fbpx Λίβανος: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν υγειονομική περίθαλψη σε εκτοπισμένους λόγω της στρατιωτικής κλιμάκωσης στα νότια σύνορα | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Λίβανος: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν υγειονομική περίθαλψη σε εκτοπισμένους λόγω της στρατιωτικής κλιμάκωσης στα νότια σύνορα

«Αφήσαμε τα πάντα πίσω όταν ο βομβαρδισμός έγινε έντονος. Δεν μπορούμε καν να επιστρέψουμε για να πάρουμε τις ιατρικές συνταγές ή τα ρούχα μας».

© MSF/Tracy Makhlouf

Η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου έχει αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις παραμεθόριες πόλεις και να αναζητήσουν καταφύγιο βορειότερα ή σε μεγάλες πόλεις. Οι ισραηλινές δυνάμεις και η Χεζμπολάχ έχουν ανταλλάξει πυρά κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Γάζας στις 7 Οκτωβρίου 2023, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες η βία έχει κλιμακωθεί, με τις ισραηλινές δυνάμεις να εξαπολύουν σφοδρούς βομβαρδισμούς στη νότια συνοριακή περιοχή του Λιβάνου. Πολλοί από τους εκτοπισμένους χρειάζονται βασικά είδη πρώτης ανάγκης, ενώ άλλοι έχουν εξαντλήσει τα βασικά φάρμακά τους. Για να ανταποκριθεί σε αυτό το πλαίσιο, η διεθνής ιατρική οργάνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχει αναπτύξει μια κινητή ομάδα για να βοηθήσει στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης στους εκτοπισμένους.

«Οι άνθρωποι χρειάζονται στρώματα, ρούχα και φάρμακα», λέει ο Abbas Chite, από την Kfarkila στο νότιο Λίβανο. «Αφήσαμε τα πάντα πίσω όταν ο βομβαρδισμός έγινε έντονος. Δεν μπορούμε καν να επιστρέψουμε για να πάρουμε τις ιατρικές συνταγές ή τα ρούχα μας».

Η ένοπλη κλιμάκωση επιδεινώνει τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση στον Λίβανο και εντείνει τις υπάρχουσες ανάγκες των ανθρώπων. Η χώρα βρίσκεται στο τέταρτο έτος μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης που έχει ωθήσει δύο στους τρεις πολίτες στη φτώχεια, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητά  τους να αντέξουν οικονομικά βασικά αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και της υγειονομικής περίθαλψης.

Ο Αμπάς εργαζόταν στον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά τώρα δεν υπάρχει διαθέσιμη εργασία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κερδίσει τα προς το ζην και να στηρίξει την οικογένειά του. «Εργάζομαι στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά όλα έχουν σταματήσει από την αρχή της [οικονομικής] κρίσης», λέει. 

Η κινητή ιατρική ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα υποστηρίζει δύο κέντρα υγείας στην περιοχή Nabatieh, στο νότιο Λίβανο, φροντίζοντας ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και παρέχοντας πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας. Το σύστημα υγείας του Λιβάνου, όπως και άλλοι τομείς της χώρας, ήταν ήδη υπερφορτωμένο από την οικονομική κρίση. Τα τοπικά κέντρα υγείας, τα οποία είναι ήδη υπερφορτωμένα, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν έντονη πίεση, εάν χρειαστεί να καλύψουν τις αυξανόμενες ιατρικές ανάγκες των εκτοπισμένων.

«Όταν οι άνθρωποι εκτοπίζονται, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους απότομα, διακόπτοντας τη θεραπεία τους, ειδικά για όσους πάσχουν από χρόνιες παθήσεις», λέει η Δρ Aida Hassouni, μέλος της κινητής ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Δεδομένου ότι επικρατεί αβεβαιότητα για το πότε μπορούν να επιστρέψουν, είμαστε εδώ για να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα προσφέροντας φροντίδα για χρόνιες ασθένειες. Αυτό διασφαλίζει ότι τα άτομα μπορούν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή».

Από τον Οκτώβριο, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν τοποθετήσει εκ των προτέρων δέκα τόνους ιατρικών προμηθειών σε διάφορα νοσοκομεία και ιατρικές δομές στον Λίβανο. Οι ομάδες έχουν επίσης παράσχει εκπαίδευση στο προσωπικό νοσοκομείων σε ολόκληρο τον Λίβανο σχετικά με την επείγουσα φροντίδα τραυμάτων και τη διαχείριση μαζικών ατυχημάτων, σύμφωνα με το σχέδιο ετοιμότητας και ανταπόκρισης έκτακτης ανάγκης του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας και σε συνεργασία με άλλους εταίρους στον τομέα της υγείας. Περισσότεροι από εκατό ιατρικοί υπάλληλοι εκπαιδεύτηκαν σε εννέα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια τριών εβδομάδων.