fbpx Συρία: Δείξτε πολιτική βούληση και για την ανθρωπιστική βοήθεια | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Συρία: Δείξτε πολιτική βούληση και για την ανθρωπιστική βοήθεια

Η πολιτική βούληση έφερε αποτελέσματα σε σχέση με τα χημικά όπλα στη Συρία – το ίδιο χρειάζεται να εφαρμοστεί επειγόντως και για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Η πολιτική βούληση έφερε αποτελέσματα σε σχέση με τα χημικά όπλα στη Συρία - το ίδιο χρειάζεται να εφαρμοστεί επειγόντως και για την ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι MSF απευθύνουν έκκληση προς τις αρχές της Δαμασκού, τις ομάδες της αντιπολίτευσης και τις χώρες που έχουν οποιαδήποτε επιρροή στη σύγκρουση να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μπορούν να εργαστούν με ασφάλεια και ανεμπόδιστα, και ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι σε θέση να φθάσει άμεσα σε όσες περιοχές της Συρίας έχουν μεγαλύτερη ανάγκη

Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2013 - Η μαζική πολιτική κινητοποίηση που παρατηρείται γύρω από το θέμα των χημικών όπλων στη Συρία και η οποία τονίστηκε εκ νέου από την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) την προηγούμενη Παρασκευή, πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και για την ανθρωπιστική πρόσβαση, δήλωσε σήμερα η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF).

Πολλές περιοχές της Συρίας παραμένουν εξ ολοκλήρου υπό πολιορκία, αποκλεισμένες από τη σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια, είτε επειδή η πρόσβαση εμποδίζεται από τις αρχές της Δαμασκού ή λόγω της έντασης των συγκρούσεων. Για παράδειγμα, στην ανατολική και δυτική Ghouta στα προάστια της Δαμασκού – σε περιοχές που επισκέφθηκαν επιθεωρητές για χημικά όπλα - γιατροί αναφέρουν τρομακτικές ελλείψεις φαρμάκων και περιπτώσεις υποσιτισμού λόγω της έλλειψης τροφίμων, χωρίς όμως να καταστεί δυνατή η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

"Οι Σύριοι βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την παράλογη κατάσταση, επιθεωρητές χημικών όπλων να κυκλοφορούν ανεμπόδιστοι σε περιοχές που βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, την ίδια στιγμή που ασθενοφόρα, τρόφιμα και φαρμακευτικές προμήθειες από ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν αποκλειστεί", δήλωσε ο Christopher Stokes, Γενικός Διευθυντής τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. "Χώρες με επιρροή συγκεντρώθηκαν γύρω από ένα τραπέζι, κατέληξαν σε συμφωνία για τα χημικά όπλα και την έθεσαν σε πράξη. Απέδειξαν ότι όταν υπάρχει η βούληση μπορεί να επιτευχθεί επιτυχής πρόσβαση στη Συρία, πού είναι λοιπόν η αντίστοιχη θέληση για την ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας;

Η παράλυση της πρόσβασης ανθρωπιστικών οργανώσεων δεν περιορίζεται μόνο σε περιοχές που βρίσκονται υπό πολιορκία. Στην επαρχία του Χαλεπίου, έντονοι βομβαρδισμοί που διήρκεσαν αρκετές ημέρες στις περιοχές As Safirah και Abu Djirin, καθώς και σε καταυλισμούς εκτοπισμένων, έχουν αναγκάσει 18.000 οικογένειες να φύγουν για να σώσουν τη ζωή τους. Οι MSF έχουν περιθάλψει 20 σοβαρά τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, αλλά η πρόσβαση σε εκτοπισμένες οικογένειες ήταν αδύνατη λόγω των συνεχών βομβαρδισμών.

Η πολιτική βούληση σχετικά με το θέμα των χημικών όπλων οδήγησε γρήγορα σε ομόφωνο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και είχε ως αποτέλεσμα να επιτραπεί στους επιθεωρητές να επισκεφθούν περιοχές που βρίσκονταν υπό πολιορκία εδώ και μήνες. Σε πλήρη αντίθεση, η έλλειψη πολιτικής κινητοποίησης για την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας έχει αφήσει περιοχές στο Χαλέπι και τα προάστια της Δαμασκού αποκλεισμένες από ενισχύσεις, και οι βασικές ιατρικές προμήθειες συστηματικά αποκλείονται από τους ελέγχους στα περάσματα.

Ο αποκλεισμός του διεθνούς προσωπικού, θέμα προβληματικό για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις από την έναρξη της σύγκρουσης, ήταν σχετικά εύκολο για την ομάδα του ΟΗΕ/OPCW. Μέσα σε λίγες εβδομάδες κατέφθασαν στη Συρία από 50 έως 100 επιθεωρητές χημικών όπλων. Αντίθετα, μετά από δυόμισι χρόνια πολέμου, το ανθρωπιστικό τμήμα του ΟΗΕ αναγκάστηκε να μειώσει τον περασμένο Μάρτιο κατά το ήμισυ το προσωπικό των 100 ατόμων και από τότε δεν έχει ακόμη αυξήσει τον αριθμό τους.

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα της χρήσης χημικών όπλων και την ύψιστη σημασία του έργου των επιθεωρητών OPCW. Ωστόσο, η ταχεία ανάπτυξη των επιθεωρητών χημικών όπλων έχει δημιουργήσει προηγούμενο και η προεδρική δήλωση για ανθρωπιστική βοήθεια που έγινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 2 Οκτωβρίου πρέπει να εφαρμοστεί με άμεση ισχύ", δήλωσε ο Stokes. «Οι MSF απευθύνουν έκκληση προς τις αρχές της Δαμασκού, τις ομάδες της αντιπολίτευσης και τις χώρες που έχουν οποιαδήποτε επιρροή στη σύγκρουση να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μπορούν να εργαστούν με ασφάλεια και ανεμπόδιστα, και ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι σε θέση να φθάσει άμεσα σε όσες περιοχές της Συρίας έχουν μεγαλύτερη ανάγκη".

 

 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη Συρία

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική βοήθεια στη Συρία μέσα από δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Διεθνές και ντόπιο προσωπικό εργάζεται σε έξι νοσοκομεία και τέσσερα κέντρα υγείας που λειτουργεί η οργάνωση υπό τον πλήρη έλεγχό της στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Σε περιοχές όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν μπορούν να στείλουν τις δικές τους ομάδες εξαιτίας υψηλού κινδύνου και έλλειψης πρόσβασης, η οργάνωση έχει αναπτύξει εδώ και δύο χρόνια ένα πρόγραμμα υποστήριξης Συριακών ιατρικών δικτύων, νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων, παρέχοντας φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό, καθώς και τεχνικές συμβουλές και καθοδήγηση. Μέσα από το ίδιο αυτό πρόγραμμα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν υποστηρίξει 27 νοσοκομεία και 56 ιατρικά κέντρα σε όλη τη Συρία.
Από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2013, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν διενεργήσει περισσότερες από 55.000 ιατρικές επισκέψεις, 2.800 χειρουργικές επεμβάσεις και 1.000 τοκετούς στο εσωτερικό της Συρίας. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εξέτασαν επίσης 140.000 Σύριους πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες.