fbpx Λιβερία: Τα νέα θεραπευτικά κέντρα για τον Έμπολα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι ήδη υπερπλήρη | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Λιβερία: Τα νέα θεραπευτικά κέντρα για τον Έμπολα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι ήδη υπερπλήρη

Μονρόβια, Λιβερία, 27 Αυγούστου 2014 - Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF)  κλιμακώνουν με ταχείς ρυθμούς τις δραστηριότητές τους στη Λιβερία, καθώς η διεθνής ανταπόκριση κατά της επιδημίας Έμπολα στη Δυτική Αφρική εξακολουθεί να είναι χαοτική και εντελώς ανεπαρκής.

Λιβερία: Τα νέα θεραπευτικά κέντρα για τον Έμπολα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι ήδη υπερπλήρη
Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά χαοτική κατάσταση και δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου άλλες οργανώσεις παροχής βοήθειας

Στην πρώτη κιόλας εβδομάδα λειτουργίας του, το νέο θεραπευτικό κέντρο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τον Έμπολα, επίσης γνωστό ως ELWA3, στην πρωτεύουσα Μονρόβια, φιλοξενεί  ήδη 120 ασθενείς, ενώ είναι σε εξέλιξη μια νέα επέκτασή του. Εν τω μεταξύ, στα βόρεια της χώρας, οι ασθενείς συνεχίζουν να συρρέουν στο προσφάτως ανακαινισμένο θεραπευτικό κέντρο Έμπολα στη Φόγια.

«Είναι απλά απαράδεκτο το γεγονός ότι ενώ έχουν περάσει πέντε μήνες από την εκδήλωση της επιδημίας Έμπολα, μόλις τώρα ξεκινούν οι σοβαρές συζητήσεις για την αντιμετώπιση της ασθένειας και το συντονισμό σε διεθνές επίπεδο» δηλώνει ο Μπρις ντε λα Βιν, Διευθυντής Αποστολών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Η αυτοπροστασία βρίσκεται στο επίκεντρο των κρατών εκείνων που έχουν την τεχνογνωσία και τους πόρους για να κάνουν την τεράστια διαφορά στις πληγείσες χώρες. Μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα, αλλά γιατί δεν το πράττουν;»

Η επιδημία εξαπλώνεται ταχύτατα στη Μονρόβια και οι  λίγες ιατρικές εγκαταστάσεις που δέχονται ασθενείς Έμπολα κατακλύζονται από κόσμο. Μεγάλο μέρος των ιατρικών δομών της πόλης έχει κλείσει λόγω του φόβου του προσωπικού και των ασθενών για τον ιό, αφήνοντας πολλούς ανθρώπους χωρίς καθόλου υγειονομική περίθαλψη, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μια επιπλέον κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Ακόμα και μετά από έναν μεγάλο σεισμό θα ήταν αδιανόητο να υπάρχουν τόσα λίγα μέρη όπου οι γυναίκες θα μπορούσαν να γεννήσουν με ασφάλεια ή όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να δεχθούν περίθαλψη για απειλητικές για τη ζωή τους καταστάσεις», αναφέρει η Λίντις Χούρουμ, συντονίστρια της επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μονροβία. «Εδώ  δεν μιλάμε μόνο για ένα ξέσπασμα του ιού Έμπολα αλλά για μια ανθρωπιστική κρίση. Για το λόγο αυτό απαιτείται  μία μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική ανταπόκριση».

 


Ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν περίθαλψη στο καινούριο θεραπευτικό κέντρο 120 κλινών στην Μονρόβια, το οποίο άνοιξε στις 17 Αυγούστου, αυξάνεται πιο γρήγορα από όσο η ομάδα μπορεί να διαχειριστεί, τόσο σε επίπεδο κλινών όσο και στην ικανότητα ανταπόκρισης του προσωπικού. Οι ασθενείς έρχονται σχεδόν από κάθε περιοχή της πόλης. Το προσωπικό παλεύει να εξετάσει τους νέους ασθενείς, να περιθάλψει τους ασθενείς που έχουν εισαχθεί, να μετακινήσει με ασφάλεια τους νεκρούς  και να τους  μεταφέρει στο κρεματόριο.

«Ο αριθμός των ασθενών που βλέπουμε είναι πέρα απ’ ό,τι έχουμε δει σε προηγούμενα ξεσπάσματα επιδημιών», αναφέρει η Χούρουμ. «Οι αρχικές μας κατευθυντήριες οδηγίες έκαναν λόγο για ένα θεραπευτικό κέντρο Έμπολα με 20 κλίνες, ενώ τώρα επεκτεινόμαστε και πάνω από τις 120 κλίνες. Η κατάσταση δείχνει πως πρέπει διαρκώς να προσαρμοζόμαστε και για το λόγο αυτό προσλαμβάνουμε και εκπαιδεύουμε ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό μέρα και νύχτα. Οι προτεραιότητες τώρα είναι να διατηρήσουμε μία ασφαλή εγκατάσταση, να διαχωρίζουμε τα περιστατικά, ύποπτα, πιθανά και επιβεβαιωμένα κρούσματα, και να παρέχουμε την απαραίτητη φροντίδα».

Όπως και τα άλλα θεραπευτικά κέντρα Έμπολα, το ELWA3 διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της επιδημίας με την απομόνωση των ασθενών Έμπολα και στην πρόληψη των περαιτέρω μολύνσεων. Ωστόσο, η πρωτοφανής εισροή των ασθενών αναγκάζει τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να κάνουν έκπτωση στην ποιότητα της περίθαλψης. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατό προς το παρόν να χορηγηθούν θεραπείες ενδοφλεβίως.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προετοιμάζονται να κατασκευάσουν και να στήσουν τρις μεγαλύτερες σκηνές με 40 κρεβάτια η καθεμία.

Στην πολύ απομακρυσμένη περιοχή Φόγια, κοντά στα σύνορα με τη Γουινέα, η έλλειψη βοήθειας επιδεινώνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι ομάδες των MSF εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για τον περιορισμό της επιδημίας και το κέντρο διαχείρισης Έμπολα έχει αυτή τη στιγμή 67 ασθενείς.

«Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά χαοτική κατάσταση και δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου άλλες οργανώσεις παροχής βοήθειας» λέει ο Ρόμπερτ Χιουγκς, Υπεύθυνος Επείγουσας Παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Σε ορισμένα σημεία γύρω από τη Φόγια, το Υπουργείο Υγείας αντιμετωπίζει ελλείψεις σε  προστατευτικό εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για την ιατρική διαχείριση της νόσου. Επίσης έχουν περιορισμένη δυνατότητα να θάβουν με ασφάλεια τους νεκρούς και ελλείψεις ασθενοφόρων για τη διακομιδή των ασθενών. Χρειάζονται υποστήριξη. Εκτός από την παροχή επείγουσας ιατρικής φροντίδας, θα θέσουμε επιπλέον προτεραιότητά μας την εκπαίδευση της κοινότητας σχετικά με την ασθένεια και την πρόληψη της μετάδοσης».

Στη Νιγηρία, επίσης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ξεκίνησαν πρόσφατα να παρέχουν τεχνική υποστήριξη στις υγειονομικές αρχές στον αγώνα τους κατά της επιδημίας του Έμπολα στην πόλη του Λάγος, παρέχοντας τεχνογνωσία σε τομείς όπως η απομόνωση, ο εντοπισμός επαφών, η κατάρτιση και η εκπαίδευση του κοινού. Η υποστήριξη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προορίζεται να διαρκέσει περισσότερο από  έναν μήνα και είναι αποκλειστικά συμβουλευτική. Σε αυτή τη φάση, η Νιγηρία δεν χρειάζεται την άμεση παρέμβαση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Μια ομάδα  έξι ατόμων υποστηρίζει τον θάλαμο απομόνωσης που έχει συσταθεί στο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων (IDH), το κέντρο παραπομπής ασθενών Έμπολα στο Λάγος.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν την παρέμβασή τους κατά του ιού του Έμπολα στη Δυτική Αφρική τον Μάρτιο του 2014 και αυτή τη στιγμή είναι παρόντες στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία και τη Σιέρα Λεόνε. Η οργάνωση λειτουργεί πέντε κέντρα διαχείρισης Έμπολα συνολικής χωρητικότητας 415 κλινών. Από τον Μάρτιο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει συνολικά 1.885 ασθενείς. Μεταξύ αυτών, 907 ασθενείς βρέθηκαν θετικοί στον ιό Έμπολα και 170 από αυτούς θεραπεύτηκαν. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στην περιοχή με 184 άτομα διεθνές προσωπικό και 1.800 άτομα ντόπιο προσωπικό.