fbpx Οι γυναίκες δεν πρέπει να διαγραφούν από τη δημόσια ζωή στο Αφγανιστάν | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Οι γυναίκες δεν πρέπει να διαγραφούν από τη δημόσια ζωή στο Αφγανιστάν

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν την στέρηση του δικαιώματος εργασίας των γυναικών σε μη κυβερνητικές οργανώσεις στη χώρα.

Lynzy Billing

Μετά από μήνες συνεχών περιορισμών που τέθηκαν στον γυναικείο πληθυσμό του Αφγανιστάν, αναφορικά με τη συμμετοχή τους στην καθημερινή ζωή, την πρόσβαση στην εκπαίδευση και πιο πρόσφατα ακόμη και στο δικαίωμα εργασίας σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν σθεναρά τη διαγραφή των γυναικών από την κοινωνική ζωή στη χώρα από το Ισλαμικό Εμιράτο.

«Περισσότερο από το 51% του ιατρικού μας προσωπικού είναι γυναίκες. Μιλάμε για σχεδόν 900 γυναίκες που εργάζονται ως γιατροί, νοσηλεύτριες καθώς και σε άλλες θέσεις παρέχοντας σε χιλιάδες Αφγανούς την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Τα προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν χωρίς αυτές. Αυτή η νεότερη οδηγία είναι απλώς ένα ακόμη βήμα σε μια συστηματική προσπάθεια εξάλειψης της παρουσίας των γυναικών στον δημόσιο τομέα, εις βάρος όλων», σημειώνει ο Filipe Ribeiro, εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν, σχετικά με την πρόσφατη απαγόρευση.

Σε μια χώρα όπου ο πληθυσμός εξαρτάται ως επί το πλείστον από την ανθρωπιστική βοήθεια και αντιμετωπίζει συνθήκες ακραίας φτώχειας που βρίσκεται σε συνάρτηση με την ανεργία, οι εργαζόμενες γυναίκες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Κανένας οργανισμός, όσο μεγάλος ή μικρός κι αν είναι, δεν μπορεί να προσφέρει βοήθεια σε κοινότητες που έχουν ανάγκη χωρίς τη συμμετοχή τους.

Οι συνέπειες αυτού του τελευταίου διατάγματος θα πλήξουν περισσότερο τις ευάλωτες ομάδες, όπως τις γυναίκες ασθενείς και τα παιδιά, για τις οποίες θα είναι ακόμη πιο δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να επισκέπτονται γιατρούς. Προς το παρόν, σε όλα τα προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα οι γυναίκες συνάδελφοί μας συνεχίζουν να εργάζονται ανεμπόδιστα στις εγκαταστάσεις υγείας που διαχειρίζονται οι ομάδες μας και το Υπουργείο Υγείας. Αυτό δεν πρέπει να αλλάξει. Η απαγόρευση της εργασίας στις γυναίκες θα εμπόδιζε την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. «Πάνω από το 90% του ιατρικού μας προσωπικού στο μαιευτήριο του Khost είναι γυναίκες. Βοηθούν με τον τοκετό 1.800 μωρών κάθε μήνα. Εάν αυτή η πολιτική εφαρμοστεί πλήρως, περισσότερες μητέρες θα αντιμετωπίσουν πρόσθετα, ίσως ανυπέρβλητα, εμπόδια στις προγεννητικές και μεταγεννητικές υπηρεσίες. Δεν θα έχουν που να πάνε», λέει ο Ribeiro.

Μετά το κλείσιμο των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τον Μάρτιο του 2022, το Υπουργείο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανακοίνωσε επίσης την απόφαση να απαγορεύσει στις γυναίκες τη φοίτηση σε ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια, νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Αυτό αναμφίβολα θα επιδεινώσει την κατάσταση μακροπρόθεσμα. «Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στο Αφγανιστάν αγωνίζεται να καλύψει τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων. Εάν οι ασθενείς δεν μπορούν να λάβουν θεραπεία σήμερα, τι θα συμβεί στο μέλλον όταν οι μισοί από όλους τους πιθανούς φοιτητές ιατρικής δεν θα επιτρέπεται να σπουδάσουν;» ρωτάει ο Ribeiro. «Στο Khost, αντιμετωπίζουμε ήδη προκλήσεις για να καλύψουμε όλες τις απαραίτητες θέσεις, συμπεριλαμβανομένων των γυναικολόγων, οι οποίοι είναι εξαιρετικά σπάνιοι σε όλη την περιοχή. Χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες γιατρούς, όχι λιγότερες».

Ο αποκλεισμός των γυναικών με αυτόν τον τρόπο αντίκειται σε κάθε αρχή ανθρωπιάς και ιατρικής δεοντολογίας. «Εάν οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να εργάζονται σε εγκαταστάσεις υγείας και ταυτόχρονα μπορούν να θεραπεύονται μόνο από γυναίκες, τότε θα είναι σχεδόν αδύνατο για αυτές να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Ως αποτέλεσμα, κανένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, δεν θα μπορεί να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες στο Αφγανιστάν», καταλήγει ο Ribeiro.

Προκειμένου οι βασικές υπηρεσίες να είναι διαθέσιμες για όλα τα φύλα, πρέπει να παρέχονται από όλα τα φύλα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν παραμένουν αφοσιωμένοι στην εξυπηρέτηση όλων όσων χρειάζονται ιατρική φροντίδα, διατηρώντας τις σημερινές μας ομάδες ως έχουν.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαχειρίζονται επτά προγράμματα σε Helmand, Kunduz, Herat, Khost, Kabul, Kandahar και το Bamiyan, με ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης. Περισσότεροι από 1.700 επαγγελματίες υγείας εργάζονται για την οργάνωση στη χώρα, 894 από τους οποίους είναι γυναίκες και 835 άνδρες. Το 2022, οι ομάδες μας έλαβαν περισσότερες από 250.000 επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία, 42.000 εισαγωγές στο νοσοκομείο, 71.000 εισαγωγές στα επείγοντα περιστατικά, 11.000 χειρουργικές επεμβάσεις, 35.000 τοκετούς. Ακόμη μετράμε 5.000 εγγεγραμμένα παιδιά στα περιπατητικά κέντρα θεραπευτικής σίτισης, 7.000 εισαγωγές παιδιών στα νοσοκομειακά κέντρα θεραπευτικής σίτισης, 9.500 ασθενείς με ιλαρά που υποβλήθηκαν σε θεραπεία, 22.000 επισκέψεις ασθενών με πολυανθεκτική φυματίωση και 2.000 ασθενείς που ξεκίνησαν τη θεραπεία της φυματίωσης.