fbpx Σουδάν, Νταρφούρ: Γαϊδούρια και κάρα χρησιμοποιούνται ως ασθενοφόρα για τους ηλικιωμένους | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Σουδάν, Νταρφούρ: Γαϊδούρια και κάρα χρησιμοποιούνται ως ασθενοφόρα για τους ηλικιωμένους

Αυτός ο «αόρατος» πληθυσμός χαρίζει την τροφή του στα μέλη της οικογένειάς του και πεθαίνει αργά από πείνα.

Ένα λιγότερο ορατό κομμάτι της φροντίδας που παρέχουν οι ΓΧΣ στο Νταρφούρ του Σουδάν, είναι η δουλειά με τους ηλικιωμένους. Τα παιδιά και οι γυναίκες τείνουν να αποτελούν το επίκεντρο της προσοχής και συχνά οι ηλικιωμένοι μπορεί να υποφέρουν δραματικά. Έτσι εξελισσόταν η κατάσταση στο Μορνάι όταν το προσωπικό της οργάνωσης παρατήρησε το μικρό αριθμό ηλικιωμένων που έρχονταν στις κλινικές.

Για να στήσουν ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα περίθαλψης, οι ομάδες έφεραν γαϊδούρια και κάρα που χρησιμοποιήθηκαν ως ασθενοφόρα, τα οποία μετέφεραν τους ηλικιωμένους στα κέντρα περίθαλψης. Οι αυξημένες δυνατότητες πρόσβασης των ηλικιωμένων βελτίωσαν την περίθαλψη που παρέχουν οι ομάδες των ΓΧΣ.

«Φαίνεται ότι ποτέ δεν κατανοούμε τι συμβαίνει με τους μεγάλους ανθρώπους σε τέτοιου είδους συγκρούσεις ή εκτοπισμούς», είπε ο δρ. Ρόουαν Τζίλιες, πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου των ΓΧΣ, ο οποίος εργάστηκε πρόσφατα πάνω από ένα μήνα στο Νταρφούρ. «[Οι ηλικιωμένοι] ήταν ένα είδος κρυφής ομάδας που απλά κανείς δεν την έπαιρνε είδηση.»

Υγειονομικό προσωπικό της κοινότητας διέτρεχε συχνά τον καταυλισμό και παρακινούσε τους ανθρώπους να πάνε στα κέντρα υγείας. Ωστόσο, οι αριθμοί φαίνονταν ακόμη χαμηλοί. Το προσωπικό των ΓΧΣ ανακάλυψε ότι πολλοί από αυτούς τους ηλικιωμένους έδιναν το φαγητό τους σε άλλα μέλη της οικογένειάς τους, θυσιάζοντας τους εαυτούς τους και λιμοκτονώντας αργά.

Για να διευκολύνουν την προσπάθεια των ηλικιωμένων να πάνε στην κλινική των ΓΧΣ, οι άνθρωποι της οργάνωσης έστησαν ένα σύστημα με γαϊδούρια και κάρα και τώρα προσωπικό των ΓΧΣ ταξιδεύει στην περιοχή και τους μεταφέρει με το κάρο στα κέντρα υγείας για περίθαλψη.

Οι ΓΧΣ μεταφέρουν αυτούς που είναι εμφανές ότι είναι εντελώς άποροι, στις εγκαταστάσεις τους για να ελέγξουν την κατάσταση της υγείας τους, τους δίνουν τρόφιμα για μια-δυο ημέρες και τους βοηθούν να αποκτήσουν κάρτα ώστε να μπορούν να παίρνουν τρόφιμα από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ