fbpx Ουγκάντα- Επιδημία Έμπολα: Στήνουμε θεραπευτικό κέντρο στην Καγκάντι | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Ουγκάντα- Επιδημία Έμπολα: Στήνουμε θεραπευτικό κέντρο στην Καγκάντι

Μια ομάδα επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) έχει στήσει ένα θεραπευτικό κέντρο για τα περιστατικά Έμπολα στην περιοχή Καγκάντι, στη δυτική Ουγκάντα, όπου την προηγούμενη εβδομάδα είχαν εισαχθεί 24 περιστατικά από τα οποία έχουν πλέον παραμείνει 11 μετά το εξιτήριο που έλαβαν ασθενείς που διαγνώστηκαν αρνητικοί στους ελέγχους.

Το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχει επίσης θέσει σε εφαρμογή προληπτικά μέτρα για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας
Συνεχίζουμε να ενισχύουμε και να βελτιώνουμε τη λειτουργία του θεραπευτικού κέντρου ώστε να παρέχουμε καλύτερη περίθαλψη στους ασθενείς και να αποφύγουμε την εξάπλωση του ιού

Μέχρι στιγμής η επιδημία έχει κοστίσει τη ζωή σε 17 ανθρώπους. Το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχει επίσης θέσει σε εφαρμογή προληπτικά μέτρα για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας, και για να προστατευτούν η τοπική κοινότητα και όσοι εργάζονται στον τομέα της υγείας.

Μέσα σε 72 ώρες από την άφιξη στο Καγκάντι, η ομάδα επείγουσας παρέμβασης είχε καθαρίσει και απολυμάνει το νοσοκομείο όπου παραπέμπονται τα περιστατικά στην επαρχία Κίμπαλ, που είναι το επίκεντρο της επιδημίας, και είχε στήσει ένα θεραπευτικό κέντρο 30 κλινών σε μια πτέρυγα του νοσοκομείου.

Εξακολουθούν να καταφθάνουν ασθενείς με συμπτώματα Έμπολα, και αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 11 πιθανά περιστατικά (μεταξύ των οποίων τέσσερα επιβεβαιωμένα), ενώ οι εργαστηριακοί έλεγχοι συνεχίζονται. Γύρω από το θεραπευτικό κέντρο έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα ελέγχου για να εμποδίσουν την περαιτέρω μόλυνση, και η ομάδα έχει στήσει σκηνές όπου το ιατρικό προσωπικό μπορεί να φορέσει προστατευτικές στολές ώστε να εργάζεται χωρίς κίνδυνο. Η ομάδα εκπαιδεύει επίσης όσους εργάζονται στον τομέα της υγείας στη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων που τους επιτρέπουν να εργάζονται με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και άνεση.

«Συνήθως το στήσιμο ενός θεραπευτικού κέντρου διαρκεί πέντε με επτά μέρες», λέει ο Χένρι Γκρέι, συντονιστής των επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης στην επείγουσα παρέμβαση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, πιστοποιώντας την ταχύτητα της ανταπόκρισης της οργάνωσης. «Συνεχίζουμε να ενισχύουμε και να βελτιώνουμε τη λειτουργία του θεραπευτικού κέντρου ώστε να παρέχουμε καλύτερη περίθαλψη στους ασθενείς και να αποφύγουμε την εξάπλωση του ιού».

Το ιατρικό προσωπικό που περιθάλπει ασθενείς διατρέχει το μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθεί από Έμπολα, καθώς είναι εκτεθειμένο στα σωματικά υγρά μέσω των οποίων μεταδίδεται η ασθένεια. Αλλά με τα νέα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης προστατευτικής στολής, αναμένεται ότι το ιατρικό προσωπικό θα είναι σε θέση να παρέχει επαρκή φροντίδα στους ασθενείς και να περιορίσει την επιδημία.

Το ξέσπασμα της επιδημίας επιβεβαιώθηκε από τις αρχές της Ουγκάντα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στις 28 Ιουλίου, ένα μήνα μετά την αναφορά του πρώτου περιστατικού. Τα πρώτα συμπτώματα του Έμπολα μοιάζουν με εκείνα άλλων ασθενειών, γεγονός που καθυστέρησε την ανίχνευση του ιού και συνέβαλε στην εξάπλωσή του.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε μια ομάδα που αποτελείται από 26 μέλη στην περιοχή Καγκάντι, μεταξύ των οποίων επιδημιολόγοι, εξειδικευμένοι γιατροί και ειδικοί σε θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης, πολλοί με εμπειρία σε επιδημίες Έμπολα, αιμορραγικούς πυρετούς και άλλες σπάνιες ασθένειες. Αυτή η πολύτιμη γνώση σημαίνει ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χρησιμοποιούμε μια δοκιμασμένη προσέγγιση, εγγυώμενοι την ποιότητα των ιατρικών δραστηριοτήτων και του ελέγχου των λοιμώξεων.

 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ