Τυφώνα Χαϊγιάν σ' ένα "φουσκωτό" νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Την ημέρα των Χριστουγέννων κατάφερε να πάρει εξιτήριο και να τα γιορτάσει με την οικογένειά της.

Μωρό που γεννήθηκε πρόωρα στις Φιλιππίνες κατάφερε να γιορτάσει τα Χριστούγεννα σπίτι του
Νιώθω πολύ ενθουσιασμένη που θα την πάρουμε στο σπίτι για τα Χριστούγεννα. Είμαι ενθουσιασμένη που θα γιορτάσω τα Χριστούγεννα με την κόρη μου.

Η Άνχελ Κορέιτ  γέννησε την μικρή Ζανέλ  στις 16 Δεκεμβρίου μέσα σε ένα «φουσκωτό» νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στις Φιλιππίνες, στην πόλη Τακλομπάν. Είχε συμπληρωθεί ήδη ενάμιση μήνας από το πέρασμα του καταστροφικού τυφώνα Χαϊγιάν που έπληξε σοβαρά τη χώρα και στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Η Άνχελ υποβλήθηκε σε καισαρική και είχε συνεχή φροντίδα τόσο η ίδια όσο και το μωρό στην πτέρυγα μαιευτικής και τη μονάδα νεογέννητων. Εννέα μέρες αργότερα,  ανήμερα τα Χριστούγεννα,  μαμά και κόρη πήραν εξιτήριο για να τα γιορτάσουν με την οικογένειά τους.

Η Ζανέλ γεννήθηκε ένα μήνα πρόωρα, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου. Η μαμά της μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς  Σύνορα στην Τακλομπάν από μία άλλη εγκατάσταση της οργάνωσης κοντά στο Τανάουαν. Το νοσοκομείο της οργάνωσης στο Τανάουαν δεν έχει χειρουργείο και δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει τη σωτήρια για τη ζωή της Άνχελ καισαρική, που ήταν αναγκαία από την στιγμή που διαγνώστηκε με προδρομικό πλακούντα, μία κατάσταση που θέτει μητέρα και έμβρυο σε κίνδυνο. Μία μητέρα με προδρομικό πλακούντα μπορεί να αιμορραγήσει μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού τοκετού. «Ήταν πραγματικά σωτήρια η επέμβαση τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί» δηλώνει η γιατρός Natalie Roberts, συντονίστρια της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Τακλομπάν.
Από τη γέννησή της, η Ζανέλ είχε καλές πιθανότητες επιβίωσης, αλλά ζύγιζε μόλις 1,9 κιλά και δεν τρεφόταν σωστά. Επιπλέον, ανέπτυξε ίκτερο. Η ιατρική ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα τής παρείχε φωτοθεραπεία και υποστήριξη με σίτιση. Εννέα μέρες αργότερα επετράπη στην ίδια και τη μαμά της  να επιστρέψουν σπίτι και να κάνουν Χριστούγεννα με τις δύο αδερφές, τον αδερφό και τον πατέρα της.

«Νιώθω πολύ ενθουσιασμένη που θα την πάρουμε στο σπίτι για τα Χριστούγεννα. Είμαι ενθουσιασμένη που θα γιορτάσω τα Χριστούγεννα με την κόρη μου» είπε η Άνχελ, λίγο πριν η ίδια και η Ζανέλ πάρουν εξιτήριο. «Ανησυχούσα πολύ για εκείνη όταν γεννήθηκε.» Η Άνχελ είναι επιζήσασα του Τυφώνα Χαϊγιάν, γνωστού τοπικά ως τυφώνα Γιολάντα. «Ίσως μία μέρα της πω τι συνέβη» λέει. Κατά τη διάρκεια του τυφώνα, η Άνχελ και η οικογένειά της βρήκαν άσυλο σ’ ένα κτίριο στην πόλη Τανάουαν με άλλα 80 άτομα. Όταν το κτίριο πλημμύρισε, ανέβηκαν στο δεύτερο όροφο. Η καταιγίδα συνέχισε για τρεις ώρες και τελικά η οροφή ξεκόλλησε. «Η καταιγίδα ήταν πολύ δυνατή. Και μόνο που το θυμάμαι, με πιάνει τρόμος.  Τα μωρά και τα παιδιά έκλαιγαν, όλοι έκλαιγαν. Ήμασταν τόσο φοβισμένοι».

Η Τανάουαν χτυπήθηκε υπερβολικά σκληρά από τον τυφώνα Χαϊγιάν. Περισσότεροι από 1000 άνθρωποι ακόμα αγνοούνται και 1300 άνθρωποι πέθαναν. 59 μαθητές ενός σχολείου στην περιοχή, δεν θα γυρίσουν στα θρανία τους μετά τα Χριστούγεννα.  Τα περισσότερα κτίρια στην πόλη έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, και παρόλο που οι περισσότεροι δρόμοι είναι τώρα καθαροί, η πόλη εξακολουθεί να είναι γεμάτη από συντρίμμια. Το 25 κλινών φουσκωτό νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Τανάουαν διαθέτει  αίθουσα επειγόντων περιστατικών, παιδιατρική πτέρυγα και μία μαιευτική μονάδα. Επίσης, ομάδες της οργάνωσης λειτουργούν κινητές κλινικές στη γύρω περιοχή.

Όταν ο τυφώνας κόπασε, η Άνχελ και η οικογένειά της βγήκαν έξω. «Έμοιαζε σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου. Ήταν τόσο σκοτεινά που δε μπορούσες να δεις τίποτα.» Ήταν δύσκολο να βρεθεί φαγητό – η Άνχελ δεν έφαγε για δύο μέρες. «Είχαμε μόνο νερό – καθόλου φαγητό, ούτε καν ρύζι – τα πάντα είχαν βραχεί.» Έπρεπε να αντιμετωπίσουν τρομακτικές συνθήκες. «Η μυρωδιά ήταν φρικτή εξαιτίας των πτωμάτων. Η οικογένειά μου για δύο μέρες κοιμόταν  δίπλα σε νεκρά σώματα. Δεν μπορούσες να το αποφύγεις, υπήρχαν παντού.»

Το σπίτι της Άνχελ καταστράφηκε από τον τυφώνα, με αποτέλεσμα αυτή και η οικογένειά της να μένουν τώρα στο σπίτι του αδερφού της. Εκεί που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται η  σκεπή του σπιτιού, μια σκηνή τώρα παρέχει στοιχειώδη προστασία από τις νεροποντές.

Η Άνχελ και η οικογένειά της προσπαθούν ακόμα να συμφιλιωθούν με το θάνατο της πεντάχρονης ανιψιάς της από τον  τυφώνα. Αλλά, το νέο της μωρό τής δίνει ελπίδα. «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να επανακάμψουμε, επειδή έχουμε ένα νέο μωρό» είπε η Άνχελ, λίγο πριν φύγει για το σπίτι.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Το νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα  στην Τακλομπάν στεγάζεται σε φουσκωτές σκηνές και στα διασωθέντα δωμάτια του νοσοκομείου της πόλης Μπέθανι, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από τον τυφώνα και προσωρινά είναι κλειστό. Διαθέτει μία αίθουσα επειγόντων περιστατικών, δύο χειρουργεία, τμήματα ενδονοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, μία τράπεζα αίματος και μονάδες μαιευτικής και νεογνών. Επιπλέον, παρέχει συμβουλευτική. Είναι το ένα από τα δύο μοναδικά νοσοκομεία δευτεροβάθμιας περίθαλψης και χειρουργικών επεμβάσεων στην Τακλομπάν. Από την στιγμή του τυφώνα και μετά, μόνο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν φροντίσει περισσότερους από 6000 ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία. Έχουν διαχειριστεί περισσότερα από1000 έκτακτα περιστατικά, εκτέλεσαν 250 χειρουργεία και έφεραν στον κόσμο περισσότερα από 100 μωρά.

29/06/2018

Η Αθήνα γίνεται τόπος ανακούφισης για ανθρώπους που πόνεσαν και υπέφεραν σε δύο ηπείρους. Στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θύματα βασανιστηρίων γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι άνθρωποι να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους.

26/06/2018

Τα βασανιστήρια συχνά δεν αφήνουν σημάδια. Μπορούν όμως να διαλύσουν την προσωπικότητα του ατόμου. Ένα βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

18/07/2017

Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ποσοστά θυμάτων βασανιστηρίων μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη ζωτική ανάγκη τους για αποκατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν μια κλινική για θύματα βασανιστηρίων στην Αθήνα το 2014, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, η κλινική έχει προσφέρει φροντίδα σε περισσότερους από 430 ανθρώπους.

26/06/2017

Ο Γιουτζίν και ο Καλίλ είναι δύο από τους 430 ανθρώπους από 40 χώρες που έλαβαν φροντίδα από το πρόγραμμα αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων που υλοποιούν στην Αθήνα από το 2014 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

22/06/2016

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποστεί διωγμό και βασανιστήρια λόγω των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, της φυλής, του φύλου ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας.