fbpx SOS Mediterranee, Γιατροί Χωρίς Σύνορα και SEA-WATCH: Κίνδυνος αύξησης των θανάτων στην Κεντρική Μεσόγειο, ελλείψει ευρωπαϊκής μέριμνας | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

SOS Mediterranee, Γιατροί Χωρίς Σύνορα και SEA-WATCH: Κίνδυνος αύξησης των θανάτων στην Κεντρική Μεσόγειο, ελλείψει ευρωπαϊκής μέριμνας

Κεντρική Μεσόγειος, Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022 

Lorène Giorgis/MSF

Αυτή τη θερινή περίοδο που διανύουμε, η SOS Mediterranee, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η SEA-WATCH ζητούν επειγόντως την έγκαιρη παροχή ευρωπαϊκών θαλάσσιων μέσων έρευνας και διάσωσης στην Κεντρική Μεσόγειο για να αποτραπούν περισσότεροι θάνατοι.

Μέσα σε πέντε ημέρες, το Geo Barents, το διασωστικό πλοίο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και το διασωστικό πλοίο Ocean Viking της SOS Mediterranee σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Εθνικών Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, διέσωσαν δεκαέξι σκάφη που βρίσκονταν σε κίνδυνο. Την προηγούμενη εβδομάδα, το πλοίο Sea-Watch 3 διέσωσε πέντε σκάφη που βρίσκονταν σε κίνδυνο με συνολικά 444 ανθρώπους. Χωρίς την παρουσία θαλάσσιων μέσων έρευνας και διάσωσης στην Κεντρική Μεσόγειο, τα παιδιά, οι γυναίκες και οι άνδρες που διασώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων θα είχαν αφεθεί στη μοίρα τους στα διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Λιβύης, που αποτελούν την πιο θανατηφόρα διαδρομή μετανάστευσης παγκοσμίως, από το 2014.

Η αποδέσμευση των ευρωπαϊκών αρχών από την ναυτική έρευνα και διάσωση στην κεντρική Μεσόγειο, καθώς και οι καθυστερήσεις στην ανάθεση ενός τόπου ασφάλειας για αποβίβαση έχουν υπονομεύσει την ακεραιότητα και την ικανότητα του συστήματος διάσωσης και ως εκ τούτου την δυνατότητα να σωθούν ζωές. Παρά το γεγονός ότι, όπως προβλέπεται από τον ναυτικό νόμο, αναζητούμε συστηματικά συντονισμό για τις δραστηριότητές μας, οι λιβυκές αρχές σχεδόν ποτέ δεν ανταποκρίνονται, παραμελώντας τη νομική τους υποχρέωση να συντονίζουν την παροχή βοήθειας. Επιπλέον, όταν παρεμβαίνουν και αναχαιτίζουν τις βάρκες που βρίσκονται σε κίνδυνο, οι λιβυκές αρχές επιστρέφουν συστηματικά τους επιζώντες στη Λιβύη με τη βία, παρότι δε μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής τόπος, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εν τω μεταξύ, παρά την κρίσιμη έλλειψη επαρκών μέσων έρευνας και διάσωσης σε αυτή την περιοχή, οι άνθρωποι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη Λιβύη μέσω της θάλασσας και διακινδυνεύουν τη ζωή τους αναζητώντας ασφάλεια. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι οι πιο ευνοϊκές για μια τέτοια επικίνδυνη διαδρομή, οι αναχωρήσεις από τη Λιβύη είναι πιο συχνές και επομένως απαιτείται μεγαλύτερος στόλος έρευνας και διάσωσης.

«Από την αρχή της καλοκαιρινής περιόδου, η ομάδα μας έχει πραγματοποιήσει τρεις αποστολές στη θάλασσα. Δυστυχώς, η πρώτη βρήκε τραγικό τέλος, με σχεδόν 30 άτομα να αγνοούνται και μία γυναίκα που δεν τα κατάφερε. Οι άλλες δύο αποστολές ήταν εξίσου έντονες, καθώς πραγματοποιήσαμε έξι διασώσεις μέσα σε δώδεκα ώρες και αντίστοιχα έντεκα διασώσεις σε 72 ώρες, σώζοντας συνολικά 974 ανθρώπους. Λόγω της επείγουσας κατάστασης, έχουμε σήμερα 659 άτομα επάνω στο Geo Barents, νούμερο που υπερβαίνει το όριο επιβίβασης του σκάφους. Συνεχίσαμε να λαμβάνουμε ειδοποιήσεις για σκάφη σε κίνδυνο, που έμεναν αναπάντητες ή εντοπίζαμε σκάφη από τη γέφυρα μας και αποτελεί νόμιμο και ηθικό μας καθήκον να μην αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να πνιγούν. Η κάλυψη του κενού του στόλου έρευνας και διάσωσης υπό την ηγεσία των κρατών είναι απαραίτητη, δεδομένου ότι οι ανάγκες στην κεντρική Μεσόγειο αυξάνονται», εξηγεί ο Juan Matias Gil, εκπρόσωπος έρευνας και διάσωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ενώ το Sea-Watch 3 αποβίβασε 438 ανθρώπους στο Taranto της Ιταλίας στις 30 Ιουλίου και το Ocean Viking αποβίβασε 387 γυναίκες, παιδιά και άνδρες που διασώθηκαν μεταξύ 24 Ιουλίου και 25 στο Salerno της Ιταλίας την 1η Αυγούστου, το Geo Barents περιμένει ακόμα να βρεθεί μια λύση για τους ανθρώπους που διασώθηκαν πριν από επτά ημέρες.

 «Η παραμονή των επιζώντων στη θάλασσα για μέρες, περιμένοντας ένα ασφαλές μέρος για αποβίβαση, αποτελεί μια πρόσθετη βία που επιβάλλεται πάνω σε ήδη εξαιρετικά ευάλωτους ανθρώπους. Οι επιζώντες που διασώθηκαν από το Ocean Viking τα τελευταία έξι χρόνια έχουν αναφέρει στις ομάδες μας τρομακτικές ιστορίες βίας και κακοποίησης. Η τελευταία και μοναδική ελπίδα που έχουν είναι να καταφέρουν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη, την οποία συχνά αποκαλούν «επίγεια κόλαση», μέσω της θάλασσας, ανεξάρτητα από τους κινδύνους. Η απομάκρυνση επαρκών και αρμόδιων ευρωπαϊκών υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης στα διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Λιβύης έχει αποδειχθεί θανατηφόρα και αναποτελεσματική αναφορικά με την πρόληψη επικίνδυνων διασχίσεων της θάλασσας», λέει ο Xavier Lauth, διευθυντής επιχειρήσεων της SOS Mediterranee.

 «Οι ευρωπαϊκές αρχές δεν είναι διατεθειμένες να εκπληρώσουν το καθήκον τους να διασώσουν τους ανθρώπους στη θάλασσα και παράλληλα καθυστερούν την αποβίβαση διασωθέντων ανθρώπων από τις ΜΚΟ. Αυτή η περιττή αναμονή για ημέρες εξαντλεί τους διασωθέντες ανθρώπους που έχουν επιβιώσει από τη Μεσόγειο και αντί να βρουν ασφάλεια, αναγκάζονται να περιμένουν για μέρες έξω από τις κλειστές πύλες της Ευρώπης για να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματά τους », λέει ο Mattea Weihe, εκπρόσωπος της SEA-WATCH.

Η SOS Mediterranee, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η SEA-WATCH απαιτούν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα εμπλεκόμενα κράτη να παρέχουν επαρκή κρατική και προορατική έρευνα και διάσωση στη κεντρική Μεσόγειο, άμεση και επαρκή απόκριση σε όλες τις ειδοποιήσεις από σκάφη σε κίνδυνο, καθώς και προβλεπόμενο μηχανισμό αποβίβασης επιζώντων.