fbpx Μπουρούντι: ένας πληθυσμός στερημένος από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Μπουρούντι: ένας πληθυσμός στερημένος από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι αποκομμένοι απόστοιχειώδη φροντίδα υγείας και 2/3 του πληθυσμού που αναγκάζονται νακαταφύγουν σε ακραίες «λύσεις» όπως η εξαναγκαστική εργασία ή η πώλησητων φτωχικών υπαρχόντων τους με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων για τηνπερίθαλψή τους. Αυτή είναι η κατάσταση της πρόσβασης στηνιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο Μπουρούντι. Ωστόσο, σύμφωνα με νέαέκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αυτή η πραγματικότητα δεν συνδέεται μετον πόλεμο, αλλά συνιστά άμεση συνέπεια ενός νέου συστήματοςχρηματοδότησης της περίθαλψης στη χώρα.

Από το Φεβρουάριο του 2002, σχεδόν 5 εκατομμύρια κάτοικοι του Μπουρούντι (σε σύνολο πληθυσμού 6,9 εκατομμυρίων) αναγκάστηκαν να καλύψουν μόνοι τους το κόστος της ιατρικής τους περίθαλψης. Ηκυβέρνηση, η οποία αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμούστις στρατιωτικές επιχειρήσεις της, παρεμβαίνει μόνο για τους μισθούςτου ιατρικού προσωπικού και τη χρηματοδότηση της υποδομής.

Οισυνέπειες αυτού του συστήματος «ανάκτησης του κόστους», πουυποστηρίζεται όχι μόνο από την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔιεθνέςΝομισματικό Ταμείο, αλλά και από κάποιες χρηματοδότριες χώρες, είναιεξαιρετικά ανησυχητικές: 1.000.000 κάτοικοι του Μπουρούντι δεν είναι σε θέση να λάβουν ούτε καν τη στοιχειώδη περίθαλψη λόγωέλλειψης χρημάτων, ενώ άλλα 3 εκατομμύρια αναγκάζονται να καταφύγουν σεακραίες «λύσεις» -όπως ο δανεισμός- για να αποκτήσουν πρόσβαση στηνπερίθαλψη.

Αυτή η πρακτική έχει ως αποτέλεσμα, η ζωή τωνανθρώπων αυτών που ήδη κατατρύχονται από τη φτώχεια, να γίνεται ακόμηπιο επισφαλής. Όπως δείχνει η μελέτη των ΓΧΣ, το 99% του πληθυσμούτου Μπουρούντι ζει κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας, που έχειοριστεί στο 1 δολάριο την ημέρα ενώ το 85% επιβιώνει με λιγότερο από 1δολάριο την εβδομάδα.

«Δεδομένου του επιπέδου της ακραίας φτώχειας στην οποία ζουν οι άνθρωποι στο Μπουρούντι, τονα ζητά κανείς από τον πληθυσμό να χρηματοδοτήσει το ίδιο του τοσύστημα υγείας ισοδυναμεί με το να του αρνείται απόλυτα την περίθαλψη»,εξηγεί ο Λικ Νικολάς, συντονιστής προγραμμάτων των ΓΧΣ στο Μπουρούντι.

Ταπορίσματα της έρευνας δείχνουν επίσης ότι το ποσοστό θνησιμότητας, πουείναι ήδη πάνω από το όριο συναγερμού σε ολόκληρη τη χώρα, είναιιδιαίτερα ανησυχητικό σε περιοχές όπου εφαρμόζεται το συγκεκριμένοσύστημα ανάκτησης του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης.

Επιπρόσθετα, στις περιοχές που υπόκεινται σε αυτό το σύστημα, μια απλή επίσκεψη σε Κέντρο Υγείας αντιστοιχεί κατά μέσο όρο, με την αμοιβή 12 ημερών αγροτικής εργασίας.

«Τονα ζητά κανείς από κάποιον που πάσχει από μια καθημερινή -αλλά ενδυνάμει θανατηφόρα- ασθένεια να ξοδέψει αυτό το χρηματικό ποσό για μιααπλή επίσκεψη είναι απλά απαράδεκτο», συνεχίζει ο Νικολάς.

Σεπέντε περιφέρειες της χώρας, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις όπως οι ΓΧΣ, μετην υποστήριξη του υπουργείου Υγείας, έχουν αναπτύξει παράλληλασυστήματα που στοχεύουν στη μείωση του κόστους της πρωτοβάθμιαςφροντίδας υγείας.

«Είναι απαραίτητο να επιδοτηθούν οι υπηρεσίες υγείας, ώστε να αποφευχθεί ο σημερινός αποκλεισμός. ΟιΓΧΣ καλούν όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στους τομείς τηςανάπτυξης και της υγείας να εξασφαλίσουν ουσιαστική φροντίδα για αυτόντο φτωχό και ευάλωτο πληθυσμό», καταλήγει ο Νικολάς.