fbpx Κένυα: Οι ΓΧΣ ξεκινούν επισιτιστικό πρόγραμμα στην Τουρκάνα | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Κένυα: Οι ΓΧΣ ξεκινούν επισιτιστικό πρόγραμμα στην Τουρκάνα

Αντιδρώντας στους ανησυχητικούς διατροφικούς δείκτες στην περιφέρεια Τουρκάνα της βόρειας Κένυα -όπου ζουν περίπου 59.500 άνθρωποι- οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν, στις αρχές Απριλίου, πρόγραμμα θεραπευτικής σίτισης, καθώς και εμβολιασμό κατά της ιλαράς και ιατρικό έλεγχο του πληθυσμού.

Η διατροφική κρίση είναι αποτέλεσμα της ξηρασίας που διήρκεσε από 1999 έως το 2002 αλλά και συνέπεια των καθυστερημένων και ανεπαρκών βροχοπτώσεων που επακολούθησαν. Το 2003, σε ορισμένες περιοχές της περιφέρειας δεν έβρεξε καθόλου, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανεπαρκής τροφή για τα ζώα και περιορισμένη πρόσβαση σε νερό, καθώς και σοβαρή έλλειψη τροφίμων για τον πληθυσμό.

Το πρόγραμμα επείγουσας παρέμβασης ξεκίνησε μετά από μια διατροφική έρευνα που πραγματοποίησε το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2004 η οργάνωση Oxfam στα βορειοανατολικά της περιφέρειας. Η έρευνα κατέδειξε υψηλό επίπεδο υποσιτισμού με τα ποσοστά οξέων περιστατικών να φθάνουν το 34,5% και τα ποσοστά σοβαρών περιστατικών υποσιτισμού, το 5,5%. Αυτά τα ποσοστά -που ξεπερνούν κατά πολύ το όριο λήψης επειγόντων μέτρων- συνιστούν σαφή ένδειξη για την ακραία επισιτιστική κατάσταση του πληθυσμού. Μετά από αυτήν την έρευνα ακολούθησε η αξιολόγηση της ιατρικής κατάστασης από τους ΓΧΣ, την Oxfam και την UNICEF, το Μάρτιο του 2004.

Οι μελέτες οδήγησαν σε επείγουσα παρέμβαση σε τρία επίπεδα. Κατ' αρχήν, οι ΓΧΣ άνοιξαν ένα Κέντρο Θεραπευτικής Σίτισης1 στο νοσοκομείο της υποπεριφέρειας Λοκιτάουνγκ και 4 Κινητές Μονάδες Θεραπευτικής Σίτισης οι οποίες εξασφαλίζουν την εβδομαδιαία διανομή τροφής (κυρίως αλεσμένα φυστίκια2) στα διαμερίσματα Λοκιτάνγκ, Καϊκόρ, Καέρις και Μλιματάχου. Στο δεύτερο επίπεδο, οι ομάδες των ΓΧΣ εξασφαλίζουν, μέσω ενός δικτύου μετακινούμενων ιατρείων, την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης για κοινά ιατρικά προβλήματα, όπως η ελονοσία, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, η διάρροια και οι δερματικές ασθένειες, καθώς υπάρχει έλλειψη επαρκών και λειτουργικών μονάδων δημόσιας υγείας.

Εκτός αυτού, η Oxfam πραγματοποιεί πρόγραμμα γενικής σίτισης, στο πλαίσιο του οποίου ο ιατρικός έλεγχος και η αντιμετώπιση των περιστατικών σοβαρού και οξέος υποσιτισμού έχει αναληφθεί από τους ΓΧΣ, μαζί με την ευρείας κλίμακας εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ιλαράς όλων των παιδιών ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Για το επισιτιστικό πρόγραμμα, οι ΓΧΣ ενίσχυσαν την ήδη υπάρχουσα ομάδα τους στη χώρα με 4 ακόμα μέλη -ένα συντονιστή προγράμματος, έναν ειδικευμένο νοσηλευτή, ένα γιατρό και έναν τεχνικό- και αύξησαν το ντόπιο προσωπικό τους στα 68 άτομα, συμπεριλαμβανομένων νοσηλευτών. Από τις Βρυξέλλες στάλθηκε επίσης ένα φορτίο με διατροφικά κυρίως εφόδια για το πρόγραμμα θεραπευτικής σίτισης.


1 Προγράμματα θεραπευτικής σίτισης εφαρμόζονται για την περίθαλψη σοβαρά υποσιτισμένων ατόμων. Κύριος στόχος τους είναι η μείωση της θνησιμότητας με την παροχή εντατικής ιατρικής και διατροφικής θεραπείας. Η θεραπευτική σίτιση παρέχεται συνήθως σε κέντρο 24ωρης περίθαλψης. Ωστόσο, σε ειδικές περιπτώσεις, η αγωγή μπορεί να απλοποιηθεί και να παρασχεθεί σε περιβάλλον ημερήσιας περίθαλψης. Η θεραπευτική σίτιση επικεντρώνεται στην παρακολούθηση των μεμονωμένων ασθενών. 2

2 Μείγμα αλεσμένων φυστικιών, ενισχυμένο με βιταμίνες και μέταλλα, ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες σοβαρά υποσιτισμένων παιδιών

 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΔΡΑΣΕΙΣ