fbpx Ουγκάντα: Ολοκληρώνουμε την επείγουσα ανταπόκριση κατά του Έμπολα | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Ουγκάντα: Ολοκληρώνουμε την επείγουσα ανταπόκριση κατά του Έμπολα

Η επείγουσα ανταπόκριση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στο ξέσπασμα επιδημίας Έμπολα στην Ουγκάντα έφτασε στο τέλος της. Η ομάδα των MSF παρέδωσε το κέντρο θεραπείας του Έμπολα, που είχε στήσει στην περιοχή Κίμπαλ της δυτικής Ουγκάντα, στο Υπουργείο Υγείας της χώρας.

Η ομάδα των MSF παρέδωσε το κέντρο θεραπείας του Έμπολα, που είχε στήσει στην περιοχή Κίμπαλ της δυτικής Ουγκάντα, στο Υπουργείο Υγείας της χώρας.
Η Ουγκάντα έχει αναπτύξει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται στις επείγουσες καταστάσεις από το ξέσπασμα Έμπολα

Μετά την επίσημη επιβεβαίωση της επιδημίας στα τέλη Ιουλίου, η ομάδα επείγουσας παρέμβασης των MSF προχώρησε στο στήσιμο ενός θεραπευτικού κέντρου στο νοσοκομείο Καγκάντι, εφαρμόζοντας μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης της ασθένειας και εκπαιδεύοντας το υγειονομικό προσωπικό της Ουγκάντα στο να φροντίζει τους ασθενείς, ελαχιστοποιώντας, παράλληλα, τον κίνδυνο μόλυνσης. Ακόμη, η ομάδα παρείχε τεχνική και υλική υποστήριξη στο Υπουργείο Υγείας όσον αφορά στην προσφορά ψυχοκοινωνικής φροντίδας στους ασθενείς, τις οικογένειές τους και το ιατρικό προσωπικό και στην εκπαίδευση της κοινότητας σχετικά με την ασθένεια.

Επίσης, οι MSF έχουμε αποκαταστήσει μία μονάδα θεραπείας στο νοσοκομείο Μουλάγκο στην πρωτεύουσα, Καμπάλα, ως μέρος του προπαρασκευαστικού σχεδίου για τις μελλοντικές επιδημίες στην Ουγκάντα.
 «Η Ουγκάντα έχει αναπτύξει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται στις επείγουσες καταστάσεις από το ξέσπασμα Έμπολα», υποστηρίζει η συντονίστρια επείγουσας παρέμβασης Ολυμπία ντε λα Ρόσα. «Μπορούμε να βασιστούμε στην ικανότητα του προσωπικού του Υπουργείου Υγείας να αναλάβει και να διαχειριστεί τα περιστατικά του Έμπολα με όλες τις εγγυήσεις ασφάλειας».

Το τελευταίο ξέσπασμα επιδημίας Έμπολα στοίχισε τη ζωή σε 17 ανθρώπους. Μετά το στήσιμο του κέντρου θεραπείας, αναφέρθηκαν 69 ύποπτα και 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά Έμπολα. Παρόλα αυτά, δεν υπήρξαν επιβεβαιωμένα περιστατικά από τις 3 Αυγούστου. Μία κρίση Έμπολα θεωρείται ότι λήγει επίσημα εφόσον περάσουν 42 μέρες χωρίς να υπάρξουν νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Φαίνεται ότι η επιδημία Έμπολα έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας της Ουγκάντα, των MSF, του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των Η.Π.Α. (CDC), του Ερυθρού Σταυρού της Ουγκάντα και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.). Η εμπειρία αυτών των οργανισμών στη διαχείριση της πρόσφατης κρίσης είναι πιθανό να βοηθήσει στον τρόπο ανταπόκρισης σε μελλοντικά ξεσπάσματα επιδημίας Έμπολα.

Ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα είναι μια ασθένεια χωρίς θεραπεία ή εμβόλιο. Ανιχνεύθηκε στους ανθρώπους για πρώτη φορά το 1976 στο Ζαΐρ (σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό). Μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών και έχει ποσοστό θνησιμότητας από 25 έως 90%, ανάλογα σε με το στέλεχος της νόσου. Παρόλα αυτά, μερικοί ασθενείς αναρρώνουν πλήρως, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκύου στην περιοχή Κίμπαλ που έχασε το παιδί της αλλά επιβίωσε από την ασθένεια.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ