fbpx Πάτρα: Οι ΓΧΣ εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση των μεταναστών | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Πάτρα: Οι ΓΧΣ εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση των μεταναστών

Photo By Michela Taeggi... ύστερα από την αστυνομική επιχείρηση στον πρόχειρο καταυλισμό.
Οι ΓΧΣ καλούν τις αρχές να διασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και ιατρική βοήθεια στους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο
Δελτίο Τύπου - Ύστερα από τη σημερινή αστυνομική επιχείρηση στον πρόχειρο καταυλισμό μεταναστών στην Πάτρα και την πυρκαγιά που ξέσπασε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατεδάφισης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουν την ανησυχία τους για την ιατρική και ανθρωπιστική κατάσταση των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο που έμειναν χωρίς στέγη, καθώς και όσων συνελήφθησαν, και ζητούν από τις αρχές να διασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες διαβιώσης και την παροχή ιατρικής βοήθειας σε αυτούς τους ανθρώπους.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) εργάζονταν μέσα στον πρόχειρο καταυλισμό των μεταναστών από το Μάιο του 2008 παρέχοντας πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους κατοίκους του καταυλισμού. «Πολλοί από τους ανθρώπους που έχουν μείνει σήμερα άστεγοι καθώς και αρκετοί από αυτούς που συνελήφθησαν, ήταν ασθενείς μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ανησυχούμε πολύ για την κατάστασή τους και ζητάμε εγγυήσεις από τις αρχές ότι θα τους συμπεριφερθούν με σεβασμό και θα λάβουν την απαραίτητη ιατρική βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη, αν αυτό χρειαστεί», δήλωσε η Μίκυ Βαν Χέρβεν, Επικεφαλής της Αποστολής των ΓΧΣ για τους μετανάστες, τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. 

«Σήμερα το πρωί μάθαμε για την αστυνομική επιχείρηση και τρέξαμε αμέσως στον καταυλισμό. Είχαν μόλις μπει μέσα οι μπουλντόζες κατεδαφίζοντας τα πρόχειρα κτίσματα. Μετά από λίγο ξέσπασε και η πυρκαγιά. Αρκετοί άνθρωποι χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα συνελήφθησαν, ενώ πολλοί άλλοι άρχισαν να εγκαταλείπουν από μόνοι τους τον καταυλισμό. Δεν γνωρίζουμε ακόμα πού βρίσκονται και τί τους έχει συμβεί,» δήλωσε ο Χρήστος Παπαϊωάννου, Συντονιστής του Προγράμματος των ΓΧΣ στην Πάτρα. «Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους εδώ έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τη χώρα τους λόγω του πολέμου ή της μεγάλης φτώχειας και βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με ένα αβέβαιο μέλλον και μία πιθανή κράτηση για μία άγνωστη χρονική περίοδο. Αυτό μπορεί να έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην ιατρική και ψυχολογική τους κατάσταση».

Οι ΓΧΣ καλούν τις αρχές να αναλάβουν πλήρη ευθύνη για την παροχή ιατρικής βοήθειας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε αυτούς τους ανθρώπους, να διασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους κρατούμενους και να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις ευάλωτες ομάδες ατόμων, όπως είναι οι ανήλικοι, οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και οι άνθρωποι με ειδικές ιατρικές ανάγκες. 

Οι περισσότεροι μετανάστες που ζούσαν στον καταυλισμό προέρχονται από το Αφγανιστάν και έχουν φύγει από την πατρίδα τους για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις και τον πόλεμο. Ανάμεσά τους είναι και αρκετοί ανήλικοι, που είναι εξαιρετικά ευάλωτοι και έχουν ανάγκη ειδικής προστασίας. Είναι σημαντικό οι αρχές να συμπεριφερθούν σε όλους τους μετανάστες και αιτούντες άσυλο με αξιοπρέπεια και να τηρήσουν τις σχετικές διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις καθώς και την οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καθορίζει τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο. 

Η σημερινή επιχείρηση της αστυνομίας αποτελεί μέρος μια σειράς ενεργειών με στόχο τους μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Πάτρα και σε άλλα σημεία της χώρας. Οι ΓΧΣ θα παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση στην Πάτρα και θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στη χώρα.

  • Οι  ΓΧΣ εργάζονται στον πρόχειρο καταυλισμό των μεταναστών στην Πάτρα από το Μάιο του 2008 παρέχοντας πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη και βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης για τον πληθυσμό μέσα στον καταυλισμό. Μέχρι σήμερα η οργάνωση έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 8.500 ιατρικές συνεδρίες, περιθάλποντας κυρίως ασθενείς με αναπνευστικές λοιμώξεις και δερματολογικές παθήσεις, ενώ έχουν παραπεμφθεί σε τοπικά νοσοκομεία περισσότερα από 350 περιστατικά. Το ίδιο διάστημα, περισσότεροι από 400 πρόσφυγες έχουν λάβει ψυχολογική υποστήριξη σε ατομικές συνεδρίες, ενώ επίσης έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 450 ομαδικές συνεδρίες, που περιλαμβάνουν ψυχολογική εκπαίδευση και συμβουλές υγιεινής. Τέλος, η ομάδα των ΓΧΣ έχει διανείμει υπνόσακους και είδη προσωπικής υγιεινής στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που διέμεναν μέσα και γύρω από τον πρόχειρο καταυλισμό της Πάτρας.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ