fbpx Στιγμές Αποστολής-Υεμένη | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Στιγμές Αποστολής-Υεμένη

«Εδώ κανείς δεν ξέρει πως θα είναι η επόμενη μέρα. Κάθε βράδυ σε επιφυλακή. Το μόνο φωτεινό σημείο είναι το νοσοκομείο μας».

Στιγμές αποστολής από την Ηλέκτρα Χρηστέα, διοικητική υπεύθυνο στο πρόγραμμα των ΓΧΣ στην Υεμένη. © MSF
Η Ηλέκτρα βρέθηκε στο νότιο τμήμα της Υεμένης σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο συμμετέχοντας ως διοικητική υπεύθυνος στο πρόγραμμα παροχής επείγουσας χειρουργικής βοήθειας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
«Εδώ κανείς δεν ξέρει πως θα είναι η επόμενη μέρα. Κάθε βράδυ σε επιφυλακή. Το μόνο φωτεινό σημείο είναι το νοσοκομείο μας».

Η Ηλέκτρα βρέθηκε στο νότιο τμήμα της Υεμένης σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο συμμετέχοντας ως διοικητική υπεύθυνος στο  πρόγραμμα παροχής επείγουσας χειρουργικής βοήθειας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Το βράδυ έχει ήδη πέσει για τα καλά και μαζί του μια ασυνήθιστη ψύχρα. Το αυτοκίνητο τρέχει με αγωνία προς το αεροδρόμιο περνώντας από τα σημεία ελέγχου του στρατού κάθε δέκα λεπτά διαδρομής. Η πόλη ξεδιπλώνεται, βουβή και αμήχανη μπροστά στα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Ο κόσμος να διώχνει τους συγγενείς και τις οικογένειες τους έξω από την πρωτεύουσα, να αγοράζει προμήθειες για κάθε ενδεχόμενο. Παντού να κυριαρχεί η αίσθηση της προετοιμασίας του πολέμου. Και εκεί ακριβώς είναι που γεννιέται το συναίσθημα, ότι παρά τον κίνδυνο, είμαστε πιο χρήσιμοι εδώ τώρα παρά ποτέ! Λίγα 24ώρα πριν, η μέρα ξεκινούσε στο νότο όπως πάντα: πρωινό ξύπνημα, πρωινή συνάντηση της ομάδας, πλάνο της ημέρας που συχνά διακόπτεται και εξελίσσεται αλλιώς γιατί πάντα κάτι προκύπτει. Μπορεί να είναι μια στιγμή χαλάρωσης με τους κατοίκους της περιοχής, ή μια μητέρα που με αγωνία αναζητά ένα γιατρό για το παιδί της. Δεν ξέρει που να απευθυνθεί, μιλάει μόνο αραβικά, είναι ντυμένη όλη στα μαύρα, δεν διακρίνεις τίποτα, αλλά νιώθεις ότι ζητάει την προσοχή σου, τη βοήθεια σου…Και εκείνη η μητέρα είναι ο λόγος που βρισκόμαστε στην Υεμένη και ειδικά στον νότο όπου ζω και εργάζομαι τους τελευταίους δύο μήνες σε απόσταση δύο ωρών από τη θάλασσα, ανάμεσα σε βουνά, στη μέση του πουθενά. Εδώ οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί απ’ ό τι στην υπόλοιπη χώρα. Πρώην αγγλική αποικία, ο κόλπος του Άντεν βρίσκεται στην Αραβική Θάλασσα, ανάμεσα στη νότια ακτή της Αραβίας, τη Σομαλία και το κέρας της Αφρικής.

Στιγμές αποστολής από την Ηλέκτρα Χρηστέα, διοικητική υπεύθυνο στο πρόγραμμα των ΓΧΣ στην Υεμένη. © MSF

 
Βρισκόμαστε εδώ για να καλύψουμε τις ιατρικές ανάγκες μιας περιοχής της οποίας τα κενά και τις ανισότητες η χώρα αδυνατεί να καλύψει με τα ανεπαρκή μέσα της. Από το 2007 η αυξανόμενη δυσαρέσκεια οδηγεί στο σχηματισμό του αυτονομιστικού κινήματος του Νότου. Οι άνθρωποι νιώθουν αδικημένοι, ζητούν δικαιώματα και κοινωνικές παροχές. Εδώ προϋπάρχουν σφοδρές συγκρούσεις για πολύ καιρό, μια μακροχρόνια διαμάχη που όλοι βιώνουμε. Ένα μικρό νοσοκομείο σε μια πόλη 165.000 κατοίκων. Ως εξωτερικός παρατηρητής, αναγνωρίζεις μια πόλη σαν όλες τις άλλες, φτωχική μεν, αλλά γεμάτη από κίνηση, μαγαζιά, εστιατόρια. Πρέπει να περάσουν λίγες ώρες για να αρχίσεις να παρατηρείς τις τρύπες από τους τελευταίους βομβαρδισμούς στα κτίρια και, μιλώντας με τους κατοίκους να δεις στο πρόσωπό τους την αμηχανία και την αγωνία για το αύριο. 
 
Εδώ κανείς δεν ξέρει πως θα είναι η επόμενη μέρα. Κάθε βράδυ είμαστε σε επιφυλακή. Το μόνο φωτεινό σημείο είναι το νοσοκομείο μας. Οι κάτοικοι συγκεντρώνονται γύρω από αυτό για να συζητήσουν, να συναντηθούν, να δούνε όλοι μαζί τις ειδήσεις από τις τελευταίες εξελίξεις στην χώρα τους. Τα μόνα που διακόπτουν τη ροή αυτή είναι η ώρα του μεσημεριού, της προσευχής και τα επείγοντα περιστατικά. Αυτό κάνουμε και εμείς εκεί, ακολουθώντας έναν αργό ρυθμό αναμονής, προσπαθούμε να προετοιμάσουμε την αποκομμένη αυτή πόλη για κάθε ενδεχόμενο επείγον περιστατικό. Να σώσουμε εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, που ο χρόνος δεν επαρκεί για να μεταφερθούν εγκαίρως σε κάποιο άλλο νοσοκομείο. Τα χιλιόμετρα των αποστάσεων είναι πολλά και το εύρος της περιοχής που καλύπτουμε σε αυτό τον τομέα μεγάλο. Θα θυμάμαι πάντα τους ανθρώπους της Υεμένης να μου χαμογελάνε και να μου λένε «Κούλουμ Ταμάμ», δηλαδή «Όλα καλά»… όπως τους απαντάω στα ελληνικά.

 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΔΡΑΣΕΙΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Στιγμές αποστολής από την Ηλέκτρα Χρηστέα, διοικητική υπεύθυνο στο πρόγραμμα των ΓΧΣ στην Υεμένη.