fbpx Kονγκό: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλουν τη βία ενάντια στον άμαχο πληθυσμό | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Kονγκό: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλουν τη βία ενάντια στον άμαχο πληθυσμό

Βρυξέλλες, Aθήνα, 1η Οκτωβρίου 2013 - Ένοπλες ομάδες συγκρούστηκαν την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, στην επαρχία Osso-Banyungu, στο βόρειο τμήμα της περιοχής Kivu στο Masisi της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (DRC). Επίσης έγιναν επιθέσεις εναντίον αμάχων στα χωριά Butemure, Lwibo, Bikudje, Majengo και Katiri. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) άμεσα οργάνωσαν κινητές κλινικές προκειμένου να παρασχεθεί επείγουσα φροντίδα στους πληγέντες από τις πράξεις βίας και κάλεσαν τις ένοπλες ομάδες να σεβαστούν τους αμάχους σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλουν τη βία ενάντια στον άμαχο πληθυσμό
Αρκετά χωριά είναι προσβάσιμα μόνο με τα πόδια και φοβούμαστε ότι θα φτάσουμε εκεί πολύ αργά. Εντούτοις, είναι ήδη ξεκάθαρο ότι έγιναν βίαιες πράξεις εναντίον αμάχων και δεν μπορούμε να σιωπούμε όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάτι τέτοιο

Οι επιθέσεις προκάλεσαν δεκάδες θύματα, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Επίσης αναφέρονται αρκετοί τραυματίες. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των νεκρών, τραυματιών και αγνοουμένων γιατί πολλοί χωρικοί έχουν εγκαταλείψει την περιοχή φοβούμενοι νέες επιθέσεις. Μια γυναίκα ομολογεί «άκουσα τους γείτονες να φωνάζουν ότι ο στρατός ερχόταν. Έτρεξα στο χωράφι αναζητώντας τον σύζυγό μου. Όμως όταν έφτασα εκεί, δεν μπορούσα να τον βρω. Το μόνο που βρήκα ήταν το καπέλο του και αιματοβαμμένα εργαλεία». Άλλοι είπαν σε εργαζομένους των MSF ότι 46 παιδιά και 3 δάσκαλοι απήχθησαν αφότου το σχολείο τους κάηκε ολοσχερώς.

Κατά τη διάρκεια της ένοπλης επιδρομής, μια γέφυρα καταστράφηκε καθώς οι κάτοικοι τη διέσχιζαν για να διαφύγουν. Ένας κάτοικος του Lwibo είπε στους MSF: «είδα τον γιό μου να πέφτει από τη γέφυρα. Οπλισμένοι άνδρες χρησιμοποιούσαν ματσέτες για να καταστρέψουν τα τελευταία σχοινιά που κρατούσαν τη γέφυρα. Λίγο πριν, στο οροπέδιο, έκοβαν λαιμούς ανθρώπων και τους πέταγαν στο νερό».

Την επόμενη της επίθεσης, οι MSF περιέθαλψαν πάνω από 80 ασθενείς στο χωριό Lwibo και φρόντισαν 9 θύματα σεξουαλικής βίας. Μια ομάδα επίσης επισκέφθηκε το χωριό Bikudje όπου δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν και περίπου τριάντα αγνοούνται. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προσπαθούν ακόμη να υπολογίσουν την έκταση των επιθέσεων και τον αριθμό των τραυματισμένων ανδρών και γυναικών ώστε να προσαρμόσουν ανάλογα τις ιατρικές τους δράσεις. «Αρκετά χωριά είναι προσβάσιμα μόνο με τα πόδια και φοβούμαστε ότι θα φτάσουμε εκεί πολύ αργά. Εντούτοις, είναι ήδη ξεκάθαρο ότι έγιναν βίαιες πράξεις εναντίον αμάχων και δεν μπορούμε να σιωπούμε όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάτι τέτοιο» δηλώνει ο Bertrand Perrochet, Επικεφαλής Αποστολής στη DRC. «Οι ένοπλες ομάδες που βρίσκονται στην περιοχή πρέπει να σεβαστούν τους άμαχους πληθυσμούς, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», προσθέτει.

Η περιοχή Masisi είναι πεδίο διαρκούς βίας και μόνιμης ανασφάλειας, που σημαίνει ότι οι κάτοικοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα χωριά τους. Τον Αύγουστο, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι υπολογίζονταν ότι βρίσκονται στο Βόρειο Κίβου.

Από το 2007 οι MSF υποστηρίζουν και παρέχουν δωρεάν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ιατρική περίθαλψη στο γενικό νοσοκομείο αναφοράς του Masisi. Μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2013, οι MSF περιέθαλψαν περισσότερους από 8800 ασθενείς, παρείχαν 1717 χειρουργικές επεμβάσεις και εξέτασαν περισσότερους από 86000 ασθενείς. Επίσης λειτουργούν κινητές κλινικές στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες.