fbpx Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επικρίνουν τον ΟΗΕ | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επικρίνουν τον ΟΗΕ

Βρυξέλες, Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2013- Τα ανθρωπιστικά πρακτορεία του ΟΗΕ έλαβαν μόλις την απόφαση να κινητοποιήσουν περαιτέρω πόρους και μέσα για να ανταποκριθούν στην ανθρωπιστική κρίση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν από τον ΟΗΕ επείγουσα και ριζική αλλαγή στην ανθρωπιστική ανταπόκρισή του
Οι δράσεις των πρακτορείων του ΟΗΕ ήταν ανεπαρκείς και πολλές φορές διακόπτονταν και οι ομάδες τους αποσύρονταν, συχνά για μεγάλα διαστήματα.

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières /MSF) οι οποίοι σήμερα απευθύνουν ανοικτή επιστολή στη Valerie Amos, Γενική Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, υπεύθυνη για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, η απόφαση αυτή πρέπει να λάβει συγκεκριμένο χαρακτήρα στο πεδίο, δεδομένων των δυσκολιών που είχαν  έως τώρα τα πρακτορεία του  ΟΗΕ στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν ανάλογα με τη σοβαρότητα και το εύρος των αναγκών.

Η IASC, διεθνής επιτροπή για το συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας  που αποτελεί πλατφόρμα λήψης αποφάσεων για τα κυριότερα ανθρωπιστικά πρακτορεία του ΟΗΕ, αποφάσισε μόλις τώρα να ενισχύσει την ανθρωπιστική ανταπόκριση των Ηνωμένων Εθνών στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία. Ωστόσο, η απόφαση αυτή έρχεται πολύ αργά.
Πολλά θα μπορούσαν να έχουν ήδη  γίνει σχετικά με την  ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα, εδώ και πολλούς μήνες. «Η καθυστερημένη αυτή απόφαση πρέπει τώρα να φέρει αποτέλεσμα και να δώσει έναυσμα σε μια ριζική και άμεση αλλαγή στον τρόπο που τα ανθρωπιστικά πρακτορεία του ΟΗΕ ανταποκρίνονται στην κρίση» εξηγεί ο Bart Jannsens, διευθυντής επιχειρήσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Σήμερα, γύρω στους 30.000 ανθρώπους επιβιώνουν στο χώρο του αεροδρομίου του Μπανγκουί. ΟΙ Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν πολλές φορές κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στον ΟΗΕ, ζητώντας να διανεμηθούν  σ’ αυτούς τους ανθρώπους άμεσα τροφή, αντίσκηνα και είδη προσωπικής υγιεινής,  χωρίς όμως το παραμικρό απτό αποτέλεσμα.
Στο Γιαλοκέ και το Μπουκά, όπου η κατάσταση είναι κρίσιμη, και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τα πρακτορεία του ΟΗΕ έδειξαν συχνά αδυναμία να παρέμβουν.
Δυο πρόσφατα παραδείγματα που αποτυπώνουν την κατάσταση: Οι MSF επανειλημμένως έχουν ζητήσει από τον ΟΗΕ να προσφέρει τρόφιμα, σκηνές και σαπούνι σε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί στα περίχωρα του αεροδρομίου του Μπανγκουί, αλλά χωρίς ανταπόκριση. 
Στην Μποσανγκόα, ανθρωπιστικοί αξιωματούχοι του ΟΗΕ που χρειάστηκε να διαμείνουν για λόγους ασφαλείας στο συγκρότημα της FOMAC (Multinational Force for Central Africa) δεν παρείχαν βοήθεια ούτε καν στους εκτοπισμένους που βρίσκονταν στο ίδιο συγκρότημα, αναγκάζοντας τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να σπεύσουν άλλη μια φορά. Έπειτα από τις συγκρούσεις στη Μποσανγκόα, για λόγους ασφαλείας,  ο ΟΗΕ παρέμεινε σε αδράνεια εγκαταλείποντας στην τύχη τους περισσότερους από 30.000 εκτοπισμένους στους κυριότερους καταυλισμούς της Μποσανγκόα, ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και οι ομάδες της ACF (Association of Charitable Foundations) όργωναν την πόλη προσφέροντας επείγουσα βοήθεια.

Μέχρι αυτό το σημείο, οι δράσεις που είχαν αναλάβει τα πρακτορεία του ΟΗΕ ήταν ανεπαρκείς και πολλές φορές διακόπτονταν και οι ομάδες τους αποσύρονταν, συχνά για μεγάλα διαστήματα, γεγονός που αποσυντόνιζε τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και την ανταπόκριση στις ανάγκες των κατοίκων. «Παρά τις σημαντικές προσπάθειες τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και οι λιγοστές ΜΚΟ που είναι παρούσες, δεν μπορούν να καλύψουν μόνοι τους τις ανάγκες. Τα πρακτορεία του ΟΗΕ οφείλουν τώρα να καταβάλλουν σταθερή και συγκεκριμένη προσπάθεια στο ύψος των αναγκών», επισημαίνει ο Jannsens.  

Εδώ και δύο μήνες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σημαίνουν συναγερμό για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία δείχνοντας ότι τόσο η παρέμβαση όσο και η επέκταση των ανθρωπιστικών δράσεων σ’ αυτή τη χώρα είναι εφικτή, παρά τις δύσκολες συνθήκες ασφαλείας. 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από το 1997. Σήμερα, λειτουργούν 7 σταθερά προγράμματα στο Μπατανγκάφο, την Μπογκίλα, το Καρνό, το Καμπό, το Νντέλε, το Πάουα και το Ζεμιό, καθώς και τρία επείγοντα προγράμματα στο Μποσανγκόα, το Μπούκα και το Μπρία. Κινητή ομάδα προσφέρει περίθαλψη στο Μπάικι και το Γιαλοκέ και αναμένονται να ξεκινήσουν δράσεις στο Μπανγκασού και το Ουανγκό. Συνολικά, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε περίπου 400.000 ανθρώπους στο CAR. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι, μέλη του διεθνούς προσωπικού της οργάνωσης καθώς και 1100 μέλη ντόπιου προσωπικού εργάζονται αυτή τη στιγμή σε επτά νοσοκομεία, δύο κέντρα υγείας και 40 ιατρικά σημεία σε ολόκληρη τη χώρα.

ΕΚΔΟΣΗ
Η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία βρίσκεται στο έλεος ενός μακρόχρονου ιατρικού επείγοντος....