fbpx Μια χαμένη γενιά: Kίνδυνος και απελπισία στο Al-Hol της Συρίας | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Μια χαμένη γενιά: Kίνδυνος και απελπισία στο Al-Hol της Συρίας

Οι θάνατοι δύο αγοριών εν αναμονή της έγκρισης για επείγουσα ιατρική περίθαλψη είναι μόνο δύο από τις πολλές τραγικές περιπτώσεις που παρουσιάζονται σε μια νέα έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που αποκαλύπτει το βάρος του μακροχρόνιου εγκλωβισμού περισσότερων από 50.000 ανθρώπων, η πλειονότητα των οποίων είναι παιδιά, στο Al-Hol, στη βορειοανατολική Συρία.

Florent Vergnes

Τον Φεβρουάριο του 2021, ένα επτάχρονο αγόρι μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Al-Hol με εγκαύματα δευτέρου βαθμού στο πρόσωπο και τα χέρια του. Η σωτήρια ιατρική περίθαλψη δεν απείχε περισσότερο από μία ώρα με το αυτοκίνητο, ωστόσο χρειάστηκαν δύο ημέρες για να εγκριθεί η μεταφορά του από τις αρχές του καταυλισμού. To παιδί πέθανε στον δρόμο για το νοσοκομείο υπό ένοπλη φρουρά, μακριά από τη μητέρα του.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο του ίδιου έτους, ένα πεντάχρονο αγόρι χτυπήθηκε από φορτηγό και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην ίδια μικρή κλινική. Το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συνέστησε να παραπεμφθεί στο νοσοκομείο για επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Παρά το κατεπείγον περιστατικό, χρειάστηκαν ώρες για να εγκριθεί η μεταφορά του. Πέθανε μέχρι να φτάσει στο νοσοκομείο, αναίσθητο και μόνο.

Πρόκειται για δύο μόνο από τα 79 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στο Al-Hol στη Συρία πέρυσι. Το 2021, το 35% όσων πέθαναν στον καταυλισμό Al-Hol ήταν παιδιά κάτω των 16 ετών.

«Έχουμε δει και ακούσει πολλές τραγικές ιστορίες στο Al-Hol στη Συρία, όπως για παιδιά που πεθαίνουν ως αποτέλεσμα παρατεταμένων καθυστερήσεων στην πρόσβαση σε επείγουσα ιατρική περίθαλψη και για νεαρά αγόρια που φέρεται να απομακρύνονται βίαια από τις μητέρες τους μόλις φτάσουν περίπου στα 11 τους χρόνια, και δεν τα ξαναβλέπουν ποτέ», δήλωσε η Martine Flokstra, Επικεφαλής Επιχειρήσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Συρία.

«Για τα παιδιά και τους φροντιστές τους στο Al-Hol, η πιθανότητα να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, είναι συχνά μια τρομακτική δοκιμασία. Τα παιδιά που χρειάζονται περίθαλψη στο κεντρικό νοσοκομείο, περίπου μία ώρα με το αυτοκίνητο μακριά από τον καταυλισμό, συνοδεύονται υπό ένοπλη φρουρά και στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς τους φροντιστές τους, καθώς σπάνια τους δίνεται έγκριση να πάνε μαζί με τα παιδιά τους.

«Το Al-Hol είναι ουσιαστικά μια τεράστια υπαίθρια φυλακή και η πλειονότητα είναι παιδιά, πολλά από τα οποία έχουν γεννηθεί εκεί, έχουν στερηθεί τα παιδικά τους χρόνια και έχουν καταδικαστεί σε μια ζωή εκτεθειμένη στη βία και την εκμετάλλευση, χωρίς εκπαίδευση, περιορισμένη ιατρική υποστήριξη και χωρίς ελπίδα», πρόσθεσε η Martine Flokstra.

Ο καταυλισμός είχε σχεδιαστεί κάποτε για να παρέχει ασφαλή, προσωρινή στέγαση και ανθρωπιστικές υπηρεσίες σε αμάχους που εκτοπίστηκαν από τη σύγκρουση στη Συρία και το Ιράκ. Ωστόσο, η φύση και ο σκοπός του Al-Hol έχει αλλάξει εδώ και καιρό και έχει εξελιχθεί όλο και περισσότερο σε μια μη ασφαλή και επικίνδυνη υπαίθρια φυλακή.

«Τα μέλη του Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και άλλες χώρες των οποίων οι υπήκοοι παραμένουν κρατούμενοι στο Al-Hol και σε άλλα κέντρα κράτησης και καταυλισμούς στη Βορειοανατολική Συρία, έχουν απογοητεύσει τους πολίτες τους.

«Πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και να βρουν εναλλακτικές λύσεις για τους ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό. Αντ' αυτού, καθυστέρησαν ή απλώς αρνήθηκαν να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους, σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν στο σημείο να τους αφαιρέσουν την ιθαγένειά τους, καθιστώντας τους απάτριδες.

 «Παρά τις βίαιες και μη ασφαλείς συνθήκες στο Al-Hol  και μετά από διάστημα μεγαλύτερο των τριών χρόνων, στο οποίο περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν εκεί, δεν σημειώνεται επαρκής πρόοδος για το κλείσιμο του καταυλισμού.

 «Δεν υπάρχουν ακόμη μακροπρόθεσμες εναλλακτικές λύσεις για τον τερματισμό αυτής της προσωρινής και επ' αόριστον κράτησης. Όσο περισσότερο κρατούνται οι άνθρωποι στο Al-Hol, τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα, αφήνοντας μια νέα γενιά ευάλωτη στην εκμετάλλευση και χωρίς καμία προοπτική», δήλωσε η Martine Flokstra.

  • Το 2021, το 35% των ανθρώπων που πέθαναν στον καταυλισμό Al-Hol ήταν παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών. Το ποσοστό αυτό περιλαμβάνει παιδιά που πέθαναν αφού χτυπήθηκαν από φορτηγά με βυτία νερού, έπεσαν σε λακκούβες βρώμικου νερού και σκοτώθηκαν από τη βία. Παράλληλα με την επικίνδυνη φύση του καταυλισμού, υπάρχουν πολλές αναφορές για αγόρια που μπαίνουν στην εφηβεία και χωρίζονται βίαια από τις μητέρες ή τους φροντιστές τους. Υπάρχουν λίγες ή καθόλου πληροφορίες σχετικά με το πού μεταφέρονται ή τι θα τους συμβεί στη συνέχεια.
  • Συνολικά το 64% του πληθυσμού του Al-Hol είναι παιδιά, ενώ το 50% είναι κάτω των 12 ετών.
  • Η κύρια αιτία θνησιμότητας στο Al-Hol σχετίζεται με το έγκλημα και αντιπροσωπεύει το 38% όλων των θανάτων στον καταυλισμό. Εκτός από αυτούς τους 85 θανάτους που σχετίζονται με το έγκλημα, αναφέρθηκαν επίσης 30 απόπειρες δολοφονίας στον καταυλισμό
  • Το Al Hol είναι πια μια υπαίθρια φυλακή, όπου οι άνθρωποι έχουν απογυμνωθεί από τα δικαιώματά τους και είναι εκτεθειμένοι στη βία και την ανασφάλεια. Υπάρχουν σχεδόν 60 χώρες που έχουν πολίτες στο Al-Hol και σε άλλους παρόμοιους καταυλισμούς στη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας, της Κίνας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ελβετίας, του Τατζικιστάν, της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Μαλαισίας. Μετά από κάποιες επιστροφές και επαναπατρισμούς, ο συνολικός πληθυσμός του καταυλισμού ανέρχεται τώρα σε περίπου 53.000, από τους οποίους περίπου 11.000 είναι ξένοι υπήκοοι, που στεγάζονται σε ένα τμήμα του καταυλισμού.
  • Από τον Οκτώβριο του 2020, από τα περίπου 53.000 άτομα που κρατούνται, περισσότερες από 1.300 οικογένειες Σύρων έχουν εγκαταλείψει τον καταυλισμό Al-Hol για τις χώρες καταγωγής τους, αλλά οι λίστες αναμονής είναι μεγάλες και η διαδικασία για τη λήψη άδειας αναχώρησης είναι αδιαφανής. Ενώ από τον Αύγουστο του 2022, περίπου 3.000 Ιρακινοί επαναπατρίστηκαν στο Ιράκ.

Μετά από 11 χρόνια πολέμου, 14,6 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία. Είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων στον κόσμο, με 6,9 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά. Πολλοί έχουν εκτοπιστεί επανειλημμένα και ζουν σε επισφαλείς συνθήκες. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρεμβαίνουμε στη Συρία όπου μπορούμε, ωστόσο, η συνεχιζόμενη ανασφάλεια και οι περιορισμοί πρόσβασης εξακολουθούν να περιορίζουν σοβαρά την ικανότητά μας να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια που ανταποκρίνεται στην κλίμακα των αναγκών. Τα επανειλημμένα αιτήματά μας για άδεια λειτουργίας σε περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση δεν έχουν γίνει δεκτά. Σε περιοχές όπου η πρόσβαση θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, όπως η βορειοδυτική και η βορειοανατολική Συρία, λειτουργούμε και υποστηρίζουμε νοσοκομεία και κέντρα υγείας και παρέχουμε υγειονομική περίθαλψη μέσω κινητών κλινικών.